glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

povratak iz sirije izbori6666 parlament bih 11
ministarstvo kulture siromastvo nedic11 igor zvezda-aba Buducnost11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Manjinski glasovi određuju predsednika     

izvor: agencije  foto:                                                                             24.04.2019.  

izbori11 

Skoplje– Istinski pobednik prvog kruga u nedelju održanih predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji verovatno je kandidat albanske opozicije Blerim Reka koji je bio trećeplasirani. Naime, načina na koji će njegovi glasovi biti raspoređeni u drugom krugu odrediće da li će novi predsednik biti kandidat vlasti Stevo Pendarovski ili kandidatkinja opozicije Gordana Siljanovska Dakova. Stoga je za očekivati da će se 5. maja, za kada je zakazan drugi krug, voditi dramatična borba za glasove Albanaca i nacionalnih manjina.

Na iznenađenje svih, Reka je svojom kampanjom ubedio i Makedonce i pojedini u makedonskim etničkim sredinama glasali su upravo za njega. On je, međutim, i ranije nagoveštavao (uključujući i intervju „Politici”h tokom predizborne kampanje) da svojim glasovima neće trgovati. To je potvrdio na konferenciji za novinare održanoj po zatvaranju birališta, gde je ukazao da je albansko političko telo koje je u vlasti ovim izborima delegitimisano i nagovestio makedonsko proleće vanrednim parlamentarnim izborima.

Ideju o realizaciji ovog koraka podržao je i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski. Međutim ova opoziciona partija, kao ni njihova predsednička kandidatkinja Siljanovska nisu bili prisutni u albanskim sredinama, već su više isticali pravo i pravdu za sve građane. Prema onome što su izjavili albanski analitičari u emisijama na makedonskom jeziku, štab VMRO-DPMNE će morati da primeni kompletno novu strategiju drugačijeg pristupa osvajanju albanskih glasova. Na osnovu onoga što je rečeno, štab Siljanovske mora veoma brzo da „osveži” javne nastupe, čime će birače Albance u isto vreme podstaći i odvratiti od glasanja za Pendarovskog. Siljanovska u svom odnosu prema Albancima nema predrasude, čak joj je najbolji asistent dr Denis Prešova Albanac.

U vezi sa Rekinim obećanjima da neće trgovati glasovima, analitičari Petar Arsovski i Vladimir Božinovski tvrde da će biti veoma diskutabilno da li će veći broj Rekinih glasača ostati kod kuće. Obojica su optimisti u pogledu toga da će Severna Makedonija dobiti svog predsednika 5. maja.

U nedeljnom obraćanju Siljanovska Davkova je ukazala da očekuje da se svi Rekini glasovi pretoče kod nje. Kako je izjavila, ovi glasovi sa glasovima koje je ona osvojila mogu ubedljivo da pobede Pendarovskog.

I trenutni predstavnici vlasti izneli su svoje stavove o izbornim dešavanjima. Premijer Zorana Zaev je izjavio da je za njega budući predsednik upravo Pendarovski jer narod želi jednu državu za sve. Sa druge strane, i dalje aktuelni predsednik države Đorđe Ivanov, koji će biti zapamćen po tome što nije prihvatio ni novi ustav, ni novo ime Severna Makedonija, nakon svog drugog mandata svim kandidatima je poželeo sreću sa željom da budući šef države ima mnogo manje posla nego što je on imao.

 

 

Pendarovski u maloj prednosti nad Davkovom

Makedonci biraju predsednika

Finiš predsedničke kampanje u Severnoj Makedoniji

Albanski uticaj na makedonske izbore

Makedonija zakoračila u NATO

Makedonija iduće nedelje potpisuje pristupni protokol sa NATO

Grčki parlament ratifikovao sporazum sa Makedonijom

Albanski postao drugi službeni jezik u Makedoniji

Zoran Zaev: Vodimo državu ka EU i Nato/Cipras: Idemo do kraja u sprovođenju Prespanskog sporazuma

Zaev: Živela Makedonija, živela Republika Severna Makedonija

Sobranje usvojilo ustavne izmene o promeni imena države

Makedonija od Mađarske zatražila ekstradiciju Gruevskog

SAD: Gruevski treba da služi zatvorsku kaznu u Makedoniji/Kako je Gruevski stigao do Mađarske

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button