glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ep2 zaev-taci izbori888
PRAJD iguman janjic vukov sabor astro burger srbija-odbojkasi

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vlada usvojila odluku o formiranju Vojske Kosova, Tači protiv 

izvor: agencije  foto:                                                                                                           13.09.2018.

vlada kosova_s 

Vlada Kosova donela je odluku o formiranju Vojske Kosova, usvajanjem tri nacrta zakona o Bezbednosnim snagama Kosova, a tome se usprotivio predsednik Kosova Hašim Tači.

"U trenutku kreiranja povoljnih političkih okolnosti izmeniće se i ime, putem ustavnih izmena", kazao je ministar Bezbednosnih snaga Rustem Beriša na sednici Vlade.

Nacrti zakona o Bezbednosnim snagama Kosova, o službi Bezbednosnih snaga Kosova i o Ministarstvu odbrane usvojeni su bez ijednog glasa protiv, dok sednici Vlade nisu prisustvovali srpski ministri.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je nakon sednice kazao da je Vlada danas izglasala svoje odbrambene snage, odnosno svoju Vojsku Kosova, te dodao da je to u skladu sa nadležnostima suverene zemlje Kosova. Istakao je da je došlo vreme to da se desi i dodao da se konsultacije o tom pitanju sa međunarodnim partnerima nastavljaju.

"Kad god bude bilo volje za ustavnim izmenama, promenićemo i ime. Ono što danas mogu da vas osiguram jeste da je Vlada izglasala svoje odbrambene snage, svoju vojsku i to se desilo. Sada je na Skupštini, a nakon toga zakon potpisuje i predsednik zemlje", kazao je on i pozvao sve vlade država članica NATO-a da pozdrave odluku Vlade Kosova, a poslanike da izglasaju zakone.

Predsednik Kosova Hašim Tači je na konferenciji za novinare pre sednice Vlade Kosova, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da nije bio upoznat sa ovakvom inicijativom, te prokomentarisao da nije vreme za tako nešto. Kako je kazao, taj proces treba da bude otvoren i transparentan u dogovoru sa NATO-om.

"Jednostrano delovanje vodi u izolaciju, a koordinirano delovanje otvara siguran put razvoju i ojačavanju", kazao je on.

Dodao je da na dan kada Evropski parlament treba da podrži viznu liberalizaciju Kosovu, ovakva odluka je pogrešna.

"Nema potrebe da ovog jutra šaljemo pogrešnu poruku našim međunarodnim partnerima. Da li imamo pravo na to, da, da li trebamo brže tome da se krećemo, da, ali u koordinaciji sa SAD-om i NATO-om", kazao je Tači.

Transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage kroz zakonske, a ne ustavne izmene žustro se protive međunarodni partneri, a jedan takav pokušaj predsednika Kosova 2017. naišao je na velike kritike.

Za ustavne izmene potrebna je i podrška srpskih poslanika, koja trenutno ne postoji zbog njihovog protivljenja formiranju Vojske Kosova.

 

 

Tači: Na kraju dijaloga medjusobno priznanje i učlanjenje Kosova u EU, NATO i UN

Tači i Han u sredu u Preševskoj dolini

Tači: Interesovanje Vučića za susret sa Srbima legitimno

Kosovo pred teškom političkom krizom

Sporazum između Srbije i Kosova mora da ispuni niz uslova

Tači: Vreme je za veliki istorijski sporazum Kosova i Srbije

Komitet EU izglasao liberalizaciju viza za građane Kosova/Mogerini: EU i Zapadni Balkan partneri u odbrani i bezbednosti/Tači za referendum o sporazumu sa Beogradom

Kosovska opozicija traži sednicu Skupštine o granici sa Srbijom

Haradinaj: Kosovo ima granicu/ Han: Neprikladno komentarisati dijalog koji je u toku

Komersant: Prekrajanje granica na Balkanu može dovesti do novog rata

Čije su Gazivode?

"Zeri" o razgraničenju Beograda i Prištine/Server: Nema dokaza da su SAD za podelu Kosova, reći će - ne

Tači: Nećemo dozvoliti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button