glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ep2 vlada kosova vlada 1
PRAJD boris vukov sabor astro burger srbija-odbojkasi

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

EP glasao za liberalizaciju viza za građane Kosova  

izvor: agencije  foto:                                                                                                           13.09.2018.

eu888 

Evropski parlament 13. septembra je sa 420 glasova "za" podržao otvaranje pregovora o liberalizaciji viza za građane Kosova. Građani Kosova jedini su sa Balkana koji bez viza još ne mogu da putuju u EU.

Izvestilac za liberalizaciju, poslanica Tanja Fajon, pred početak glasanja rekla je da je Kosovo ispunilo sve uslove i pozvala poslanike EP da podrže liberalizaciju viza.

Posle odluke EP, treba da počnu razgovori sa članicama EU kako bi se u daljem postupku o tome konačno izjasnili ministri unutrašnjih poslova članica. U ime EU, razgovore sa članicama vodiće Fajon.

Prvobitno je bilo predviđeno da se glasanje o liberalizaciji viza za Kosovo u Evropskom parlamentu obavi tokom oktobra, ali su neke parlamentarne grupe zatražile da se o tome glasa na septembarskom zasedanju, saopštio je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE).

Za usvajanje liberalizacije viza je potrebna kvalifikovana većina ministara unutrašnjih poslova EU.

Evropska komisija je u julu saopštila da je Kosovo ispunilo svih 95 uslova i predložila EU da liberalizuje vizni režim za građane Kosova, koji jedini u regionu još ne mogu da putuju bez viza u zemlje šengenske zone.

Kako se navodi u saopštenju Evropskog parlamenta, predlog da građani Kosova dobiju mogućenost da bez viza putuju u EU dao je LIBE u septembru 2016. uz očekivanje da se ispune svi uslovi, posebno ratifikacija sporazuma o granici sa Crnom Gorom. Taj kriterijum, uz ostale, utvrđen je u dijalogu o liberalizaciji viznog režima sa EU koji je počeo 2012.

Kosovski parlament je odobrio sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom u martu 2018.

Evropska komisija u avgustu je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove, uključujući jasne "rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

U okviru režima Šengena građani bez viza mogu da putuju u zemlje EU, izuzev Britanije i Irske, i još četiri zemlje koje nisu članice EU - Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Vize za putovanja u EU građanima Makedonije, Crne Gore i Srbije ukinute su 2009. a Albanije i Bosne i Hercegovine 2010. i Kosovo je jedino na Balkanu čiji građani moraju da traže vize za put u EU.

 

 

Vlada usvojila odluku o formiranju Vojske Kosova, Tači protiv

Tači: Na kraju dijaloga medjusobno priznanje i učlanjenje Kosova u EU, NATO i UN

Tači i Han u sredu u Preševskoj dolini

Tači: Interesovanje Vučića za susret sa Srbima legitimno

Kosovo pred teškom političkom krizom

Sporazum između Srbije i Kosova mora da ispuni niz uslova

Tači: Vreme je za veliki istorijski sporazum Kosova i Srbije

Komitet EU izglasao liberalizaciju viza za građane Kosova/Mogerini: EU i Zapadni Balkan partneri u odbrani i bezbednosti/Tači za referendum o sporazumu sa Beogradom

Kosovska opozicija traži sednicu Skupštine o granici sa Srbijom

Haradinaj: Kosovo ima granicu/ Han: Neprikladno komentarisati dijalog koji je u toku

Komersant: Prekrajanje granica na Balkanu može dovesti do novog rata

Čije su Gazivode?

"Zeri" o razgraničenju Beograda i Prištine/Server: Nema dokaza da su SAD za podelu Kosova, reći će - ne

Tači: Nećemo dozvoliti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button