glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ep bugarska-mak kosovo
bih nebo vuk otpad radnici888 Dusan-1 zvezda-olimp

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Premijer Babiš uoči dolaska Vučića: Češka nema nameru da povuče priznanje Kosova   

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             02.10.2019.

kosovo1

Češki premijer Andrej Babiš je uoči samita predsednika zemalja Višegradske grupe, Slovenije i Srbije 2. i 3. oktobra kod Praga poručio da Češka nema nameru da išta menja na priznanju Kosova i da ga neće povući i dodao da je s predsednikom Milošem Zemanom na sastanku o tome samo razmenio mišljenja.

"Na izjavu predsednika o ukidanju priznanja Kosova ja sam reagovao, isto kao i ministar inostranih poslova Petšiček, da to naša vlada neće uraditi. Kada sam bio kod predsednika pitao sam ga za razloge njegove izjave, jer je tada on bio premijer. Šta je u tome loše? Radi se samo o tome da se razmene mišljenja. Ništa se neće menjati oko priznanja Kosova", kazao je Babiš u intervjuu za dnevnik "Mlada fronta Dnes".

Babiš je zapretio da o tome verovatno neće više ništa ni da kaže zato što su novinari iskrivili njegove izjave.

Babiš je s premijerima zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, gde je Kosovo predstavljeno na nivou ambasade u Češkoj, na samitu premijera Višegradske četvorke u Pragu potpisao deklaraciju o podršci Poljske, Češke, Slovačke i Madjarske ubrzanoj integraciji Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

U njoj su premijeri V4 izrazili nadu da će reforme u Bosni i Hercegovini i na Kosovu ojačati perspektivu za članstvo u EU.

Predsednici zemalja Višegradske grupe, kojima će se u četvrtak pridružiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao prvi pozvani šef države sa Zapadnog Balkana, a i predsednik Slovenije Borut Pahor, na samitu koji je počeo danas u zamku Lani kraj Praga, žele da podrže deklaraciju premijera o tešnoj saradnji Srednje Evrope sa Zapadnim Balkanom i daju jasnu podršku "politici otvorenih vrata" EU koja je u poslednje vreme oslabila.

Drugi cilj samita V4-Slovenija-Srbija jeste apel da Srbija i i zemlje Zapadnog Balkana napredujuu rešavanju bilateralnih sporova, najavila je kancelarija predsednik Češke Zemana.

"Zemlje Srednje Evrope Češka i Poljska, Slovačka i Madjarska, Češka i Slovačka su bile u stanju da prevazidju medjusobna istorijska opterećenja,i njihov pristup može da posluži kao inspiracija za otvorene sporne teme za partnere" s Balkana, stoji u najavi samita 2. i 3. oktobra.

Aleksandar Vučić razgovaraće s predsednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom, predsednikom Poljske Andžejom Dudom, Češke Milošem Zemanom, Madjarske Janošom Aderom i Slovenije Borutom Pahorom i o iskustvima njihovih zemalja u procesu stupanja u evroatlantske strukture, što bi moglo da pomogne Srbiji, a govoriće se i o situaciji u EU.

"Slovenija i Srbija su prirodni partneri zemalja V4 u nizu oblasti strateških za budućnost EU", stoji u najavi samita u Lanima.

Predsednik Zeman sastaće se s predsednikom Vučićem drugi put za samo tri nedelje. On je sredinom septembra u trodnevnoj poseti Beogradu obećao da će izneti predlog i pokušati da vidi da li bi Češka mogla da povuče priznanje Kosova.

Predsednik Poslaničkog doma češkog parlamenta Radek Vondraček saopštio je tada povodom Zemanove izjave u Beogradu da je Zeman samo izneo mišljenje koje zastupa već dugo i da ga razume, ali da bi Češka pre trebalo da podržava dijalog i saradnju u regionu Zapadnog Balkana.

"Povlačenje priznanja je stvar svake suverene države, isto kao i priznanje. Ali ne smatram da bi to nekako pozitivno pomerilo ili rešilo stanje na Kosovu", poručio je šef donjeg doma parlamenta iz vladajuće stranke ANO Radek Vondraček koji danas boravi u Beogradu.

 

 

Evropski parlament odbio dvoje kandidata za komesare

Jeremić: Narodna stranka neće promeniti odluku o bojkotu

Francuski mediji: Srbija jača lobiranje protiv nezavisnosti Kosova

'Mali Šengen', veliki problemi

Istraživanje: Četvrtina građana smatra da je Rusija najveći donator Srbije

Kongres o najvećim žarištima na Balkanu: BiH i dijalog Srbije i Kosova

Vašington ne beži od korekcije granica?

Opozicija u Srbiji ne odustaje od bojkota izbora

Vučić u Njujorku odbacio mogućnost odlaganja parlamentarnih izbora, o rektorki Popović, razgovoru sa Merkel

Održan peti sastanak vlasti i opozicije

Proširenje EU štiti Balkan od ruskog uticaja

Srbija "izgubila" ceo grad veličine Kikinde prošle godine

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button