glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bondstil covic-izetbegovic-dodik av000
lutovac i boris zatvorenik penzije-petar vakcine kupovinaint ivana_2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Albanski uticaj na makedonske izbore     

izvor: agencije  foto:                                                                             07.03.2019.  

pendarovski-zaev 

Skoplje– U okviru stvaranja novih odnosa na političkoj sceni Balkana, za koji se vodi bitka između Zapada i Istoka, značajno mesto za pregovaračkim stolom imaju Albanci. Njihov uticaj posebno je izražen u Makedoniji, gde su s premijerom Zoranom Zaevom prihvatili zajedničkog kandidata za mesto predsednika Severne Makedonije – profesora Stevu Pendarovskog. Njegov glavni oponent biće Gordana Siljanovska Davkova, koju podržava VMRO-DPMNE.

Pendarovski trenutno obavlja funkciju koordinatora za NATO u kabinetu Zaeva. U kabinetu bivših predsednika Branka Crvenkovskog i Borisa Trajkovskog bio je savetnik za nacionalnu bezbednost. Formalno ne pripada nijednoj partiji, ali je naklonjen levici.

U igri za kandidata vladajuće koalicije bili su i ministri inostranih i unutrašnjih poslova, kao i odbrane – Nikola Dimitrov, Oliver Spasovski i Radmila Šekerinska. Ali, izbor je gotovo jednoglasno pao na Pendarovskog. Za njega su se, s jedva pokojim izuzetkom, opredelili delegati na kongresu Zaevljeve SDSM i članovi centralnog odbora DUI Alija Ahmetija.

Pitanje zašto zajednički kandidat, i to Makedonac, bilo je predmet raznih analiza makedonskih medija, kao i rasprava u diplomatskim krugovima. Šapuće se da su Albanci morali da pristanu na ovakav ustupak jer su, kako se nezvanično saznaje, učestvovali u bekstvu bivšeg premijera Nikole Gruevskog, kome je određeno izdržavanje zatvorske kazne. Drugi bitan momenat koji je mogao uticati na ovakvu odluku jeste fijasko vlasti na referendumu o Prespanskom sporazumu, nakon čega nije isključena mogućnost da opozicija pobedi na izborima.

Albanci među svojim razlozima za ovu kandidaturu ističu to da im nije potreban predsednik poput Đorđa Ivanova, senke Nikole Gruevskog. Ivanovu ističe i drugi mandat i on više nema pravo da se kandiduje. Ipak, makedonski portal „Republika” preneo je saopštenje njegovog kabineta da će Ivanov kao predsednik 7. maja sačekati papu Franju, iako bi najkasnije do 5. maja trebalo da se izabere njegov naslednik.

Obrazlažući svoj stav prema tome kakav je predsednik potreban Severnoj Makedoniji, Zaev je na kongresu rekao da je Pendarovski odgovarajući zajednički kandidat za zajedničke ciljeve: za izgradnju jednog društva za sve, društva koje je prosperitetno i evropsko. Zaev je naročito naglasio to da su Pendarovskog podržale sve etničke zajednice u Severnoj Makedoniji, kao i od 31 partija iz koalicije na čijem je čelu premijerov SDSM.

Toj stranci je nekada pripadala i kandidatkinja opozicije. Gordana Siljanovska Davkova je formalno nezavisan kandidat, ali ima podršku VMRO-DPMNE. Poznato je da se ona ne slaže s Prespanskim dogovorom, kao ni sa Zakonom o jezicima. Upravo su ta neslaganja s politikom aktuelne vlasti učvrstila njenu vezu sa VMRO-DPMNE, koja joj organizuje kampanju.

Koliko će se sve ljudi nadmetati za funkciju predsednika države i iz kojih će redova oni biti, saznaće se za nepune dve sedmice, koliko je ostalo za sakupljanje 10.000 potpisa potrebnih za kandidaturu i njeno prijavljivanje Državnoj izbornoj komisiji. Ukoliko se u prvom krugu ne izabere predsednik, 5. maj je određen kao dan za drugi krug.

Pojedini analitičari u makedonskim medijima izrazili su i skepsu prema tome da li će narod uopšte izaći na izbore. Na oprez u tom smislu opominje iskustvo s referendumuma o Prespanskom sporazumu, kada je na birališta izašlo samo 37 odsto građana.

 

 

Makedonija zakoračila u NATO

Makedonija iduće nedelje potpisuje pristupni protokol sa NATO

Grčki parlament ratifikovao sporazum sa Makedonijom

Albanski postao drugi službeni jezik u Makedoniji

Zoran Zaev: Vodimo državu ka EU i Nato/Cipras: Idemo do kraja u sprovođenju Prespanskog sporazuma

Zaev: Živela Makedonija, živela Republika Severna Makedonija

Sobranje usvojilo ustavne izmene o promeni imena države

Makedonija od Mađarske zatražila ekstradiciju Gruevskog

SAD: Gruevski treba da služi zatvorsku kaznu u Makedoniji/Kako je Gruevski stigao do Mađarske

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button