glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

balkan-eu isil objekat-zemun
clanovi predsednistva drzavni udar voderadi-slovacka pecat-belen novak-rg1

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"

 

izvor : agencije  foto:

26.05.2017.

 

bratoljub

 

Aleksandar Vučić je posle obilaska radova, obraćajući se prisutnima, rekao da je važno da se spajaju obale i države, srpski narod, ali i Srbi i Bošnjaci. 

"Zidovi ili mostovi? Odgovoriti na to pitanje na reci Drini, koja spaja a ne razdvaja Srbiju i Republiku Srpsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, i odgovoriti na pravi način najveći je dokaz da smo u stanju da položimo ispit na kojem su generacije padale", napomenuo je Vučić.

Prema njegovim rečima, mostovi su osnov za pristojnu vezu, preko njih se upoznajemo i počinjemo da se razumemo i shvatamo koliko smo jedni drugima potrebni. 

"Donose novac, investicije, donose znanje. Dići most znači da nismo digli ruke od nas i nama najvažnijih. Za Ivu Andrića nije postojalo ništa veće od mostova. Možda i zato što je, istražujući za doktorsku disertaciju, našao da su putevi izgrađeni tek polovinom 19. veka, a mostovi su stariji", rekao je premijer.

Istakao je da o ljubavi i potrebi da se srpski narod povezuje ne treba da govori, te da su vlade Srbije i Srpske uradile više nego ikada pre.

Naglasio je da Balkan neće opstati bez mostova za različite ljude koji imaju jedan cilj – mir, stabilnost i bolji život.

"Graditi ih danas znači da smo razumeli da je to što smo različiti na ovom prostoru naša najveća šansa. Odbaciti to i ne povezati te mogućnosti nije samo greh već i najveća glupost", ukazao je premijer dodajući da se ne sme stati sa gradnjom mostova kojih je, kaže, potrebno hiljadu.

"To su mostovi koji će umnožiti naš kapital i znanje. Oni su uslov svih naših uslova. Pozivam vas da nastavimo da ih gradimo, a ne da kukamo", rekao je Vučić.

Pamet nam je, poručio je, potrebna više nego ikada pre, i to i Ljuboviji i Bratuncu, ali i Srbiji i Srpskoj i BiH.

"Potreban je i rad, zajednički i težak, ali onaj koji generiše i stvara novi rad. Ovde ne smemo da stanemo, ovde je 12. most, a treba nam još 120. Hiljade u Srbiji, BiH, na Balkanu", rekao je Vučić.

Na mostovima poput ovoga možemo sve višedecenijske težnje i želje da pronađemo, rekao je Vučić, a odlazećem predsedniku Tomislavu Nikoliću, koji se danas obratio poslednji put na toj funkciji, poručio: "Hvala za sve što je uradio za sve ovo vreme i ove godine, nastavićemo da radimo i imaćemo hrabrosti da se upustimo u svaki problem i da ga rešimo."

"Postoje oni koji su gledali da naprave problem i oni koji su ih rešavali. Srećan sam što smo među onima koji gledaju da ih olakšaju ili reše. Ništa lepše nego kada stupite nogom na neki put, prugu ili most u čijoj ste izgradnji učestvovali", rekao je Vučić, te zaključio da takvi ljudi i narodi imaju budućnost.

Dodik: Spajamo, a ne ispravljamo krivu Drinu

Predsednik RS Milorad Dodik je rekao da je važno ono što se ostavlja iza sebe. "Ova generacija političara ostavlja most kao dokaz da nismo dane provodili u beznađu, već smo gradili most. Spajamo, a ne ispravljamo krivu Drinu. Ovo je dokaz spajanja ljudi, mogućnosti da se brže sretne i dođe i predstavlja zahtev savremenog života", rekao je Dodik.

Ističe da most "Bratoljub" svedoči o specijalnim vezama i da je rezultat dogovora sa aktuelnom vladom i predsednikom Srbije.

"Znam da je ovo bio decenijski zahtev ljudi, ali da nije bilo Vlade Srbije i pogleda na ovu stranu, ovog mosta ne bi bilo, zato je moja zahvalnost Vučiću, Nikoliću i ministrima u Vladi Srbije ogromna. Da nije bilo sinergije i odlučnosti Vučića, danas ovde ne bismo stajali i ne bismo mogli da se pohvalimo ovakvim rezultatima", rekao je Dodik.

Naveo je da Banjaluka i Beograd imaju najbolje odnose od nastanka RS. Dodik je zahvalio predsedniku Tomislavu Nikoliću na veoma uspešnoj saradnji.

"Nikolić je nama u RS kad god je bilo teško uputio reči koje su nas ohrabrivale i uvek je bio tu. Moja zahvalnost u ime građana Nikoliću na onome što je učinio ovih godina. Želim i lično da vam se zahvalim", rekao je Dodik.

Ističe da je obaveza svih generacija da se ne stane sa projektima. "Ne smemo stati, moramo ići dalje – graditi puteve, mostove, život", zaključio je Dodik.

dodik-vucic1

 

Nikolić: Infrastruktura naše duše 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na mostu "Bratoljub", koji spaja Ljuboviju i Bratunac, rekao da je to ćuprija podignuta da ujedinjuje i spoji srpski narod i države.

