glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

isil mmf5 skupstina rs 4
zastava eu todoric debata1 portal filip0 stimac6

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Prestonička opština Stari grad poslednja u Srbiji po broju vakcinisane dece

izvor: evn      foto: vn                                                                            06.11.2017

vakcina88U prvih devet meseci ove godine u Beogradu je MMR vakcinu primilo svega 39 odsto dece, najmanje u opštini Stari grad - 35 odsto, a obuhvat vakcinacijom nije mnogo bolji ni u ostalim većim gradovima u Srbiji, upozorili su danas pedijatri i epidemiolozi na tribini u Beogradu "Istina o MMR vakcinaciji".

Za stručnjake su ovi podaci alarmantni, kao i činjenica da od 2011. opada obuhvat obaveznom vakcinacijom uopšte, a posebno MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole.

To povećava opasnost od epidemija koje su, zasad, kad je reč o morbilama prijavljene na KiM i u opštini Bujanovac, mada se i dva slučaja boginja u Kraljevu, kod majke i bebe, smatraju porodičnom epidemijom. U Srbiji je, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, do juče registrovan ukupno 51 slučaj malih boginja.

- Obuhvat MMR vakcinom je daleko ispod onog koji je poželjan i koji bi sprečio širenje epidemije - upozorava prof. dr Radovan Bogdanović, pedijatar. - Pomalo je paradoksalno da roditelji veruju izabranom pedijatru kada treba da im leči decu, a ne veruju mu kada im da savet da treba da ih vakcinišu. Vakcinacija u skandinavskim zemljama nije obavezna, nego je preporučena, ali je u tim državama većina stanovništva vakcinisana, jer je svest o tome veoma razvijena. Moja unuka je primila sve vakcine. Njeni roditelji su joj dali i neke vakcine koje nisu obavezne, već preporučene, kao ona protiv ovčijih boginja, recimo.

I profesor Bogdanović, i imunolog dr Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj pozivaju roditelje da vakcinišu decu MMR vakcinom:

- Vakcine su kvalitetne i prolaze rigorozni sistem kontrole proizvođača, a sve koje se uvezu podležu kontroli Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije - kaže prof. Bogdanović. - Posle strogih kontrola dobijaju ili ne dobijaju dozvolu za upotrebu. Potpuno su sigurne, neškodljive i bezbedne.

Dr Janković kaže da je sve troje njegove dece primilo MMR vakcinu:

- Roditelji su pre svega zbunjeni jer u javnosti imamo često sučeljavanje dva straha: od vakcinacije i od zaraznih bolesti. Većina dece preboleće male boginje, ali cilj je da sprečimo komplikacije koje se javljaju kod jednog u 1.000 slučajeva, poput upale pluća, upale srednjeg uha, pa i zapaljenja mozga.

ZABLUDE

- MMR vakcina štiti decu od malih boginja, zarazne bolesti kod koje su komplikacije mnogo opasnije od neželjenih efekata koje može imati vakcina - kaže dr Srđa Janković. - U te neželjene efekte vakcinacije ne spada autizam.

Profesora Bogdanovića čudi što potpuno naučno neutemeljeni stavovi da MMR može da izazove autizam, još nalaze plodno tle, iako ih je nauka odavno opovrgla.

novosti.rs

 

Srbija: Registrovan 41 slučaj malih boginja

Održana EDU Sinergija ‒ digitalna transformacija obrazovanja u Srbiji

Tim iz Slovenije razvio prvu sigurnu kripto valutu

Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju u GAK Narodni front

U Srbiji 4.000-5.000 deponija smeća

Standardi EU na polju ekologije mogli bi biti dostignuti za dvadesetak godina

Srbija na začelju po korišćenju otpada kao goriva/ Joksimović: Dugoročna energetska sigurnost prioritet za Srbiju

Male boginje i u srpskim enklavama, pojačan nadzor u Srbiji

EBRD i IFC odobrili zajam za gradnju vetroparka Čibuk

Nacionalni Portal otvorenih podataka startovao sa radom

Kineski Alibaba u ratu sa američkim Amazonom — osvojio Srbiju

Srpski i hrvatski naučnici pokreću automobil na vodonik

Četiri decenije srpske endokrine hirurgije u Kliničkom centru Srbije

Rutenijum iznad Srbije bezopasan

Slušajmo potrošače, oni donose trendove!

Do banke ćelija još milion evra

Srpska kultura nedovoljno zastupljena na internetu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button