glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit22 mile444 migranti7777
policija Specijalni-sud-u-Beogradu sasa Kinoteka 22 3laterala sale444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Do 2020. godine mreža 5G u velikim gradovima i na auto-putevima

izvor: agencije  foto:                                                                        05.04.2018

Ljajic-na-BG-sajmu

„Telekom Srbija“ predstavio je danas mogućnosti tehnologije 5G, a ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da je plan države da do 2020. uvede mrežu 5G u velikim gradovima i na auto-putevima.

Kako je naveo, tehnologija 5G donosi budućnost u kojoj hirurg operiše na daljinu, uređaje na stablima biljaka koji obaveštavaju poljoprivrednika o nedostatku vode ili minerala, pametne narukvice koje pokazuju krvnu sliku onog ko je nosi, ili uređaj koji na parkingu vode automobil do slobodnog parking mesta.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić (treći sleva) i direktor „Telekoma Srbija“ Predrag Ćulibrk (prvi zdesna) na Beogradskom sajmu na promociji mogućnosti tehnologije 5G u Srbiji

Neko će reći da je to daleka budućnost, a u suštini to je vrlo izvesna realnost“, primetio je.

Ministar je rekao i da je Srbija napravila izuzetne pomake u korišćenju mreže 4G, navodeći da će do kraja godine 90 odsto stanovništva moći da koristi tu mrežu, dok će pokrivenost teritorije biti u nešto manjem procentu.

Da bi se počelo s uvođenjem mreže 5G država će u 2019. raspisati tender za prodaju oslobođenog dela frekvencijskog spektra, a reč je o 700 megaherca, objasnio je Ljajić.

Država će, dodao je, da pripremi tender, a očekuje i da će telekomunikacioni operatori biti spremni kako bi se 2019. počelo s uvođenjem mreže 5G.

Takođe, u vladi će iduće nedelje biti usvojena Strategija razvojne mreže elektronskih komunikacija, a onda će Nacionalnim planom biti predviđena dinamika i način realizacije ovih mreža“, najavio je Ljajić.

On kaže da će mreža 5G biti dostupna i u ruralnim područjima, što otvara mogućnost da se ljudi bave neki novim biznisom, a ne samo poljoprivredom.

Ta nova tehnologija donosi i mogućnosti u industriji i privredi, koje su neograničene u smislu automatizacije ukupne proizvodnje, te neće biti potrebno angažovati ljude da kontrolišu robu koja izlazi sa fabričkih traka“, izjavio je ministar, dodajući da to neće smanjiti broj radnih mesta.

Naprotiv, kako je pojasnio, ta vrsta nove tehnologije generisaće dva miliona novih radnih mesta u Evropi, a 22 miliona u čitavom svetu, što će do 2025. doneti prihod u 28 zemalja članica EU od 130 milijardi evra.

Direktor „Telekoma“ Predrag Ćulibrk rekao je da ta kompanija predstavlja novu mrežu samo mesec dana nakon prezentacije na Svetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni.

Kako je rekao, to je tehnološka platforma koja će imati ogroman uticaj na celu industriju i svakodnevni život i rad svih nas, a „Telekom“ je prezentaciju organizovao u saradnji s partnerima iz kompanije „Erikson“, koja je jedan od tehnoloških lidera u svetu mobilnih komunikacija.

On je poručio da to pokazuje da je „Telekom Srbija“ okrenuta inovacijama, tehnološkim unapređenjima, razvoju i napretku, a u prilog tome govori i da je u proteklih pet godina kompanija uložila 650 miliona evra u mreže nove tehnologije, isplatila 350 miliona dividenti i smanjila dug sa 700 na 300 miliona evra.

 

 

Novosadska firma prva na svetu razvila "digitalni život"

Kvalitetnih IT stručnjaka nema dovoljno, a potražnja raste

U Srbiji MMR vakcinu primilo 94,3 odsto dece, pet odsto više nego u novembru

Delegacija CERN-a u poseti Srbiji

Epidemija još traje : Za dan 111 novih slučajeva morbila

RFZO: Od maja zamrzavanje embriona i o trošku države

U Srbiji će 10 toplana početi da koristi biomasu

Vrh svetske fizike u Beogradu

Srbija prerađuje više od 10% a EU više od 70% otpadnih voda

Brnabić otvorila prvu digitalnu farmu u Srbiji

Povećan broj vakcinisanih, epidemija jenjava

Hawking, vizionar zbog koga smo gledali u zvijezde

Novi radni prostor u službi nauke

Epidemija do maja, novi udar moguć na jesen

Inovacijama do održivog razvoja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button