glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

pogrom sporazumi migranti
potencijal vulin i dodik pejovic jovovic teo111

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

"Pada" Savet ministara?

 

izvor : evn  foto: vn

08.07.2017.

 

skupstina333

U predstavničkom domu parlamenta BiH 24 od 42 poslanika žele da sruše Zvizdićev kabinet. Čak 17 poslanika iz FBiH misli isto što i članovi kluba SNSD - treba da odu

Članove Saveta ministara, po svemu sudeći, snaći će upravo ona sudbina koju im je već predvideo Savez nezavisnih socijaldemokrata. SNSD odavno ne podržava njihov rad, a da su i drugi njihovog mišljenja biće dokazano 26. jula kad će se održati redovna sednica Parlamenta BiH. Na njoj će svoje glasove za obaranje kabineta predsedavajućeg Saveta ministara Denisa Zvizdića, pored SNSD dati i nekoliko stranaka iz Federacije BiH, izjavio je za "Novosti" predsedavajući kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH Staša Košarac.

Nezvanično, Zvizdić je već izgubio većinu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, gde je napravljena većina od 24 poslanika, od ukupno 42, koji bi mogli da obore njegov kabinet.

Inicijativu za sazivanje hitne sednice pokrenuli su i SBB, DF, SDP, Nezavisni blok, koji čine tri nekadašnja poslanika SDA - Sadik Ahmetović, Senad Šepić i Salko Sokolović, i po jedan poslanik A-SDA i BPS, sve iz Federacije.

Međutim, predsedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović (SDA) kao da je predosetio šta će se dogoditi, pa je odlučio da odbije zahtev za sazivanje hitne sednice na kojoj bi trebalo da se raspravlja o izveštaju o radu Saveta ministara BiH. Tako je rasprava o izveštaju o radu Saveta ministara odložena za 26. jul.

Prema stavu pet poslanika koliko broji Klub DF, ovaj saziv Saveta ministara je davno trebalo da ode.

- Ništa nisu uradili do sada i zato treba da odu. DF je za smenu Saveta ministara, a za to postoji i dovoljno onih koji će u Predstavničkom domu dići ruku "za" - tvrdi predsedavajući ovog Kluba Damir Bećirović.

Staša Košarac, međutim, veruje da će se to desiti i pre 26. i da će se održati vanredna sednica na kojoj će potvrditi svoj stav.

- Odavno je očigledno da Zvizdićev Savet ministara pokušava da zaobiđe ustavne nadležnosti Republike Srpske, pri čemu su politike Saveza za promene bile štetne po Srpsku. Prema tome, izveštaj o radu Saveta ministara u 2016. nema podršku SNSD, a bilo kakav zahtev za njihovu smenu SNSD će podržati. Zvizdić je već na proteklom zasedanju bio vidno nervozan, i on i kompletna Stranka demokratske akcije, svestan je da više nema većinu i upravo iz tih razloga je i tražio da se povuče rasprava o izveštaju rada Saveta ministara BiH. A u najavu da bi se sam mogao povući sa te pozicije i pre bilo kakvog zasedanja čisto sumnjam - istakao je Košarac.

On je podsetio da su stranke iz Federacije BiH, preko svojih 17 poslanika, pokrenule inicijativu za sazivanje hitne sednice parlamenta.

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić napomenula je da je vrlo teško proceniti šta bi se moglo dešavati u narednom periodu i da je najbolje sačekati 26. jul.

- Činjenica je da postoji određen broj ljudi koji će podržati smenu Saveta ministara BiH, ali ne znamo šta ćemo dalje, jer u ovakvoj konstelaciji snaga neizvestan je epilog mogućih posledica. Iskustvo govori da treba biti vrlo pažljiv kod procenjivanja budućih događaja - objasnila je, za "Novosti", Majkićeva.

ZA BOŠNjAKE UVEK SE NAĐE REŠENjE

Ukoliko ne budemo imali većinu, izvesno je da će se i dalje predlagati rešenja koja nisu u skladu sa interesima Republike Srpske. Kad je u pitanju interes Bošnjaka, uvek se nađe neko rešenje, pa po cenu da se demoliraju i ustavne nadležnosti Republike Srpske. A, ako im i dalje bude pomogao SDS, kao što je to radio do sada, ne piše nam se dobro - rekla je Dušanka Majkić.

novosti.rs

 

 

Bratunac: obeležavanje stradanja podrinjskih Srba

Vlada RS postaje vlasnik Železnica

Dodik pozvao Mektića da kaže ko je pokušao da ubije Vučića

Holandski vojnici odgovorni za smrt muslimana u Srebrenici , Mirovnjaci traže odštetu

Grujičić: Neću ići u Potočare, nepoželjan sam

Ponovo bez dogovora o trasi puta Sarajevo–Beograd

Dodik: Sledeća godina ključna za RS

Za negiranje genocida do 10 godina zatvora

'Berlin plus' ubrzava BiH

Zvizdić optužio RS da koči evropski put BiH

Rat udžbenicima oko opsade Sarajeva i genocida u BiH

Nema uslova za zatvaranje OHR

BiH podijeljena i oko puta ka EU

Nema glasanja o poverenju Vlade RS

Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"

Optužnica protiv Dudakovića!/Prijava protiv generala Armije BiH Jovana Divjaka

RS: Evropa pod znakom pitanja

Opozicija ne odustaje od smjena entitetskih vlada

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis