glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

5.oktobar eu4 korupcija2
kompjuter nacna saradnja lekari olimp vikimed djokovic 000

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Do banke ćelija još milion evra

izvor: evn         foto: vn                                                                             05.10.2017

banka celija

Razmatraju se mogućnosti kako da se obezbedi završetak važne ustanove. Blagojević: Prva opcija donacija, druga - budžet, moguć i kredit

 

Za javnu banku matičnih ćelija, koja se gradi u dvorištu Instituta za majku i dete na Novom Beogradu i već odavno je trebalo da bude završena, uskoro bi moglo da se obezbedi milion evra, koliko nedostaje da se ona završi.

To bi značilo da se umesto finansiranja po fazama, za koje je, posle početnog ulaganja od 35 miliona dinara, novac izdvajan na godišnjem nivou, za ovu ustanovu odjednom obezbedi milion evra. "Novostima" je to u sredu potvrdio Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima:

- Pokrenuta je inicijativa da se obezbedi vanredno finansiranje ovog projekta, s obzirom na njegov značaj. Prva opcija je da nađemo donatore, druga da se novac izdvoji iz budžeta, a ako ništa od toga ne uspe, ne isključujemo ni mogućnost uzimanja kredita.

Prema prvim najavama, javna banka matičnih ćelija trebalo je da bude završena još 2012, ali su radovi započeti tek godinu kasnije. Izgradnja banke sada je u šestoj fazi, a najskuplja je izgradnja tzv. čiste sobe. Banka će biti smeštena na 600 kvadratnih metara, a u trezoru će moći da se čuva do 10.000 uzoraka. Iz budžeta se godišnje izdvaja 15 miliona dinara za završetak javne banke matičnih ćelija, kažu u Ministarstvu zdravlja.

U Institutu za majku i dete od 2009. postoji porodična banka matičnih ćelija, u kojoj sada ima 70 uzoraka, a u Srbiji predstavništva ima i oko 15 privatnih, stranih banaka matičnih ćelija. Za razliku od privatnih banaka, gde su i "ulozi" privatni i njima raspolaže vlasnik ćelija, javne banke funkcionišu po principu transfuziološke službe: matične ćelije ostavlja ko želi, a koriste se za one kojima su potrebne, i to je besplatno. U privatnim bankama, kojima su dosad poverene matične ćelije iz krvi pupčanika više od 20.000 osoba, obrada uzoraka i čuvanje 20 godina koštaju uglavnom oko 1.900 evra.

Prof. Dragana Vujić, načelnica Centra za transplantaciju matičnih ćelija u Institutu, smatra da bi roditeljima privatne banke morale da pruže sve relevantne informacije:

- U privatnim bankama matične ćelije se ostavljaju na ime deteta koje se rađa i verovatnoća da to bude iskorišćeno je jedan prema 2.500 - kaže ona.

NISU ČAROBNI LEK

Matične ćelije nisu čarobni štapić, ni čarobni lek - rekla je profesorka Vujić na tribini "Roditeljski".

- Kad odete na internet, dobijete informaciju da matičnim ćelijama možete bukvalno sve da lečite, od Alchajmerove do Parkinsonove bolesti, pa čak i steriliteta i impotencije, što nije istina. Danas je standardna terapija lečenje samo nekih bolesti matičnim ćelijama.

novosti.rs

 

Srpska kultura nedovoljno zastupljena na internetu

Saradnja nuklearnih naučnika Rusije i Srbije

U Petnici svetski stručnjaci za meteorsku astronomiju

Više od tri miliona građana Srbije svakodnevno koristi računar

CINS: Tone životinjskih leševa razbacane po Srbiji

Vantelesna oplodnja - šta je novo u zakonu?

Projekat solarne pustinjske kuće naših studenata u finalu u Dubaiju

IFC podržava izgradnju vetroparka u Alibunaru

U Srbiji zbog zagađenja vazduha prerano umre 5.400 ljudi godišnje

Srpski lekari "oživljavaju" bolesna kolena

Industrija 4.0: Evolucija, a ne revolucija

U Srbiji do 2020. godine 600 megavata struje iz obnovljivih izvora

Srpski naučnici „goje“ alge i skidaju svetsku cenu biodizela

Ristić: Vakcinacija jedina preventiva od epidemija

Opada broj vakcinisane dece u Srbiji, ima li razloga za brigu?

Brnabić: IT sektor je veliki potencijal

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button