glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

protest1 freedom house dodik00
cg diplomate Narodna-skupstina ditman rutenijum david-Mattin matic66

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Četiri decenije srpske endokrine hirurgije u Kliničkom centru Srbije

izvor: agencije      foto: vn                                                                             07.10.2017

Klinicki-centar-Srbije

Endokrina hirurgija u Kliničkom centru Srbije obeležava ove godine 40 godina postojanja, a tim povodom danas i sutra se na Medicinskom fakultetu u Beogradu održava prvi Kongres endokrinih hirurga Srbije.

O značaju ove grane medicine govori i podatak da su oboljenja štitaste žlezde u stalnom porastu, a samo tokom prošle godine u Centru za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije operisano je 678 takvih pacijenata. 

Načelnik Centra profesor dr Ivan Paunović kaže da je reč o pacijentima koji su imali dobroćudna, ali i zloćudna obolenja štitaste žlezde.
"Prošle godine imali smo više od 160 pacijenata operisanih zbog karcinoma, raka štitaste žlezde", rekao je Paunović za Tanjug.

Da li će se potpuno ili delimično odstraniti štitasta žlezda, kako kaže, zavisi od nalaza.
"Postoje pacijenti kojima ne treba da se operiše cela štitasta žlezda već je moguće da se odstrani delimično, a da ostane drugi režanj koji je zdrav. To se utvrđuje na operaciji i patohistološkim pregledom odstranjenog čvora", pojasnio je on.

Zahvaljujući hirurgiji, najveći broj pacijenti koji su operisani od raka štitaste žlezde danas su zdravi ljudi.
"Rak štitaste žlezde je takvo oboljenje da se jedino može izlečiti hirurgijom. Veoma mali procenat pacijenata nemoguće je operisati i potrebne su druge metode lečenja", pojasnio je naš sagovornik.

Centar za endokrinu hirurgiju KCS je inače jedina ustanova u Srbiji koja se isključivo bavi hirurškim lečenjem obolenja štitaste žlezde, paraštitaste žlezde, nadbubrežne žlezde i endokrinog pankreasa. 
Pre četiri godine Ministarstvo zdravlja odobrilo je subspecijalizaciju iz endokrine hirurgije, te danas ima dovoljan broj hirurga koji u drugim zdravstvenim centrima uspešno rade te operacija. 
"Smatram da je to veliki uspeh našeg centra što su hirurzi koji su ovde završili subspecijalizaciju počeli da se aktivno bave ovom specifičnom vrstom hirurgije", naglasio je on.
U okviru kongresa promovisaće i knjigu "Hirurgija štitaste žlezde", a doc. dr Vladan Živaljević kaže da je knjigu pisalo više od 40 autora i koautora "najkompententijih u toj oblasti".
"Osim hirurga iz našeg centra učestvovali su i endokrinolozi, patolozi, epidemiolozi, radiolozi, specijalisti nuklerne medicine", rekao je Živaljević.
On je naglasio da je knjiga mnogo više od priče o samom hirurškom lečenju oboljenja štitaste žlezde, jer je u njoj praktično obrađeno sve od anatomije, embriologije preko patologije do različitih oboljenja štitaste žlezde, različitih vidova lečenja. 
"Zbog toga je knjiga namenjena mnogima, ne samo hirurzima već svima onima koji se u svakodnevnom radu bave dijagnostikom i lečenjem obolenja štitaste žlezde. Knjiga će biti i udžbenik za specijalističku i subspecijalističku nastavu koja se odvija na Medicinskom fakultetu u Beogradu", zaključio je on.

 

 

Rutenijum iznad Srbije bezopasan

Slušajmo potrošače, oni donose trendove!

Do banke ćelija još milion evra

Srpska kultura nedovoljno zastupljena na internetu

Saradnja nuklearnih naučnika Rusije i Srbije

U Petnici svetski stručnjaci za meteorsku astronomiju

Više od tri miliona građana Srbije svakodnevno koristi računar

CINS: Tone životinjskih leševa razbacane po Srbiji

Vantelesna oplodnja - šta je novo u zakonu?

Projekat solarne pustinjske kuće naših studenata u finalu u Dubaiju

IFC podržava izgradnju vetroparka u Alibunaru

U Srbiji zbog zagađenja vazduha prerano umre 5.400 ljudi godišnje

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button