glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

bundestag eu bih han-vucic
Zukorlic-Vucic agrokor jubilej pozorje novak rg 4

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Nema uslova za zatvaranje OHR

 

izvor : evn  foto: vn

08.06.2017.

 

ohr

Posle dvodnevne sednice saveta za sprovođenje mira, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio: Razočarani smo realizacijom reformi u BiH i pozivamo vlast da radi na stabilnosti

Politički direktori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u BiH (PIK) složoli su se da još nisu ispunjeni uslovi za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH. Valentin Incko je, posle sednice koja je trajala dva dana, izjavio da se najduže raspravljalo upravo o budućnosti OHR i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Incko je pojasnio da još nisu ispunjeni uslovi "pet plus dva" da bi OHR bio zatvoren, kao i da je jedan od njih knjiženje vojne imovine.

Prema njegovom mišljenju, drugi uslov koji nije ispunjen je pozitivna ocena političke situacije u BiH, zasnovane na punom ispunjavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- OHR nije isti kao za vreme Pedija Ešdauna. Njegova uloga se menjala, ali ne i mandat - izjavio je Incko.

Na pitanje kad će OHR napustiti BiH, Incko je rekao da bi bio presrećan da može da napusti BiH što pre, ali da to nije njegova odluka, već odluka PIK.

- Ja ne bih bio toliko nervozan zbog prisustva međunarodne zajednice. Zaista ću biti srećan kad budem mogao da kažem: U ovoj zemlji je sve OK, ja mogu da idem. Ovo je bogata zemlja, s velikim potencijalima, Znam da se mediji ježe kad čuju tu reč, ali je tako - izjavio je Incko.

Takođe je rekao da su politički direktori razočarani realizacijom reformi u BiH i da su pozvali sve koji su na vlasti da rade na poboljšanju političke stabilnosti. Na sastanku je, kako kaže Incko, iskazana i frustriranost odlaskom mladih iz BiH.

- Politički direktori su pozvali sve na vlasti da rade na unapređenju političke klime u zemlji. Ovo nije u komunikeu, ali nekoliko puta je pomenuta činjenica da je iz ove zemlje u prethodne tri godine otišlo stotine hiljada mladih ljudi - dodao je Incko.

Poručio je da mladi najviše trpe zbog nesprovođenja reformi za priključenje EU.

- Usvojen je jednoglasan stav da je potrebno raditi urgentno na priključenju Evropskoj uniji, jer posebno mladi ne mogu da čekaju taj proces. Izražena je i zabrinutost za pogoršanje vladavine prava i nastojanje političkih lidera da izazovu krizu za krizom i unesu podele umesto da rade zajedno - poručio je Incko.

Prema njegovim rečima, organi vlasti u BiH pozvani su da ispune reformsku agendu.

- BiH treba da ispuni i uslove iz proširenog aranžmana sa MMF, i to hitno - naveo je on, i dodao da je kominike PIK ovog puta usvojen jednoglasno, bez izdvojenog mišljenja.

Njegov zamenik Brus Berton izjavio je da se izbori naredne godine moraju sprovesti onako kako je zamišljeno.

- Svaki drugi scenario bio bi neprihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Moramo podstaći slobodu medija u BiH. Razgovarali smo sa nekim predstavnicima. Vidimo koliko je političkim snagama stalo do toga da sprovode što strožu kontrolu nad elektronskim medijima. Pitanje javnog RTV servisa izaziva veliku zabrinutost međunarodne zajednice - poručio je Berton.

BEZ VELIČANjA ZLOČINACA

Povodom najavljenog koncerta Marka Perkovića Tompsona u Mostaru, Incko je izjavio da se pozivaju lideri da ne podržavaju veličanje ratnih zločinaca.

- Mi smo potpuno jasno osudili taj događaj. Apelujem na sve da izbegavaju slične događaje i veličanje ratnih zločinaca, jer svi treba da deluju u skladu sa evropskim vrednostima - poručio je Incko.

NEMA OTCEPLjENjA

UO PIK je potvrdio svoje opredeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. UO PIK je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcepljenje od BiH i da pravno postoje samo po osnovu Ustava BiH, i podsetio vlasti u BiH da je Ustav sastavni deo Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i da se odluke Ustavnog suda moraju sprovoditi.

novosti.rs

 

 

BiH podijeljena i oko puta ka EU

Nema glasanja o poverenju Vlade RS

Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"

Optužnica protiv Dudakovića!/Prijava protiv generala Armije BiH Jovana Divjaka

RS: Evropa pod znakom pitanja

Opozicija ne odustaje od smjena entitetskih vlada

Na stolu nekoliko trasa auto-puta Beograd–Sarajevo

"Ljubija" potkopava Vladu RS?

Od uvreda do atentata, i meta na čelu

Skupština RS nije prihvatila vladin prijedlog o prodaji 'Ljubije'

Nastavljena rasprava o prodaji 'Ljubije', radnici ispred Skupštine RS

Verbalni sukob Dodika i opozicionih poslanika u skupštini RS

Mogući protesti protiv vlasti

Dodik: Ne želimo konflikt, ali će RS braniti svoja prava

U RS beže iz zemlje, ali ne od posla

SNSD traži većinu u Srebrenici

O Hrvatima u RS nema ko da brine

Ivanić: Nema promena u BiH do izbora

Vjerski lideri na stratištima u BiH, primjer za političare

Brod tone, Rusi se ne povlače

Za dvije godine, ni metar autoputa

RS: Veronauka u srednjoj školi?

Obnavlja se 11 mostova koji spajaju Srbiju i BiH/U Srebrenici počela gradnja vrtića koji finansira Vlada Srbije

RS-u otimaju 642 hektara

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis