glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina radnici888 roba1
korupcija te bih rakija3 djokovic77 sale4444 ndj0

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

EBRD od Srbije očekuje snažnije reforme  

izvor: agencije  foto:                                                                             21.02.2019.

ebrd 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) smatra da su Srbiji potrebne snažnije reforme, jer se očekuje da će u ovoj godini rast biti usporen na 3,5%, pokazao je najnoviji Izveštaj o tranziciji koji je 20. februara predstavljen u Beogradu. U izveštaju koji je predstavio glavni ekonomista te banke Sergej Guriev, ocenjuje se da Srbija mora da provede reforme u javnom sektoru, unapredi poslovno okruženje i poreske procedure.

Analitičari EBRD su ocenili da još postoje značajni fiskalni rizici po srpsku ekonomiju koji proizlaze iz velikih, nereformisanih društvenih preduzeća, dok reforme u javnom sektoru i Poreskoj upravi napreduju prilično sporo.

Produktivnost radnika u Srbiji, kako je navedeno prilikom predstavljanja izveštaja EBRD, još je manja od 20% od proseka u EU.

Prema izveštaju, pored reformi u javnom sektoru, za dalji napredak srpske ekonomije neophodno je i dodatno poboljšanje poslovnog okruženja, a malim i srednjim preduzećima je potreban bolji pristup finansijama, kao i transparentna pravila i jednaka primena.

Iz EBRD navode da bi taj sektor imao velike koristi od razvoja nebankarskih finansijskih institucija i poboljšanih praksi vezanih za poreze, uključujući pojednostavljene poreske procedure, niže parafiskalne namete i bolju predvidljivost poreskih odluka i usluga.

Pored toga, smatraju, potrebni su dodatni napori da se podrže tržišne transakcije nenaplativih kredita.

Potencijalnim investitorima potrebno je olakšati pristup informacijama o postojećim nenaplativim kreditima, poboljšati vansudska restrukturiranja i povećati efikasnosti sudskih procesa.

Istaknuto je i da je Srbija je postigla značajnu fiskalnu konsolidaciju u proteklih nekoliko godina, uz podršku aranžmana sa MMF-om, a nakon godina deficita, zabeležen je fiskalni suficit, a javni dug je počeo da opada.

Izveštaj o tranziciji se bavi i migracijama kao posebnom temom koja je bitna u mnogim zemljama u kojima EBRD ulaže, uključujući i Srbiju, navodeći da stope međunarodnih migracija u regionima EBRD-a rastu od 1990. i stalno su više od globalnog proseka.

Izveštaj zaključuje da poboljšanje poslovnog okruženja i kvaliteta javnih usluga može značajno smanjiti želju ljudi da emigriraju.

Istovremeno, izveštaj govori i o pozitivnim aspektima emigracije, jer dok u kratkom roku emigracija smanjuje produktivnost firmi u zemlji porekla, ona dugoročno podstiče transfer znanja i podržava inovacije. Delimično kao rezultat toga, nove članice EU sužavaju jaz u odnosu na razvijene ekonomije u pogledu kvaliteta i broja patenata.

 

 

Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod/Tači: Bez sporazuma ulazimo u rizičnu fazu odnosa

Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca, ostaje pod nadzorom

Dačić: Razgraničenje sa Kosovom zvanični predlog Srbije

Minhenski izveštaj: ruska „velika igra” na zapadnom Balkanu

Vučić: Beograd i Priština stotinama hiljada milja daleko od bilo kakvog sporazuma

Završen protest u Beogradu porukom Vučiću: Ti brojiš, mi odbrojavamo

Protest Jedan od pet miliona u Beogradu: Gradjani Srbije taoci Aleksandra Vučića

Tajms: Širenje NATO nije prepreka za novu balkansku krizu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button