glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel mmf5 dodik-ivanic2
zastava eu todoric22 debata1 taboo vakcina88 navijaci3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dvoje pacijanata zbog malih boginja u ozbiljnom stanju/Prijavljena epidemija malih boginja u Beogradu

izvor: agencije      foto: vn                                                                            09.11.2017

vakcinacija2Dvoje pacijanata zbog malih boginja u ozbiljnom stanju

BEOGRAD - Od četvoro pacijenata, koji su zbog komplikacija izazvanih malim boginjama zbrinuti u Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, dvoje se oporavlja, dok je dvoje u ozbiljnom, ali stabilnom stanju.

"U ovom trenutku na Klinici za infektivne i tropske bolesti leči se četvoro obolelih od malih boginja, od toga su dva pacijenta već u fazi početnog oporavka, a dva poslednje primljena pacijenta su u ozbiljnom, ali stabilnom stanju", rekao je Tanjugu direktor Klinike Goran Stevanović.

Svi pacijenti imaju zapalenje pluća, što je najčešća komplikacija izazvana virusom malih boginja.

"Osim upale pluća male boginje mogu da izazovu brojne druge komplikacije, a jedna od najtežih je upala mozga - encefalitis, koji ostavlja trajne posledice", pojašnjava Stevanović.

U riziku da se zaraze malim boginjama su i deca i odrasli, odnosno svi koji nisu vakcinisani i nemaju zaštitni imunitet.

"Deca su specifična populacija jer imaju slabiji imuni sistem. Međutim, virus malih boginja ne pravi razliku da li se radi o odrasloj osobi, detetu, nekome ko je aktivan sportista ili hronični bolesnik. Ko nije vakcinisan, ko nema imunitet obavezno će oboleti", pojasnio je on.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji je od početka oktobra do danas od malih boginja obolelo 65 osoba, a epidemija je prijavljena u srpskim enklavama na KiM, Bujanovcu, Kraljevu, Beogradu.

Epidemiolog Instituta Batut Goranka Lončarević kaže da broj obolelih nije nešto neuobičajeno i da su to očekivali zbog smanjenog broja vakcinisane dece MMR vakcinom i narušenog kolektivnog imuniteta.

Pojašnjava da su male boginje bolest koja je predviđena za iskorenjavanje, te i kada se javi jedan oboleli to je epidemija.

Nema mesta panici zbog toga što je u Beogradu prijavljena epidemija, naglašava ona i dodaje da su to redovni zadaci nadležnih zdravstvenih institucija u sistemu.

Zavodi su u obavezi da prijave svaku epidemiju, ali to ne znači da je proglašena epidemija malih boginja.

Lončarević kaže da epidemiju proglašava Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta Batut.

Proglašenje epidemije podrazumeva uvođenje vanrednog epidemiološkog nazora i vanredne vakcinacije stanovništva, gde se proširuje gornja starosna granica za imunizaciju koja je u ovom trenutku do navršenih 14 godina života.

"Mere mogu da podrazumevaju i redukciju putovanja, redukciju javnih okupljanja i druge aktivnosti koje zakon nalaže", pojasnila je Lončarević.

Ona je pozvala roditelje da vakcinišu decu, jer je imunizacija najefikasnija mera u zaštiti od malih boginja.

"Važno je da roditelji vakcinišu decu i da se tako zaštiti najosetljiviji uzrast na adekvatan način. Među tom najmlađom populacijom imamo i decu koja ne mogu biti vakcinisana trajno i to način na koji ćemo i njih zaštititi, jer vakcina sprečava pojavu pidemije u predškolskim i školskim ustanovama", pojasnila je Lončarević.

Ona dodaje da broj obolelih prethodnih godina bio tri do šest zaraženih pacijanata na 100.000 stanovnika ili ako se govori u apsolutnim brojkama to je od 300 do 450 obolelih.

Tako je, recimo, 2015. godini na teritoriji Srbije registrovano 393 obolelih od malih boginja, a prijavljeno je bilo 13 epidemija, od čega su dve bile na teritoriji Beograda sa 72 obolelih.

Tokom 2016. godine bila je nešto povoljnija suituacija, te je bilo 11 prijavljenih slučajeva malih boginja i to jedan pacijent na teritoriji Beograda i 10 iz epidemije u Opštoj bolnici u Kruševcu.

Najveća epidemija malih boginja u Srbiji bila je 1997. godine kada je obolelo oko 4.000 ljudi i umrlo sedam osoba.Deset godina kasnije Srbija javila se još jedna epidemija koja se u Vojvodini prelikla iz marginalizovanih grupa u opštu populaciju i kada je zaraženo oko 380 ljudi.

Prijavljena epidemija malih boginja u Beogradu

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da obolele osobe nisu bile u kontaktu sa osobama sa područja Kosova i Metohije, niti sa osobama sa sličnom kliničkom slikom na teritoriji prebivališta.

Oboleli su nevakcinisani, odnosno nepoznatog vakcinalnog statusa.

Deca su zbrinuta u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", dok su i odrasli zbrinuti u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, navedeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Kod jedne od obolelih osoba dijagnostikovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikacija prilikom dobijanja malih boginja.

Od početka oktobra na teritoriji Srbije registrovano je 65 slučajeva malih boginja i to u srpskim enklavama na KiM, u Bujanovcu, Kraljevu, Beogradu.

Od obolelih petoro ima upalu pluća.

Male boginje su bolest koja je predviđena za iskorenjivanje, te u takvim okolnostima i jedan slučaj zaraze morbilama je epidemija.

 

 

Prestonička opština Stari grad poslednja u Srbiji po broju vakcinisane dece

Srbija: Registrovan 41 slučaj malih boginja

Održana EDU Sinergija ‒ digitalna transformacija obrazovanja u Srbiji

Tim iz Slovenije razvio prvu sigurnu kripto valutu

Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju u GAK Narodni front

U Srbiji 4.000-5.000 deponija smeća

Standardi EU na polju ekologije mogli bi biti dostignuti za dvadesetak godina

Srbija na začelju po korišćenju otpada kao goriva/ Joksimović: Dugoročna energetska sigurnost prioritet za Srbiju

Male boginje i u srpskim enklavama, pojačan nadzor u Srbiji

EBRD i IFC odobrili zajam za gradnju vetroparka Čibuk

Nacionalni Portal otvorenih podataka startovao sa radom

Kineski Alibaba u ratu sa američkim Amazonom — osvojio Srbiju

Srpski i hrvatski naučnici pokreću automobil na vodonik

Četiri decenije srpske endokrine hirurgije u Kliničkom centru Srbije

Rutenijum iznad Srbije bezopasan

Slušajmo potrošače, oni donose trendove!

Do banke ćelija još milion evra

Srpska kultura nedovoljno zastupljena na internetu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button