glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

nemacka stampa skupstina1 kosovo je
ana-zeljka srbi u cg slovenacki parlament zvezda-navijaci999 dusan11 ben

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Komitet EU izglasao liberalizaciju viza za građane Kosova/Mogerini: EU i Zapadni Balkan partneri u odbrani i bezbednosti/Tači za referendum o sporazumu sa Beogradom   

izvor: agencije  foto:                                                                                                           30.08.2018.

parlament 4 

Komitet EU izglasao liberalizaciju viza za građane Kosova

Komitet za Građanske slobode pravdu i unutrašnje poslove Evropskog Parlamenta (LIBE) izglasao je viznu liberalizaciju za građane Kosova. Za ukidanje viznog režima glasalo je 30 poslanika ovog komiteta, 10 njih je bilo protiv a dvoje je bilo uzdržano.

Ovo je prvi neophodan korak u proceduri odlučivanja o potpunom ukidanju viznog režima za građane Kosova. Posle glasanja u ovom komitetu, o viznoj liberalizaciji treba da se glasa i na plenarnoj sednici Evropskog Parlamenta što se očekuje najkasnije u oktobru.

Tanja Fajon, izvestilac za vize u Evropskom parlamentu će posle neophodnih procedura u parlamentu dobiti mandat da otpočne pregovore sa zemljama članicama EU koje takođe moraju dati konačno zeleno svetlo oko viznog režima za Kosovo.

Za ukidanje viznog režima, neophodno je da saglasnost daju dve ključne institucije: Evropski Parlament i Savet ministara unutrašnjih poslova EU.

Kada izvestilac za vize dobije mandat da otpočne pregovore sa Savetom EU, onda se taj proces prvobitno vodi na nivou radnih grupa. Tek kada u procesu ovih pregovora dođe do približavanja stavova, to pitanje prelazi na nivo ministara EU, koji oko ovog pitanja odlučuju kvalifikovanom većinom.

Evropska Komisija je 18. jula potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu librealizaciju i preporučila EU ukidanje viza za kosovske građane. Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu čiji građani nemaju slobodu kretanja u Šengen zoni.

Tači za referendum o sporazumu sa Beogradom

tacci1

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da bi gradjani Kosova trebalo da se izjasne na referendumu da li su za mirovni sporazum sa Srbijom, koji bi omogućio Kosovu učlanjenje u Evropsku uniju, NATO i Ujedinjene nacije, ili žele da se živi u neprijateljstvu sa susednim državama i u izolaciji.

"Ja znam da će oni izabrati prvu opciju, zato i radim u uskoj koordinaciji sa medjunarodnim saveznicima da mir sa susedima i integracija budu potreban izbor", napisao je Tači na Fejsbuk profilu.

U kosovskom zakonodavstvu ne postoji mogućnost organizovanja referenduma, jer referendum nije predvidjen ni Ustavom Kosova niti postoji zakon referendumu.

Tači je optužio opoziciju i civilno društvo da su protiv postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, u vreme kada su sve zemlje od SAD do zemalja EU, uključene u napore za postizanje mirovnog sporazuma sa Srbijom, na drugoj strani stoji opozicija koju pomažu "usamljeni glasovi civilnog društva" i koja podršku medjunarodne zajednice smatra zlonamernom.

"Nema veće nesreće za državu i gradjane Kosova nego kada neke opozicione stranke ili pojedinci dovode u pitanje podršku SAD i glavnih saveznika Kosova. To je situacija za žaljenje", napisao je Tači.

On je istakao da su državni suverenitet i teritorijalni integritet Kosova garantovani Ustavom, a ne emocionalnim izjavama "onih koji nemaju ideju kako je dobijena sloboda i nezavisnost" Kosova.

Protivljenje opozicije sporazumu o podeli ili korekciji granica u dijalogu sa Srbijom kosovski predsednik vidi kao "beskurpuloznu propagandu protiv medjunarodnih saveznika".

"Takva beskurpulozna propaganda opozicionih partija protiv naših medjunarodnih saveznika uvijena u paniku o navodnom dovodjenju upitanje državnog suvereniteta je sramna i opasna", napisao je Tači.

Opozicija je ranije danas predala zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj će se zabraniti predsedniku Kosova da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podeli ili o korekciji granica.

Tači nema ni podršku dve stranke vladajuće koalicije za promenu, odnosno korekciju granica.

Protiv podele ili korekcije granica izjasnile su se Alijansa za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska incijativa zamenika premijera Fatmira Ljimaja, koje su deo vladajuće koalicije.

Mogerini: EU i Zapadni Balkan partneri u odbrani i bezbednosti

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini, sa sastanka ministara odbrane EU u Beču, poručila je da je uloga EU na Balkanu prešla iz faze obezbeđivanja sigurnosti u fazu partnerskog rada sa zemljama regiona na zajedničkoj odbrani i sigurnosti.