"'Bratoljub' je infrastruktura naše duše, simbol spajanja srpskog bića, ali i simbol zajedništva sa svim drugim narodima koji vekuju na ovim prostorima, deleći sa nama sudbinu i živote", rekao je Nikolić tokom obilaska radova na mostu.

To je, dodao je, most koji spaja Ljuboviju i Bratunac i "našu stalnu težnju da se uvek prepoznajemo, volimo i uvažavamo, jer mi smo deca iste majke".

Mostovi na Drini, dodao je, nisu samo strateški važni za ekonomski razvoj, trgovinu, turizam, saobraćajno povezivanje ovih krajeva i Evrope, već spajaju Srbe sa obe strane Drine.

"Kažu da ovaj most skraćuje put transporta robe za više od 50 kilometara i najkraća je veza sa Koridorom 11 i lukom Bar. Meni je isto važno što idu po dve trake sa obe strane namenjene biciklistima i pešacima i da se po njemu šetnjom stiže iz Srbije u Republiku Srpsku i iz Srpske u Srbiju i da jednog dana ne bude važno odakle si pošao i kuda ideš pošto će sve biti jedno", poručio je Nikolić.

Podsetio je da su srpskim majkama "nekažnjeno otimali decu, a one su uplakane ostajale na levoj obali Drine", zato što nije bilo mosta kojim bi nastavile da idu kroz svoju zemlju.

"Tuđinci su koristili Drinu da nas razdvoje, a mi smo im u tome pomagali i doveli do toga da ih proklinjemo u pesmama. 'Bratoljub' nas spaja zauvek. Korak preko ovog mosta je korak u susret bratu, u susret zajedničkoj budućnosti", naglasio je on.

Kako je rekao, most pokazuje kako je moguće okupiti i Srbiju i BiH i RS oko zajedničkog projekta važnog za sve strane, "važnog za našu zajedničku budućnost".

"Ova ćuprija na Drini podignuta je da ujedinjuje i spoji naš narod i države", zaključio je Nikolić.

Most sa osam stubova 

Most "Bratoljub" je dug 227 metara, a širok 14 metara, sa osam stubova, od čega su četiri u Drini i po dva na obalama reke. 

Preostali su završni radovi na uređenju pešačke i biciklističke staze i presvlačenje kolovozne trake. Radovi su počeli 20. oktobra 2015. godine.

Izgradnjom mosta biće skraćen put robe do najbližih carinskih terminala 80 kilometara, napraviće najkraću vezu sa Koridorom 11 i Lukom Bar, zajednički granični prelaz u Bratuncu će skratiti vreme zadržavanja vozila.

Završena je kompletna konstrukcija mosta i Drina je premošćena, na pristupnoj saobraćajnici urađen je prvi sloj asfalta, a izvedeni su i radovi na spoljnim hidrotehničkim instalacijama, osim izrade izlivne građevine na ulivu u reku Drinu.

Ti radovi moraju da sačekaju završetak radova na uređenju korita.

Takođe, završeni su radovi na telekomunikacionoj kanalizaciji i instalacijama, osim jednom na desnoj obali Drine.

Projekat obuhvata izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog prelaza, a vrednost je 13 miliona evra. Srbija je projekat finansirala sa 5,5 miliona, Federacija sa 7,4 i RS sa 335.000 evra.

Srbija gradi ceo most i pristupnu saobraćajnicu u Ljuboviji, a Republika Srpska pristupnu saobraćajnicu i zajednički granični prelaz.

Kako je najavljeno, završetak radova na celom projektu izgradnje mosta i pristupnih saobraćajnica očekuje se 20. septembra 2017. godine.

Izvođač radova je konzorcijum četiri domaća preduzeća koje predvodi MBA-Ratko Mitrović niskogradnja, a projekat je uradio Saobraćajni institut CIP. 

U Ljuboviji kažu da će se ostvariti višedecenijski san meštana celog Podrinja da ih reka više ne razdvaja, već spaja.

Dnevno između Ljubovije i Bratunca preko reke pređe 5.000 ljudi. 

 

 

 

Optužnica protiv Dudakovića!/Prijava protiv generala Armije BiH Jovana Divjaka

RS: Evropa pod znakom pitanja

Opozicija ne odustaje od smjena entitetskih vlada

Na stolu nekoliko trasa auto-puta Beograd–Sarajevo

"Ljubija" potkopava Vladu RS?

Od uvreda do atentata, i meta na čelu

Skupština RS nije prihvatila vladin prijedlog o prodaji 'Ljubije'

Nastavljena rasprava o prodaji 'Ljubije', radnici ispred Skupštine RS

Verbalni sukob Dodika i opozicionih poslanika u skupštini RS

Mogući protesti protiv vlasti

Dodik: Ne želimo konflikt, ali će RS braniti svoja prava

U RS beže iz zemlje, ali ne od posla

SNSD traži većinu u Srebrenici

O Hrvatima u RS nema ko da brine

Ivanić: Nema promena u BiH do izbora

Vjerski lideri na stratištima u BiH, primjer za političare

Brod tone, Rusi se ne povlače

Za dvije godine, ni metar autoputa

RS: Veronauka u srednjoj školi?

Obnavlja se 11 mostova koji spajaju Srbiju i BiH/U Srebrenici počela gradnja vrtića koji finansira Vlada Srbije

RS-u otimaju 642 hektara

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis