glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

vucic-erdogan eu_posao fiat2
ambasada sad dodik77 sofest11 sirmijum djukic888

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Godišnjica zločina u Srebrenici

 

izvor : evn  foto: vn

11.07.2017.

 

mars-bosnjaka

I ove godine, kao i prethodnih, u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici biće održan kolektivni ukop identifikovanih žrtava (dženaza). Ove godine biće sahranjena 71 žrtva. Godinu dana ranije ukopano je 127 posmrtnih ostataka, 2015. godine 136, a 2014. godine 175 žrtava. Zaključno sa sahranama od 2016. godine, ukopano je ukupno 6.377 žrtava zločina u Srebrenici.

Srpski prestavnici kažu da i posle 22 godine od završetka rata, niko u BiH ne zna tačno koliko će žrtava biti ukopano u Potočarima i za koliko ih se stvarno traga. Proces identifikacije nestalih u BiH je u rukama stranaca, odnosno Međunarodne komisija za nestale (ICMP) sa sedištem u Sarajevu koja ima nekoliko kancelarija u BiH. Oni potvrđuju DNK analize pronađenih ostataka, pa domaće institucije nemaju ništa sa tim procesom u BiH. Na papiru, proces vodi Institut za traženje nestalih koji je formiran pre devet godina, ali za to vreme, ovom institucijom rukovode Bošnjaci. Srpski članovi se marginalizuju.

Institut najviše radi na pronalaženju nestalih Bošnjaka. Rezultati za pronalaženje Srba su poražavajući, pa srpski predstavnici u Institutu za traženje nestalih BiH kažu  da je u BiH ovaj proces u ćorsokaku.

- U Tužilaštvu BiH imamo na stotine zahteva da se obave ekshumacije na područijima u BiH gde se nalaze srpske žrtve ali se to ne radi - kaže Milutin Mišić, član Instituta za traženje nestalih iz Republike Srpske. - Sve identifikacije radi Međunarodna komisija za nestale bez upliva domaćih institucija. Na sceni je nažalost i manipulacija sa brojem žrtava, ali je to moguće u BiH, jer nema jasne politike traženja na državnom nivou.

Nedeljko Mitrović, predsednik Organizacije porodica nestalih civila i vojnika Republike Srpske, kaže da je ogorčen radom Instituta za nestale BiH, koji već devet godina nije uradio ništa na pronalaženju 1.660 srpskih civila i vojnika.

- Za devet godina rada Instituta identifikovano je 325 ostataka ubijenih Srba. Ako nastave ovim tempom, sve Srbe, nestale u u proteklom ratu identifikovaćemo za 40 godina. Ovo je velika sramota, jer srpske žrtve niko i ne traži - ističe on.

U Centru za kulturu Srebrenica u ponedeljak je održana komemorativna sednica Skupštine opštine posvećena bošnjačkim i srpskim žrtvama, a na sednicu nisu došli predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje genocida Ćamil Duraković, predstavnici "Majki Srebrenice", kao ni direktor Memorijalnog centra Potočari. Načelnik opštine Mladen Grujičić je to nazvao "svojevrsnim bojkotom". Duraković je za N1 kazao kako je razlog bojkota "retorika načelnika Grujičića i njegovo negiranje genocida".

RATNE ZASTAVE

Grupa od oko 150 učesnika bošnjačkog marša "Žepa-Potočari" danas je oko 15 časova prošla kroz Srebrenicu noseći ponovo nekoliko ratnih, belih zastava sa ljiljanima, takozvane Armije BiH. Kolona je prošla u pratnji policije, bez uzvika, verbalnih provokacija i pretnji, za razliku od pre nekoliko godina. Manji broj Bošnjaka koji već kampuje u Potočarima, takođe je istakao ratne zastave na automobile, šatore i ograde. Organizatori komemoracije i dvoetničko opštinsko rukovodstvo u Srebrenici pozivaju na mir, pa Srbi, uprkos ovim provokacijama, odgađaju deo aktivnosti planiranih za obeležavanje 25 godina od petrovdanskog stradanja svojih sunarodnika na Zalazju 1992. godine.

ČANAK I JOVANOVIĆ U POTOČARIMA

Na obeležavanju 22. godišnjice zločina u Srebrenici od domaćih političara u Potočarima će biti sav bošnjački politički vrh. Iz Republike Srpske niko od političara nije potvrdio dolazak, dok je iz Srbije najavljen dolazak predsednika LDP Čedomira Jovanovića i lidera LSV Nenada Čanka. Dolazi i ambasadorka SAD Morin Mekormak, kao i Lars Gunar Vigemark, šef delegacije EU u BiH. Potvrđeni su i dolasci predstavnika ambasada Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Velike Britanije, Holandije, Turske, Austrije, NATO štaba, EUFOR, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

novosti.rs

 

Dodik: Tajna služba BiH prisluškuje državni vrh Srbije, a verovatno i Hrvatske

"Pada" Savet ministara?

Bratunac: obeležavanje stradanja podrinjskih Srba

Vlada RS postaje vlasnik Železnica

Dodik pozvao Mektića da kaže ko je pokušao da ubije Vučića

Holandski vojnici odgovorni za smrt muslimana u Srebrenici , Mirovnjaci traže odštetu

Grujičić: Neću ići u Potočare, nepoželjan sam

Ponovo bez dogovora o trasi puta Sarajevo–Beograd

Dodik: Sledeća godina ključna za RS

Za negiranje genocida do 10 godina zatvora

'Berlin plus' ubrzava BiH

Zvizdić optužio RS da koči evropski put BiH

Rat udžbenicima oko opsade Sarajeva i genocida u BiH

Nema uslova za zatvaranje OHR

BiH podijeljena i oko puta ka EU

Nema glasanja o poverenju Vlade RS

Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"

Optužnica protiv Dudakovića!/Prijava protiv generala Armije BiH Jovana Divjaka

RS: Evropa pod znakom pitanja

Opozicija ne odustaje od smjena entitetskih vlada

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis