glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

moskva samit777 dayton road
izbori88 vujovic oric5 beldoks111 karate lajovic3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Izbori u BiH 7. oktobra

izvor: euractiv  foto:                                                                                             08.05.2018.

izbori999

Centralna izborna komisija BiH (CIK) saopštila je 8. maja da će se opšti izbori u Bosni i Hercegovini održati 7. oktobra ove godine. Biće to osmi opšti izbori u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. S obzirom na nesprovedenu presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", predstavnici nacionalnih manjina ni na ovim izborima neće moći da budu birani za članove Predsedništva BiH.

Predsednica CIK-a Irena Hadžiabdić izjavila je da će do 23. avgusta biti overene sve kandidatske liste, kao i da od 8. maja svi politički subjekti u CIK-u mogu preuzeti potrebne obrasce za prijavu.

Ona je dodala da će izbori koštati 8,5 miliona KM (oko 4,3 miliona evra), navodeći da održavanje ovogodišnjih izbora finansijski pomažu Savet Evrope i OEBS.

Predsednica CIK-a je dalje kazala da je novina ovih izbora namenski račun za finansiranje kampanje, kako bi se izbeglo da političke stranke koriste svoje transakcijske račune.

Stanovnici BiH će 7. oktobra birati članove Predsedništva Bosne i Hercegovine, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, poslanike u Narodnoj skupštini RS, kao i poslanike za skupštine u deset kantona Federacije BiH.

Predizborna kampanja zvanično će početi 7. septembra, odnosno mesec dana pre održavanja samih izbora.

Opšti izbori biće održani bez sprovedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci", što znači da predstavnici nacionalnih manjina i dalje neće moći da budu birani za članove Predsedništva BiH.

Bošnjačke i hrvatske stranke nisu još postigle saglasnost u vezi sa izmenom Izbornog zakona na osnovu presude Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Ustavni sud BiH poništio je ranije odredbe prema kojima iz svakog kantona u Federaciji BiH u Dom naroda parlamenta Federacije mora biti biran najmanje po jedan predstavnik tri konstitutivna naroda.

Hrvatska strana podržava ovakvu odluku, dok bošnjačka strana smatra da je tom odlukom narušen princip konstitutivnosti sva tri naroda na celoj teritoriji BiH.

Nepostizanje konsenzusa u vezi sa ovim pitanjem, prema ocenama CIK BiH, može dovesti u pitanje primenu izbornih rezultata.

Parlamentarna skupština BiH može usvojiti izmene i dopune Izbornog zakona BiH do dana održavanja izbora.

 

 

Tužilaštvo BiH traži novo suđenje Oriću i Muhiću

Kako bi Amerika mogla da pomogne BiH?

Propao dogovor o Izbornom zakonu BiH, uključuje se Venecijanska komisija

BiH podijeljena oko Dudakovića

Izetbegovićeva supruga kandidat za člana predsedništva BiH

Bez pritvora za Dudakovića

Logoraši RS zadovoljni, u Bihaću ogorčenje zbog hapšenja Dudakovića/Zvizdić: Neprihvatljiv pokušaj ponižavanja pripadnika Armije BIH

Posljednja nada za Izborni zakon BiH

Mediji: Uhapšen Atif Dudaković

Dug spisak neispunjenog na evropskom putu BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button