glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

vucic-turska eu_posao fiat2
ambasada sad dodik77 sofest11 sirmijum djukic888

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Vučić: Erdogan će doći u Srbiju s 150 biznismena/Turska Taj grupa zainteresovana za ulaganje u Srbiji

 

izvor : agencije  foto:

10.07.2017.

vucic-erdogan

Vučić: Erdogan će doći u Srbiju s 150 biznismena

"Energetska stabilnost postala političko pitanje"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Istanbulu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Predsednik Erdogan doći će u Srbiju sa 150 biznismena iz različitih oblasti, najavio je Vučić.

"Zamolio sam ga da dođe na više dana, da možemo da razgovoramo o svim regionalnim političkim temama, ali ono što je za nas od suštinskog zanačaja, predsednik Erdogan mi je rekao da će sa sobom dovesti najmanje 150 biznismena iz različitih sektora, u dva aviona", rekao je Vučić novinarima posle susreta sa šefom turske države koji ga je primio u istanbulskoj palati Mabejn.

Vučić je rekao da se danas sastao i sa s turskim biznismenima zainteresovanim za tekstilnu industriju, privatizaciju banja i druge oblasti i izrazio uverenje da će to "uz podršku Ergdana" dovesti do većeg rasta privrede.

"Mi poštujemo tursku snagu, poštujemo sebe i mislimo da možemo da izgradimo dobro i iskreno prijateljstvo između Srba i Turaka, između srpskog i turskog naroda, između srpske i turske države", rekao je Vučić koji se prvi put sastao sa Erdoganom u svojstvu predsednika Srbije.

Vučić je danas prethodno govorio na 22. Svetskom kongresu nafte u Istanbulu i rekao da je energetska stabilnost prestala da bude samo ekonomsko pitanje, a postala jedno od ključnih i političkih pitanja svake države.

Kako prenosi agencija Anadolija, istakao je da je nužna saradnja svih zemalja regiona u energetici, i da je energetska stabilnost važan segment nacionalne sigurnosti, a održiv izvori snabdevanja energentima jedan od najvažnijih segmenata spoljne politike.

"Srbija zavisi od uvoza nafte i prirodnog gasa. Ne možemo razdvajati zemlje kada je reč o energetici, jer moramo zajednički da delujemo u svim regionima", rekao je Vučić.

Ističući kako Srbija želi da se pokaže i kao pouzdan partner u podmirivanju energetskih potreba, Vučić je dodao da je učinila niz važnih iskoraka za privlačenje investicija, povećanje proizvodnje i jačanje mreže dobavljača.

"Želim ponovo da naglasim važnost turske podrške u kreiranju povoljnog tla za investicije i jačanju energetske sigurnosti. Turska je u tom kontekstu zaista jedna od ključnih zemalja", kazao je Vučić.

On je ukazao i na velike razvojne potencijale i važan geopolitički položaj Srbije u regiji.

"Turski tok će biti važna investicija, posebno za zemlje Zapadnog Balkana. Smatramo da je to važna investicija sa aspekta povezivanja i određivanja cijena gasa. Važnim smatramo i rezerve prirodnog gasa u istočnom Mediteranu", kazao je Vućić.

Vučić se danas u Istanbulu sastao i s predstavnicima kompanije Taj grupa, zainteresovane za ulaganje u Srbiji. On je rekao da ta kompanija želi da otvori fabriku tekstila i razvojni centar, u kojima bi bilo zaposleno 1.500-2.000 radnika, a u razgovoru je razmatrana i mogućnost investiranja u više gradova u Srbiji, medju kojima su Kraljevo, Raška i Loznica, a predstavnici te kompanije su izrazili zainteresovanost i za ulaganja u turizam, posebno banjski.

Turska Taj grupa zainteresovana za ulaganje u Srbiji

vucic111

Beograd očekuje da druga linija gasovoda "Turski tok" prođe kroz Srbiju i zapadni Balkan, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zasedanju 22. Svetskog naftnog kongresa u Istanbulu.

"Uzimajući u obzir činjenicu da se trenutno gradi 'Turski tok', Srbija očekuje sporazum prema kome će jedan krak ići preko teritorije Srbije i zemalja zapadnog Balkana. Ova opcija je, naravno, u interesu Srbije i drugih zemalja regiona", rekao je Vučić.

Projekat "Turski tok" predviđa izgradnju dve linije magistralnog gasovoda preko dna Crnog mora pojedinačnog kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara gasa. Jedna linija trebalo bi da isporučuje gas direktno na tursko tržište, a druga za isporuku gasa tranzitom preko Turske u Evropu.

Izgradnja prve linije počela je u maju, a planirano je da počne sa radom u martu 2018. godine. Vreme puštanja u rad drugog kraka je 2019. godina.

Predstavnici ruskih vlasti su ranije više puta navodili da je izgradnja druge linije "Turskog toka", predviđene za evropske potrošače, moguća tek posle dobijanja garancija EU i Evropske komisije da će ova infrastruktura biti potrebna.

Aleksandar Vučić sastao se u Istanbulu s predstavnicima kompanije Taj grupa, koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiji.

"Srbija je plodno tlo za razvoj biznisa i investitorima pruža najbolje uslove", rekao je Vučić.

Taj grupa je jedna od najvećih kompanija u oblasti tekstilne industrije u Turskoj, koja je zainteresovana za investiranje u Srbiji.

Kompanija bi otvorila fabriku tekstila i razvojni centar, u kojima bi bilo zaposleno 1.500 - 2.000 radnika, navodi se u saopštenju.

U razgovoru je, dodaje se, razmatrana i mogućnost investiranja u više gradova u Srbiji, među kojima su Kraljevo, Raška i Loznica, a predstavnici kompanije izrazili su zainteresovanost i za ulaganja u turizam, posebno banjski.

Predsednik Srbije učestvuje na najvećem energetskom forumu, 22. Međunarodnom naftnom kongresu, koji se ove godine održava u Istanbulu pod motom "Mostovi ka našoj energetskoj budućnosti". Predviđeno je i da se Vučić sastane sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

 

 

Nove optužnice za paljenje ambasade SAD u Beogradu

Vučić sa turskim privrednicima, moguće nove investicije/Antić u Turskoj

"Prese": Evropa previđa dešavanja na Balkanu

Radnici u raljama države

Ana Brnabić predala Čepurinu transkript intervjua za Blumberg/Pešić: Niko nije ponizio Srbiju kao premijerka Brnabić

Brisel pominje brži put do članstva, datum prijema ne otkrivaju/Hojt Ji: Zapadni Balkan neće dostići EU ni za trideset godina

MMF: Poboljšanje ekonomske situacije u Srbiji

Štrajk u Kragujevcu zaustavio fiat 500

U Srbiji 5.500 migranata, mesta ima za sve

Šutanovac: Prava opozicija u Beogradu izlazi na dve liste

Azdejković: Ana Brnabić je simbol LGBT borbe

Dobar tajming i izdvajanje Srbije iz "grupe kandidata"

Vučić i Tači u Briselu

Brnabić: Nije sigurno da ćemo tražiti novi aranžman sa MMF-om

Arsić: Problem dugova opština i gradova treba da reše opštine i država

Estonija preuzima predsedavanje EU/Dug proces pristupanja EU pogoduje autoritarnim režimima

Vučić sa Mogerini o ubrzanju evropskog puta Srbije; Predsednik: Neće Srbe na KiM napadati ni Crna Gora ni NATO

Srpski gradovi tonu u dugovima

Održana prva sednica nove Vlade Srbije/Brnabić: Bitno da ostvarimo kontinuitet/Han čestitao Ani Brnabić preuzimanje dužnosti premijera

Nova premijerka, stara politika

Reakcije na ekspoze Ane Brnabić

FIC: U Srbiji potrebni predvidivost i jasna pravila

U Gračanici održana liturgija i dodeljeno ordenje majkama

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis