glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit berlin srpska lista111 vrs3
vlada-rs_1 google doktor ana11 isil novak11111111 djokovic444444444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Pendarovski preuzeo dužnost predsednika Severne Makedonije     

izvor: agencije  foto:                                                                             24.04.2019.  

pendarovski 

Novi predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski pred parlamentom je položio zakletvu, čime je započeo petogodišnji mandat. Pendarovski je na svečanoj sednici Sobranja poslanicima rekao da se obavezuje da će biti predsednik svih građana, da će raditi na društvenom pomirenju i istakao da je prva stvar koju će uraditi da opoziciji pruži ruku saradnje.

Pendarovski je najavio da će se maksimalno angažovati u diplomatskim naporima za punopravno članstvo Severne Makedonije u NATO i za početak pregovora sa EU, kao i za jačanje regionalne saradnje.

"Obavezujem se da ću biti predsednik svih građana - i onih koji su glasali za mene, i onih koji su glasali za moje rivale, i onih koji nisu glasali. Prvo što ću uraditi je da pružim ruku saradnje opoziciji", rekao je Pendarovski.

"Skoro da ne postoji nijedna država koja je toliko mala, a koja je podeljena po mnogo osnova. To više neću dozvoliti. Vreme je da zalečimo otvorene rane iz naše skore prošlosti i realno je da počnemo građansko pomirenje zato što nemamo rezervnu otadžbinu", rekao je novi predsednik Severne Makedonije.

Pedesetšestogodišnji Pendarovski je peti makedonski predsednik od osamostaljenja zemlje i prvi nakon što je država promenila ime u Severna Makedonija. Na toj funkciji je zamenio Đorđa Ivanova, kojem je 12. maja istekao drugi uzastopni mandat.

Inauguraciji Pendarovskog prisustvovali su bivši predsednici Đorđe Ivanov i Branko Crvenkovski i pripadnici državno-političkog vrha i verskih zajednica, kao i predsednici zemalja regiona - Srbije Aleksandar Vučić, Bugarske Rumen Radev, Albanije Iljir Meta i Kosova Hašim Tači.

Na svečanosti su bili i ministri spoljnih poslova Crne Gore i Grčke, Srđan Darmanović i Jorgos Katrugalos, kao i zamenici ministra spoljnih poslova Poljske i Turske Macej Lang i Faruk Kajmakči i visoki predstavnik kabineta predsednika Slovenije.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev nije prisustvovao inauguraciji jer se nalazi na odmoru, a Pendarovskom je 12. maja pre podne poslao čestitku.

Pozivnice za inauguraciju su, preko Ministarstva spoljnih poslova, poslate svim šefovima država NATO i EU, uključujući predstavnike Evropske komisije.

Na inauguraciju su bili pozvani i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ali niko od njih nije došao na ceremoniju.

Posle polaganje zakletve u parlamentu, u predsedničkoj vili "Vodno" je uz najviše vojne počasti održana zvanična ceremonija primopredaje dužnosti šefa države.

Državna izborna komisija Severne Makedonije 11. maja je potvrdila pobedu Steve Pendarovskog na izborima i uručila mu potvrdu da je izabran za predsednika države.

Prema konačnim rezultatima izbora za predsednika Severne Makedonije, Stevo Pendarovski je, kao kandidat vladajuće kolicije dobio 435.656 ili 51,65 odsto glasova, a za kadidata makedonske opozicione VMRO-DPMNE Gordanu Siljanovsku-Davkovu glasalo je 377.446 ili 44,75 odsto birača.

U drugom krugu izbora 5. maja glasalo je 46,65 odsto upisanih birača.

 

 

Manjinski glasovi određuju predsednika

Pendarovski u maloj prednosti nad Davkovom

Makedonci biraju predsednika

Finiš predsedničke kampanje u Severnoj Makedoniji

Albanski uticaj na makedonske izbore

Makedonija zakoračila u NATO

Makedonija iduće nedelje potpisuje pristupni protokol sa NATO

Grčki parlament ratifikovao sporazum sa Makedonijom

Albanski postao drugi službeni jezik u Makedoniji

Zoran Zaev: Vodimo državu ka EU i Nato/Cipras: Idemo do kraja u sprovođenju Prespanskog sporazuma

Zaev: Živela Makedonija, živela Republika Severna Makedonija

Sobranje usvojilo ustavne izmene o promeni imena države

Makedonija od Mađarske zatražila ekstradiciju Gruevskog

SAD: Gruevski treba da služi zatvorsku kaznu u Makedoniji/Kako je Gruevski stigao do Mađarske

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button