glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izbori av-erdogan evrointgracije
taxi ZLATNEKOCKE Viminacijum montero zve-par1 Novak7777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  EU EOM: Izbori na Kosovu bili su dobro vođeni i transparentni

izvor: agencije foto:                                                                                                        08.10.2019.

KOSIZBORI

Šefica posmatračke misije Viola fon Kramon-Taubadel, koja je i poslanica Evropskog parlamenta, predstavila je u utorak preliminarne nalaze Izborne posmatračke misije Evropske unije (EU EOM) sa prevremenih parlamentarnih izbora 6. oktobra na Kosovu.

"Ovi prevremeni izbori bili su dobro vođeni i transparentni. Kampanja je bila živahna i konkurentna i omogućavala je kandidatima da sprovode kampanju slobodno u najvećem delu Kosova", rekla je Fon Kramon-Taubadel na konferenciji za medije u Prištini.

Izborni dan je protekao u redu, a posmatrači iz EU pozitivno su ocenili glasanje i prebrojavanje, reči su Viole fon Kramon-Taubadel.

"Centralna izborna komisija (CIK) je obezbedila transparentnost procesa time što je brzo objavila preliminarne nezvanične rezultate za političke subjekte, podeljene po biračkim mestima", kazala je Fon Kramon-Taubadel.

Fon Kramon-Taubadel dodala je: "Transparentnost je bila ključna karakteristika rada CIK-a i za pohvalu je to što je CIK, uprkos kratkom vremenskom roku, kompletirao sve izborne pripreme na vreme".

"Okruženje za kampanju u oblastima u kojima žive kosovski Srbi bilo je pod senkom zastrašivanja", navela je Fon Kramon i dodala, "gde su ciljani kandidati i pristalice partija koje nisu sa Srpskom listom".

"Dalje, neprikladno korišćenje javnih resursa i odsustvo transparentnosti u vezi sa finansiranjem kampanja rezultirali su nejednakim uslovima za nadmetanje širom Kosova", istakla je šefica posmatračke misije.

"Sistemske probleme sa izbornim procesom koji se ponavljaju identifikovale su i ranije izborne posmatračke misije, kao, na primer, zakazivanje vanrednih izbora u kratkom vremenskom roku i neregulisan period pre zvaničnog početka kampanje, što je potrebno rešavati, kako bi se izborni procesi na Kosovu doveli u potpuni sklad sa međunarodnim standardima za demokratske izbore", rekla je Fon Kramon-Taubadel, dodajući: "Skup preporuka koje su predstavljene zajedno sa konačnim izveštajem misije, postaće zaista smislene samo kada se ozbiljno uzmu u razmatranje u narednoj Skupštini, a to treba da se uradi što je pre moguće".

Andrej Kovačev, šef delegacije iz Evropskog parlamenta, rekao je: "Mi pozdravljamo sveukupno delotvorno upravljanje procesom. Međutim, pitanje finansiranja kampanje je oblast stalne zabrinutosti koje su pokretale i ranije izborne posmatračke misije. Regulatorni okvir ne obezbeđuje transparentnost i integritet i mora se ojačati u cilju borbe protiv korupcije i garantovanja zdrave demokratije". Na dan izbora, EU EOM je rasporedio 108 posmatrača iz 27 zemalja članica EU i Norveške i Švajcarske širom Kosova. EU EOM će ostati na Kosovu da prati procese u Centru za prebrojavanje i rezultate, kao i razrešavanje bilo kakvih žalbi i prigovora, sve do potvrđivanja konačnih rezultata.

EU EOM i Kancelarija EU /EUSR na Kosovu rade nezavisno u okviru svojih posebnih mandata.

 

 

Samoopredeljenje, DSK i DPK proglasile pobedu na kosovskim izborima

Počelo glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu

Izvesno imenovanje novog posrednika u dijalogu Kosova i Srbije

Na Kosovu zvanično počela predizborna kampanja

Za glasove kosovskih Srba bore se četiri partije

Srpska lista će imati opoziciju na izborima na Kosovu

Raspuštena Skupština Kosova, Tači će ubrzo raspisati izbore

„Kosovo” pozvano u Helsinki zbog razgovora o regionu

Američko-evropska inicijativa pozdravljena, ali kosovske takse ostaju problem

Kosovski mediji: Bolton dolazi na Kosovo kada se ukinu takse i formira vlada

Haradinaj pita Sud: Ko vlada kada se premijer povuče

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button