glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

pogrom sporazumi migranti
potencijal zemljiste pejovic jovovic teo111

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Bratunac: obeležavanje stradanja podrinjskih Srba

 

izvor : agencije  foto:

08.07.2017.

 

vulin i dodik

Obeležavanju stradanja Srba u Podrinju prisustvuju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsednika Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boracka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đordević, izaslanik predsedavajućeg Predsednišštva BiH, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, prenosi RTRS.

Nakon parastosa, usledilo je obraćanje zvaničnika na gradskom trgu, a potom je na letnoj pozornici počelo prikazivanje dokumentarnog filma "Zločin bez kazne-stradanje Srba u srednjem Podrinju", autorke Slađane Zarić, u produkciji RTS-a.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mladenović podsetio je na veliko i stravično stradanje Srba u srednjem Podrinju.

"Najveće stradanje Srba u ovom delu bilo je u drugom delu `92. i `93. godine", rekao je on i zamolio sve da daju svoj doprinos ukazivanju istine o stradanju Srba.

Izaslanik predsednika Srbije, Aleksandar Vulin, rekao je da je poražžavajuće, ne samo za Srbe, nego za ceo ljudski rod da za hiljadama pobijenih i zaklanih niko neće pustiti suzu samo zato što su Srbi i što su pravoslavne vere.

Ministar Đorđević rekao je da je cilj obeležavanja ukazivanje svetu na strašne zločine nad Srbima Podrinja.

"I dalje tražimo odgovor hoće li srpski narod ikada dobiti izvinjenje za svaku nevinu žrtvu u Bratuncu, Srebrenici, Jasenovcu..", rekao je on. Đorđević je poručio da će Srbija uvek stajati čvrsto uz Republiku Srpsku.

Dodik je rekao da je svako od večeras prisutnih izgubio nekog svog i da se srpsko stradanje nikada ne sme zaboraviti.

"Stradanje Srba ovde pokušava se staviti pod zaborav onih koji su to učinili", rekao je Dodik, podsetivši na veliko stradanje Srba u prošlom veku, koje, kako je rekao, nikada ne sme biti zaboravljeno.

Dodik je rekao da Srpska zajedno sa Srbijom gradi most "Bratoljub" i da je to je zajednički odgovor na istorijske težnje onih koji su hteli da ove prostore stave pod svoju kontrolu.

"Mi poštujemo stradanje svih, poštujemo žrtve i druge strane, ali nas boli to što crna marama srpske majke znači manje od bele marame bošnjačke majke", rekao je Dodik.

RS rezultat borbe srpskog naroda za slobodu 

Dodik je istakao da je Republika Srpska rezultat borbe srpskog naroda za slobodu i da su Srbi uvek drugima donosili slobodu.

Danas srpski narod ima dve države- Srbiju i Republiku Srpsku, naglasio je predsednik RS.

Dodik je prethodno za RTRS rekao da je zahvalan Vladi Srbije, pre svega tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću, što je pokrenuo inicijativu i nekoliko važnih događaja koji se zajednički obeležavaju u RS i Srbiji kao zajedničke aktivnosti dve vlade.

Posle verskog obreda položeno je cveće i odata počast žrtvama kod Centralnog spomen-krsta u bratunačkom groblju podignutom u čast 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz regije Birač, od kojih je 2.428 nastradalo u srednjem Podrinju, a ostali na drugim ratištima i delovima BiH.

Obeležavanje stradanja posvećeno je svim srpskim žrtvama iz ovog kraja, a organizuje se povodom 25 godina stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljena 22 vojnika i civila od kojih niko nije preživeo iako je sedmoro živih zarobljeno, podseća RTRS.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom tražženja nastradalih Bošnjaka i nakon godinu su identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Tog Petrovdana 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Na Petrovdan, 12. jula, biće obeleženo stradanje Srba u selu Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone, koji su ubijeni na taj dan 1992. godine.

 

 

 

Vlada RS postaje vlasnik Železnica

Dodik pozvao Mektića da kaže ko je pokušao da ubije Vučića

Holandski vojnici odgovorni za smrt muslimana u Srebrenici , Mirovnjaci traže odštetu

Grujičić: Neću ići u Potočare, nepoželjan sam

Ponovo bez dogovora o trasi puta Sarajevo–Beograd

Dodik: Sledeća godina ključna za RS

Za negiranje genocida do 10 godina zatvora

'Berlin plus' ubrzava BiH

Zvizdić optužio RS da koči evropski put BiH

Rat udžbenicima oko opsade Sarajeva i genocida u BiH

Nema uslova za zatvaranje OHR

BiH podijeljena i oko puta ka EU

Nema glasanja o poverenju Vlade RS

Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"

Optužnica protiv Dudakovića!/Prijava protiv generala Armije BiH Jovana Divjaka

RS: Evropa pod znakom pitanja

Opozicija ne odustaje od smjena entitetskih vlada

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis