glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

dacic-eu opozicija sad-nemacka
korupcija te bih rakija3 djokovic77 sale4444 ndj0

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod/Tači: Bez sporazuma ulazimo u rizičnu fazu odnosa  

izvor: agencije  foto:                                                                             21.02.2019.

pristina 

Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati gradjani na referendumu.

Posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Burundija Ezekjelom Nibižirom u Beogradu, Dačić je novinarima kazao da se o razgraničenju sa Prištinom nije razgovaralo i dodao da je to ideja koja kao zvaničan predlog nije upućena.
On je rekao da se on zalaže za razgraničenje, a da je o tome i predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio pre godinu dana i da se to ne spominje ni po kakvim "ćoškovima" ili tajnim sastancima.

Kako je dodao, ako neko ima neku drugu ideju i rešenje može da izadje sa predlogom.

"U dijalogu (sa Prištinom) koji je prekinut ta tema nije započeta ni razradjena, ali smo spremni i za druge predloge i kompromise. Ali jeste li čuli neki drugi predlog", rekao je Dačić.

On je naveo da je ideju o razgraničenju za koju opozicija koja je proistekla iz "froncli DOS-a" rekla da je izdajnička, prepisao od ubijenog premijera Zoran Djindjića i upitao opoziciju zašto za Djindjića tada nisu govorili da je izdajnik.

Dačić je naveo da je zanimljivo da se ovih dana po pitanju razgraničenja slažu Dveri, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, poslanica Sanda Rašković Ivić i ministar u sadašnjoj Vladi Srbije Nenad Popović i razni analitičari sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem.

"To su ljudi iz vremena (Vojislava) Koštunice i (Borisa) Tadića kada smo dobili Ustav u kome u preambuli piše o Kosovu i Metohiji, a u vreme njihove vlasti i pored tog Ustava proglašena je nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

On je upitao šta su tada uradile vlasti u Srbiji, da li su proglasile okupaciju zemlje ili pokrenule vojsku.

"(Slobodan) Milošević je ratovao za Kosovo, a šta ste vi uradili, vi ste zapalili ambasade i u amanet nam ostavili nezavisnost Kosova", rekao je Dačić i dodao da je prethodna vlast sadašnjoj u amanet ostavila i presudu Medjunarodnog suda pravde koja je u korist kosovskih vlasti, a koju oni koriste na svakom koraku.

On je istakao da je Milošević ostavio rezoluciju 1244, a vlast Koštunice i Tadića nezavisnost Kosova i 84 zemlje koje su priznale tu nezavisnost.

Tači: Bez sporazuma ulazimo u rizičnu fazu odnosa

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio da će, ako ove godine ne bude postignut sporazum Kosova i Srbije, doći do rizične faze odnosa koji mogu da destabilizuju ceo region.


"Poslednjih 12 meseci odnosi izmedju Kosova i Srbije su pogoršani. Nemam nikakvu sumnju da ćemo, ako ove godine ne postignemo pravno obavezujući sporazum izmedju Kosova i Srbije, ući u rizičnu zonu ovih odnosa koji mogu da destabilizuju ceo region", rekao je Tači na konferenciji Glas naroda oko velikog finala izmedju Kosova i Srbije, prenosi Glas Amerike.

On je naveo da su iskustva iz poslednjih godinu dana "samo ojačala" njegovo "uverenje da je došlo vreme da se istorijski sporazum izmedju dve države postigne".

Tači je kazao da je i Kosovu i Srbiji potrebno okončanje vekovnog neprijateljstva i da je sada potvrdjeno da će im SAD pomoći u tome.

"Izričito priznanje izmedju dve države ključ je koji otvara vrata ovom sporazumu i okončava vekovno neprijateljstvo. I upravo ovih dana, u pismima predsednika (SAD Donalda) Trampa i (američkog) državnog sekretara Majka Pompea, upućenim kosovskom rukovodstvu, dobili smo najjasnije i najsnažnije moguće garancije od SAD da istorijski sporazum izmedju Kosova i Srbije podrazumeva recipročno priznavanje", kazao je Tači.

Na konferenciji na kojoj je Tači govorio predstavljeno je istraživanje javnog mnjenja o konačnoj fazi dijaloga, prema kojem bi korekciju granice izmedju Kosova i Srbije u zamenu za globalno priznanje Kosova i članstvo u UN podržalo 30 odsto gradjana Kosova.

Održavanje statusa kvo izmedju Kosova i Srbije podržava 16 odsto gradjana, dok je treći ponudjeni scenario formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima u zamenu za priznanje Kosova od Srbije, podržalo 10 odsto ispitanika.

Prema tom istraživanju, 62 odsto ispitanih gradjana Kosova podržava nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

 

 

Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca, ostaje pod nadzorom

Dačić: Razgraničenje sa Kosovom zvanični predlog Srbije

Minhenski izveštaj: ruska „velika igra” na zapadnom Balkanu

Vučić: Beograd i Priština stotinama hiljada milja daleko od bilo kakvog sporazuma

Završen protest u Beogradu porukom Vučiću: Ti brojiš, mi odbrojavamo

Protest Jedan od pet miliona u Beogradu: Gradjani Srbije taoci Aleksandra Vučića

Tajms: Širenje NATO nije prepreka za novu balkansku krizu

Srbija na udaru lažnih vesti

Srbija prihvata evropsku regulativu u energetici, slabo je sprovodi

Vučić u kampanji, opozicija pred bojkotom

Zapadne zemlje za povlačenje Unmika, Rusija i Kina protiv

Opozicija objavila predlog "Sporazuma sa narodom"

Srbija postala članica obrazovnog programa EU Erasmus+

Šta je u Srbiji ostalo od demokratije?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button