glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

BRISEL_ stejt d. izbori8888
mladi av000 Skup-u-PKS palic00 Fiba_top 22 novak-djokovic-2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Šta otkrivaju dokumenta na osmanskom jeziku koja smo dobili iz Turske       

izvor: agencije  foto:                                                                                    22.07.2019.

 dokumenta iz turske

 

Iz Turske je u Arhiv Srbije stiglo 20.000 digitalnih dokumenata iz osmanskog perioda. Sva dokumenta su na osmanskom jeziku – mešavini arapskog, persijskog i staro-turskog jezika. Saznaćemo koliko sultana je bilo srpskog porekla i zašto je srpski bio diplomatski jezik na otomanskom dvoru.

Sultan je bio taj koji je pisao zakonske propise. Njih su se morali pridržavati svi službenici u carstvu. Postojala je posebna prostorija u kojoj su se pisala dokumenta iz Osmanskog carstva –tefterhani prostorija, a na čelu je bio tefterdar.

"Na izložbenoj postavci je stotinak dokumenata i ilustrativnog materijala. Najstariji dokument koji se odnosi na smederevski sandžak koji je sačuvan je izložen u našoj sali, iz 1476. je godine. U pitanju je detaljan popis smederevskog sandžaka. Pored njega je minijatura koja predstavlja osvajanje BEogradske trvđave iz 1521. godine", ističe autorka izložbe Enisa Alomerović Hubanić.

Sva dokumenta su se čuvala u drvenim i kožnim sanducima. "Administracija u Osmanskom carstvu je bila jako složena. Poslovi su se vodili u više kancelarija i potkancelarija", navodi Alomerović Hubanićeva.

Izložen je i berat upućen Iliji Garašaninu iz 1881. godine u kojem mu Osmansko carstvo daje određene povlastice zbog lojalnosti samom carstvu.

Osmansko carstvo osnovano je 1299. godine. Osnovao ga je emir Osman Gazi. Srpski vladari i predstavnici Srbije različitog ranga su više puta posećivali Carigrad. Na izložbi je predstavljen i Miloš Obrenović tokom posete Osmanskom carstvu.

"Tamo su mu dodeljena određena ordenja. Možemo videti i kasu kneza Miloša koja se čuva u Arhivu Srbije", navela je autorka izložbe.

Izložena je i zapovest sultana Abdul Medžida iz 1858. godine i planovi i skice za školu u Beogradu, s tim što nema dokaza da je ona i izgrađena.

"Imamo i nacrt za izgradnju srednje svetovne škole u Nišu iz 1854. godine, kao i radionice vaspitnog doma tzv. islahane, takođe u Nišu, u kojoj su se obrazovali i sticali zanat kako muslimanska tako i hrišćanska deca", rekla je Enisa Alomerović Hubanićeva.

Na osnovu dokumenata iz Arhiva Srbije saznajemo više o građevinama iz vremena osmanskog carstva, ali i o onima koje su se sačuvale i danas. Na Kalemegdanu je grobnica (turbe) iz 19. veka, a na Dorćolu se i danas nalazi tursko kupatilo.

 

 

Milutin Milanković – čovek kome je bilo važno znanje, a ne priznanje

Mladi u regionu – malo putuju, često bez posla, žele da odu iz zemlje

Fašista koga su komunisti voleli

Pet vekova goraždanske štamparije

Nema mnogo razlike u sastavu proizvoda na istoku i zapadu EU

Evropa i dalje najmirniji deo sveta

Kome je i zašto potreban DNK registar

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button