glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av000 dunav granica milo99
Putin srpska-kuca teo9999 djokovic77 sale4444 ndj0

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

NGO: Balkanske termoelektrane ugrožavaju i građane EU 

izvor: agencije  foto:                                                                      19.02.2019.

te bih 

Rad 16 termoelektrana na ugalj u zemljama zapadnog Balkana predstavlja zdravstveno i ekonomsko opterećenje za cijelu Evropu, pri čemu zdravstvene posljedice i troškove podnose i građani EU, zaključak je nove analize koju su danas u Briselu predstavile članice evropske koalicije nevladinih organizacija koje se bore protiv zagađenja.

Analiza, koju su objavile organizacije HEAL, Sandbag, CAN Europe, CEE Bankwatch, te organizacije članice Europe Beyond Coal kampanje je zasnovana na metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Evropske komisije.

Rezultati analize su pokazali da svake godine zagađenje zraka koje je posljedica rada 16 zapadno balkanskih termoelektrana na ugalj prouzrokuje do 3.000 preuranjenih smrti, do 8.000 slučajeva bronhitisa kod djece, kao i druga hronična oboljenja.

Analizom je procijenjeno da godišnji zdravstveni troškovi koji se mogu povezati sa ovim zagađenjem iznose od 6,1 do 11,5 milijardi eura, a plaćaju ih građani i ekonomije ugroženih zemalja.

"Zagađenje zraka ne poznaje granice, u Evropi ono i dalje predstavlja nevidljivog ubicu. Činjenica je da se zagađeni zrak sa zapadnog Balkana prenosi u zemlje Evropske unije gdje dodatno negativno utiče na već loš kvalitet zraka. Ovo otežava napore ovih EU zemalja, direktnih susjeda regionu Zapadnog Balkana, da ispune evropske standarde kvaliteta zraka", prokomentarisala je viša savjetnica za zdravstvo i energetiku u organizaciji HEAL i glavna autorica tog izvještaja Vlatka Matković Puljić.

Dodala je kako je krajnje vrijeme da donosioci odluka u Evropskoj uniji podrže napore za zaštitu čistog zraka i dekarbonizaciju energetskog sektora u zemljama zapadnog Balkana.

Termoelektrane zapadnog Balkana godinama emituju enormne količine zagađujućih materija. Samo u 2016. godini, 16 zapadno balkanskih termoelektrana je u zrak ispustilo količinu sumpor dioksida (SO2) usporedivu sa količinom emitovanom iz svih 250 termoelektrana u Evropskoj uniji. Podjednako alarmantan je i nivo zagađenja sitnim česticama (PM2,5 PM10) i azotnim oksidima (NOx).

"Decenijama termoelektrane zapadnog Balkana nekažnjeno truju okoliš i svoje i stanovništvo susjednih država. Nadam se da će ova analiza potaknuti političare iz EU da izvrše pritisak i na BiH da vlasti da počnu voditi brigu o zdravlju svojih i EU građana", izjavio je koordinator programa Energija i klimatske promjene Centra za ekologiju i energiju Tuzla Denis Žiško", saopšteno je iz tog centra.

I koordinatorica programa Energija i klimatske promjene Centra za životnu sredinu Banjaluka Duška Kudra upozorava kako upotreba fosilnih goriva ne predstavlja samo zdravstveni rizik za stanovništvo nego je i ogromno finansijsko i ekološko opterećenje za zemlje zapadnog Balkana.

Po njenim riječima krajnje je vrijeme da donosioci odluka u BiH i regiji prihvate činjenicu da je ugalj energent prošlosti i da što prije počnu praviti ozbiljne planove za dekarbonizaciju energetskog sektora.

 

 

IT sektor postaje vodeća grana u srpskoj privredi

U Evropi rekordan broj obolelih od malih boginja

Zamke digitalnog sveta

Srbi u Evropskoj laboratoriji veštačke inteligencije

Koliko su zaista štetne male hidroelektrane?

Pri kraju epidemija malih boginja u Srbiji

Učesnici protesta traže hitnu obustavu gradnje mini hidroelektrana u Srbiji

Srbija na začelju po korišćenju otpada kao goriva/ Joksimović: Dugoročna energetska sigurnost prioritet za Srbiju

Tri tone Teslinih eksponata krenule za Japan, u Kini 500.000 posetilaca

O trošku države još 61 lek, vantelesna oplodnja u 11 klinika

Građani EU generalno veruju u vakcine

U Beogradu i Novom Sadu predstavlja se nova revolucionarna tehnologija digitalizacije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button