glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av555 migranti8 make-alba
ZEZELJ srbi u cg Bundesrat kokan biblioteke_ djokovic77

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Tači: Vreme je za veliki istorijski sporazum Kosova i Srbije  

izvor: agencije  foto:                                                                                                           01.09.2018.

taci 5 

Tzv. kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je sada vreme za "veliki istorijski sporazum Kosova i Srbije", saopštio je njegov kabinet.

Tim rečima on se obratio ambasadorima zemalja Evropske unije, SAD i šefovima misija Kfora, OEBS-a i Euleksa.

"Ne možemo se vraćati nazad jer je istorija odnosa Kosova i Srbije tragična priča. Ne možemo da stojimo u mestu ili u pat poziciji, a nemamo ni šta da čekamo, jer zaostajanje i čekanje u rešavanju odnosa Kosova i Srbije je upravo poziv na tenzije, destabilizaciju, velike probleme, ne samo među nama, nego u čitavom regionu", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, ni Kosovo ni Srbija nemaju vremena za gubljenje, a u narednim mesecima treba da postignu sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa.

"Kosovo je umorno od zaostajanja u procesu unutrašnje i međunarodne konsolidacije. Što zbog toga što se Srbija meša u poslove Kosova, što zbog toga što EU nije uspela da stvori konsenzus da prizna Kosovo, ili zato što je mnogo njih mislilo da će se stvari vremenom same od sebe na Kosovu i oko Kosova rešiti. Proizišlo je da je takvo mišljenje u potpunosti pogrešno", kazao je Tači.

On je naveo da Kosovo teži stalnom sporazumu sa Srbijom, odnosno da smatra da to ne treba da bude "još jedan prolazni sporazum, koji će samo prolongirati probleme na nekoliko godina".

"Za nas potpuna normalizacija odnosa Kosova i Srbije predstavlja formalno, recipročno međusobno priznavanje Kosova i Srbije. Treće, mi težimo, s pravom, da nam se putem ovog sporazuma, putem formalnog međusobnog priznanja Kosova i Srbije otvori mogućnost da postanemo država članica OUN-a, OEBS-a i NATO-a, i da nam se zaista pruži perspektiva za učlanjenje u EU", kazao je Tači.

Tači je naveo kako recipročno priznanje dve države može biti praćeno i ugovorenim procesom dve strane o korekciji granice između Kosova i Srbije.

"Opet, treba da budem veoma jasan: Ovaj proces će označiti kraj sukoba Kosova i Srbije koji traje duže od jednog veka, a ne početak novog sukoba. Vreme ratova i sukoba između Kosova i Srbije, po mom uverenju, je prošlo. Kraj ove ere može biti konstatovan samo kada postignemo veliki politički sporazum sa Beogradom", kazao je Tači.

On je kao kazao i da će sporazum Beograda i Prištine doprineti miru i stabilnosti ovog dela Balkana.

"Mi imamo odlične susedske odnose sa Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom. Tako će biti zauvek među nama. I naravno da težimo da imamo veoma dobre odnose i sa Srbijom, u bliskoj budućnosti", kazao je Tači.

Po Tačijevim rečima, ukoliko se postigne sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa, to neće imati nikakve posledice na multietnički karakter kosovskog društva i na skup prava manjinskih zajednica na Kosovu, koja su zajemčena Ustavom i zakonima.

"Kao predsednik Kosova sam siguran, kao i sve kosovske institucije, da jesmo i da ćemo ostati garant očuvanja srpskog verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu, a posebno onog koje je povezano sa pozicijom Srpske pravoslavne crkve", kazao je Tači.

On je rekao da će, kao i u prošlosti, nastupati u potpunoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima Kosova.

"Znam da će biti veoma teško da se sporazum postigne. Ima njegovih oštrih protivnika i ovde na Kosovu, ali i u Srbiji. Znam da čitav ovaj proces u sebi nosi nepoznanice i brojne rizike. Ali, nema većeg rizika za nas kao Kosovo nego da nastavimo da budemo u ovoj pat poziciji kao država i kao društvo", kazao je Tači.

 

 

Komitet EU izglasao liberalizaciju viza za građane Kosova/Mogerini: EU i Zapadni Balkan partneri u odbrani i bezbednosti/Tači za referendum o sporazumu sa Beogradom

Kosovska opozicija traži sednicu Skupštine o granici sa Srbijom

Haradinaj: Kosovo ima granicu/ Han: Neprikladno komentarisati dijalog koji je u toku

Komersant: Prekrajanje granica na Balkanu može dovesti do novog rata

Čije su Gazivode?

"Zeri" o razgraničenju Beograda i Prištine/Server: Nema dokaza da su SAD za podelu Kosova, reći će - ne

Tači: Nećemo dozvoliti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

London i Berlin protiv 'korekcije granica'

DSK: Tačija pred Ustavni sud zbog 'korekcije granica'

Tači: Pripajanje Preševske doline da, autonomija za Srbe ne

Zamrznuti konflikt nije rešenje, Srbiju očekuje mnogo razgovora o KiM

Zapad, faktor (ne)stabilnosti na Balkanu

Kosovo u 'stanju pripravnosti', Vučić pisao tamošnjim Srbima

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button