glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

balkan-eu samit brisel Hojt Ji
clanovi predsednistva drzavni udar Emir-Kusturica pecat-belen odbojkasice4

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Optužnica protiv Dudakovića!/Prijava protiv generala Armije BiH Jovana Divjaka

 

izvor : novosti online  foto: vn

25.05.2017.

 

dudakovic

Optužnica protiv Dudakovića!

BANjALUKA - Protiv ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije RBiH Atifa Dudakovića, konačno bi do kraja godine mogla biti podignuta optužnica za ratne zločine u Tužilaštvu BiH". Dudakovića na optuženičkoj klupi u Tužilaštvu BiH već deceniju žele da vide porodice ubijenih Srba od strane Petog korpusa, ali veliki interes u poslednjih par meseci za optužnicu protiv Dudakovića pokazala je i Hrvatska.

- Jedna od ključnih uloga može biti i pritisak Hrvatske koja, takođe, želi da Dudaković bude procesuiran za zločine nad Hrvatima u BiH. Tu su zločini nad Hrvatima u Jablanici. Kaknju, Konjicu, Ahmićima i mnogim drugim opštinama. Za ove zločine nikada nije na odgovornost pozvan Dudaković koji je bio na čelu Petog korpusa.

Naime, već deset godina je prošlo od kada je podnet izveštaj iz RS protiv Dudakovića za zločine Petog korpusa na području zapadnokrajiških opština gde je ubijeno 1.600 Srba, što civila što vojnika.

U Tužilaštvu BiH su se proteklih deset godina smenjivali tužioci, ali optužnica protiv Dudakovića nije ugledala svetlost dana.

Ipak, kako tvrdi Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, pomaka u ovom predmetu ima, a zato je najzaslužniji postupajući tužilac u ovom predmetu.

- Prema dokazima koje su traženi od Centra u poslednjih skoro dve godine vidimo da se ozbiljno radi. Očekujemo zbog toga i uskoro podnošenje optužnice protiv Dudakovića - kaže Kojić.

On dodaje da je slučaj Dudaković velika mrlja na rad Tužilaštva BiH jer je prosto nemoguće da za deset godina slučaj nije ni formiran, a postoji na desetine dokaza za ratne zločine nad Srbima Petog korpusa, a na čijem čelu je bio Dudaković.

- Ovde je bitno istaći i da što više vremena prolazi postoji realna opasnost da mnogi svedoci zločina Petog korpusa ne budu među živima kada dođe do podizanja optužnica - ističe Kojić.

BRAMERCOVA OBEĆANjA

Branislav Dukić, predsednik Udruženja logoraša RS, izjavio je nedavno, posle razgovora sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, da je dobio obećanje da će u roku od šest meseci biti podignute optužnice za ratne zločine u jednom broju krajiških opština i da će Atif Dudaković vrlo brzo biti izveden pred lice pravde.

Dukić je rekao da će optužnice biti i protiv glavnih osumnjičenih za Sijekovac, Derventu, Brod, Mrkonjić, Dobrovoljačku, Tuzlansku kolonu, te 13 krajiških opština.

Prijava protiv generala Armije BiH Jovana Divjaka

divjak

Protiv generala Armije BiH Jovana Divjaka podneta prijava za ratni zločin. Planirao napade protiv civilnog stanovništva

 

Policijska uprava Trebinje podnela je izveštaj Tužilaštvu BiH protiv penzionisanog generala tzv. Armije BiH Jovana Divjaka (80) zbog ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u opštini Konjic.

U saopštenju PU Trebinje navodi se da je izveštaj podnesen zbog sumnje da je počinio krivična dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv čovečnosti.

- Prijavljeni je u svojstvu zamenika komandanta Vrhovnog štaba Oružanih snaga BiH, komandanta Teritorijalne odbrane za Hercegovinu i kao jedan od osnivača Patriotske lige za Hercegovinu kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija za vreme oružanog sukoba u BiH na području opštine Konjic tokom 1992. - saopštio je PU Trebinje.

U izveštaju se navodi da je Divjak u drugoj polovini 1992. posećivao logor Čelebići kod Konjica u vreme kada je u njemu bilo zatočeno oko 600 civila srpske nacionalnosti. Njih 18 je ubijeno, dok je na desetine žena silovano.

- Divjak je znao za nečovečno postupanje prema zatočenim civilima, ali ništa nije učinio kako bi to sprečio - kaže izvor blizak istrazi.

U izveštaju se navodi da je Divjak kao oficir tzv. Armije BiH koristeći svoj uticaj naređivao, planirao, podsticao na izazivanje nacionalnih i etničkih sukoba, koja je rezultirala bespravnim lišavanjem slobode lica srpske nacionalnosti i njihovo zatvaranje u logoru "Čelebići", sportskoj dvorani "Musala" i Bradini kod Konjica.

Prema svedočenjima logoraša, u logore kod Konjica, koji su formirani u maju 1992. odvođeni su muškarci, žene i deca od 15 do 75 godina starosti. Na tom području tokom rata je stradalo 178 civila srpske nacionalnosti.

OSUMNjIČEN ZA DOBROVOLjAČKU

MUP Srpske Jovana Divjaka ranije je označio kao jednog od osumnjičenih za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. Na osnovu poternice Interpola Srbija uhapšen je 3. marta 2011. na aerodromu u Beču upravo zbog masakra u Dobrovoljačkoj ulici.

novosti.rs

 

 

RS: Evropa pod znakom pitanja

Opozicija ne odustaje od smjena entitetskih vlada

Na stolu nekoliko trasa auto-puta Beograd–Sarajevo

"Ljubija" potkopava Vladu RS?

Od uvreda do atentata, i meta na čelu

Skupština RS nije prihvatila vladin prijedlog o prodaji 'Ljubije'

Nastavljena rasprava o prodaji 'Ljubije', radnici ispred Skupštine RS

Verbalni sukob Dodika i opozicionih poslanika u skupštini RS

Mogući protesti protiv vlasti

Dodik: Ne želimo konflikt, ali će RS braniti svoja prava

U RS beže iz zemlje, ali ne od posla

SNSD traži većinu u Srebrenici

O Hrvatima u RS nema ko da brine

Ivanić: Nema promena u BiH do izbora

Vjerski lideri na stratištima u BiH, primjer za političare

Brod tone, Rusi se ne povlače

Za dvije godine, ni metar autoputa

RS: Veronauka u srednjoj školi?

Obnavlja se 11 mostova koji spajaju Srbiju i BiH/U Srebrenici počela gradnja vrtića koji finansira Vlada Srbije

RS-u otimaju 642 hektara

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis