glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

granica22 stampa11 opozicija111
skola444 wiki rosato viminacijum88 krstajic33 novak9999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sporazum između Srbije i Kosova mora da ispuni niz uslova  

izvor: agencije  foto:                                                                                                           04.09.2018.

brisel6 

Evropski zvaničnici dobro upućeni u proces dijaloga između Beograda i Prištine su upozorili da sporazum kojim bi trebalo da dođe do svebuhvatne normalizacije odnosa, mora da ispuni niz kriterijuma da bi bio održiv i prihvaćen.

Oko sporazuma se moraju složiti obe strane, treba biti u potpunom skladu sa međunarodnim pravom i treba imati podršku međunarodne zajednice i regiona”, rekli su novinarima briselski izvori.

Evropski zvaničnici, podvlače da je u procesu priprema za osnove ovog sporazuma, “kasnije dodan i uslov koji se tiče podrške međunarodne zajendice” za sporazum između Kosova i Srbije. Stoga, kako podvlače ovdašnji izvori, nije slučajno da je šefica evropske diplomatije, Frederica Mogherini prvi put u ponedeljak, javno pozvala i Savet bezbednosti UN-a da podrži proces dijaloga .

Zvaničnici EU ne žele da se eksplicitno izjašnjavaju o mogućnosti izmena granica oko čega se često govori kako u, Prištini tako i Beogradu. Ali oni priznaju da je u cilju pronalaženja rešenja bitno da se “razmatraju sve opcije, pa da se potom proceni šta može biti prihvatljivo”.

Narednog petka će se u Briselu održati još jedna predsednička runda razgovora u okviru dijaloga između Srbije i Kosova koja će takođe obeležiti intenzivnu i ujedno završnu fazu ovog procesa. Sporazum koji bi trebali potpisati dvojica predsednika, kako kažu ovdašnji zvaničnici, trebao bi da reši “sva otvorena pitanja”.

Frederica Mogherini je u nekoliko navrata izjavila da je realno očekivati da se sporazum postigne do početka naredne godine, odnosno u toku mandata ove Evropske komisije. Briselski zvaničnici poručuju da su namerono ubrzali napore u cilju postizanja ovog sporazuma u toku ove strukture Evropske komisije bez ozbira na relatinvno kratak rok, za istorijski sprazum koji ima za cilj da “konačno okonča konflikt između Kosova i Srbije”.

Imamo (Fredericu) Mogehrini i (Johannesa) Hahna koji su veoma posvećeni Zapadnom Balkanu i angažuju se u stabilizaciji prilika. Nikad ne znamo ko će sve biti deo naredne Evropske komisije i kakvi će biti njihovi prioriteti. Zato želimo da iskoristimo potencijal koji imamo u ovom trenutku da rešimo goruća pitanja u region” poručili su briselski izvori.

 

 

Tači: Vreme je za veliki istorijski sporazum Kosova i Srbije

Komitet EU izglasao liberalizaciju viza za građane Kosova/Mogerini: EU i Zapadni Balkan partneri u odbrani i bezbednosti/Tači za referendum o sporazumu sa Beogradom

Kosovska opozicija traži sednicu Skupštine o granici sa Srbijom

Haradinaj: Kosovo ima granicu/ Han: Neprikladno komentarisati dijalog koji je u toku

Komersant: Prekrajanje granica na Balkanu može dovesti do novog rata

Čije su Gazivode?

"Zeri" o razgraničenju Beograda i Prištine/Server: Nema dokaza da su SAD za podelu Kosova, reći će - ne

Tači: Nećemo dozvoliti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

London i Berlin protiv 'korekcije granica'

DSK: Tačija pred Ustavni sud zbog 'korekcije granica'

Tači: Pripajanje Preševske doline da, autonomija za Srbe ne

Zamrznuti konflikt nije rešenje, Srbiju očekuje mnogo razgovora o KiM

Zapad, faktor (ne)stabilnosti na Balkanu

Kosovo u 'stanju pripravnosti', Vučić pisao tamošnjim Srbima

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button