"Tradicionalno gledamo na Zapadni Balkan kao na područje nestabilnosti gde je dugo godina, pa čak i više decenija, EU imala ulogu onoga ko obezbeđuje sigurnost. Sada prelazimo u fazu gde smo partneri u zajedničkoj odbrani i bezbednosti", izjavila je Mogerinijeva.

Mogerinijeva, koja predsedava neformalnim sastankom ministara odbrane EU koji je juče počeo u Beču, kaže da je sastanak počeo upravo razgovorom o saradnji sa Zapadnim Balkanom po pitanjima koja se odnose na odbranu i bezbednost.

"Razgovarali smo zajedno sa NATO-om i UN, našim ključnim partnerima u regionu, kako da unapredimo saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti što je integralni deo našeg posla sa Zapadnim Balkanom", kaže Mogerinijeva.

Ona je naglasila da Austrija, kao trenutno predsedavajuća članica EU, drži Zapadni Balkan među prioritetima EU agende, kao što je to u prethodnih šest meseci predsedavanja činila i Bugarska, a što je i plan Rumunije, koja predsedavanje EU preuzima od januara 2019. godine.

Iz austrijskog predsedavanja ovom prilikom poručeno je da su Jugoistočna Evropa i Zapadni Balkan "fokus odbrambene politike Austrije" i da se rad sa regionom zasniva na postojećoj EU strategiji Zapadni Balkan.

Ministri spoljnih poslova EU održaće danas i sutra u Beču neformalni sastanak na kojem će glavne teme biti situacija na Bliskom i Srednjem istoku, u Ukrajini, transatlanski odnosi, ali i posebno, u petak, Zapadni Balkan, a austrijski mediji očekuju da bi jedna od tema mogla biti i promena granica kao moguće rešenje za kosovski problem.

Kada je reč o transatlantskim odnosima, ministri će razmotriti mogućnosti za saradnju u denuklearizaciji Severne Koreje i nastavku primene Sporazuma o nuklearnim materijalima sa Iranom, iz kojeg je istupila SAD.

Veče će biti u znaku Zapadnog Balkana, pošto će predsednik Austrije Aleksander van der Belen prirediti prijem kojem će prisustvovati šefovi diplomatija EU, ali i zemalja kandidata.

Drugog dana sastanka razgovaraće se o aktuelnom stanju u pristupnom procesu zemalja kandidata, a ponajviše na dnevnom redu biće, kako se očekuje, dijalog Beograda i Prištine, kao i Turska, pošto se u Beču očekuje dolazak šefa turske diplomatije.

Austrijski mediji ukazuju da je ovo prvi sastanak šefova diplomatija EU nakon što je u javnost izneta mogućnost promene granica kao potencijalno rešenje za kosovski konflikt.

Petak je posvećen razgovoru sa šefovima diplomatije zemalja kandidata za prijem u članstvo EU, među kojima će biti i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Pošto se radi o neformalnom sastanku neće biti nikakvih odluka, a centralna tema sastanka biće efektivni multilateralizam.

Sastanak se održava u organizaciji visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini i austrijskog predsedavanja EU, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Na marginama sastanka ministara spoljnih poslova EU i država kandidata, ministar Dačić učestvovaće na neformalnom radnom ručku na poziv ministarke spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl, a tema biće "Kritična infrastruktura i digitalizacija".

Sastanak u Beču biće odlična prilika da se, na najvišem nivou, razgovara o svim aktuelnim pitanjima u odnosima EU i Srbije nakon predstavljanja Godišnjeg izveštaja o politici proširenja i izveštaja o kandidatima i potencijalnim kandidatima, navodi se u saopštenju.

Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU i država kandidata se održava dva puta godišnje, po jednom u toku svakog predsedavanja.

 

 

Kosovska opozicija traži sednicu Skupštine o granici sa Srbijom

Haradinaj: Kosovo ima granicu/ Han: Neprikladno komentarisati dijalog koji je u toku

Komersant: Prekrajanje granica na Balkanu može dovesti do novog rata

Čije su Gazivode?

"Zeri" o razgraničenju Beograda i Prištine/Server: Nema dokaza da su SAD za podelu Kosova, reći će - ne

Tači: Nećemo dozvoliti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

London i Berlin protiv 'korekcije granica'

DSK: Tačija pred Ustavni sud zbog 'korekcije granica'

Tači: Pripajanje Preševske doline da, autonomija za Srbe ne

Zamrznuti konflikt nije rešenje, Srbiju očekuje mnogo razgovora o KiM

Zapad, faktor (ne)stabilnosti na Balkanu

Kosovo u 'stanju pripravnosti', Vučić pisao tamošnjim Srbima

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button