glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eo00 korupcija MOSTAR
izbori1 djaci radanovic antibiotici kapija efes-zvezda

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Brisel: 'Integracija Zapadnog Balkana u EU i dalje ključni strateški cilj'   

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             30.10.2019.

brisel samit

Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije(EU)za spoljnu politiku i bezbednost / potpredsednica Evropske komisije, u utorak je u Briselu ugostila lidere Zapadnog Balkana na radnoj večeri.

Visoka predstavnica i lideri Zapadnog Balkana razmenili su mišljenja o odnosima EU-Zapadni Balkan i razvojima u regionu.

Izrazili su žaljenje zbog odluke Europskog veća da ne otvara pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom i složili se da je integracija Zapadnog Balkana u EU i dalje ključni strateški cilj, u zajedničkom interesu EU i regije.

U tom kontekstu, visoka predstavnica i čelnici Zapadnog Balkana razgovarali su o tome što je zajednički urađeno i postignuto u proteklih pet godina.

Oni su se takođe osvrnuli na zajedničke izazove koji su pred njima.

Partneri sa Zapadnog Balkana ponovo su potvrdili svoju snažnu predanost perspektivi ka EU, reformama koje ona uključuje, pre svega, u korist njihovih građana, kao i regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

Novinarima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naglasio da bez obzira na EU, kako Srbija tako i ostale zapadnobalkanske zemlje nastavljaju svoj evropski put.

"Ono što smo svi shvatili jeste da moramo da se okrenemo sebi i da razgovaramo kako da otklanjamo međusobne barijere i kako da očuvamo mir i stabilnost što nije uvek lako zbog težih političkih prilika u nekim delovima našeg regiona", istakao je Vučić.

Upitan oko budućnosti dijaloga sa Kosovom, srpski predsednik je naglasio da mu je to "najveća briga".

"Ono što me zaista brine jeste da sačuvamo mir i stabilnost za naše ljude", poručio je Aleksandar Vučić.

Radi se o poslednjoj večeri u ovom formatu za Mogherini budući da se njen mandat na čelu evropske diplomatije završava prvog decembra.

Prema rečima portparolke Mogherini, Maje Kocijančić "ovo je poslednje u seriji okupljanja koja su postala redovna u poslednjih pet godina".

"Očekuje se da će visoka predstavnica, zajedno sa partnerima sa Zapadnog Balkana razmeniti mišljenja o dešavanjima u regionu, da će razgovarati o izazovima u budućnosti kao i proceniti šta je učinjeno i šta je postignuto u poslednjih pet godina", izjavila je Kocijančić.

Dok je većinu zemalja predstavljao po jedan lider, Bosnu i Hercegovinu(BiH) predstavili su svi članovi Predsedništva te zemlje: Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović. Među ostalim učesnicima su bili i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, predsednik Kosova Hašim Tači, crnogorski predsednik Milo Đukanović, i premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev.

Izvori iz kabineta Federice Mogherini su potvrdili da je jedino izostao premijer Albanije Edi Rama čije učešće je onemogućeno zbog njegove zvanične posete Grčkoj.

Prvo je ovo okupljanje lidera Zapadnog Balkana nakon neuspeha da se postigne dogovor o otvaranju pristupnih pregovora između EU i Severne Makedonije i Albanije.

Istovremeno, za Aleksandra Vučića i Hašima Tačinja, ovo je prvi susret kod Federice Mogherini nakon skoro godinu dana.

U novembru 2018. godine oni su imali poslednju rundu pregovora u okviru procesa normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, kada se zvanični Beograd povukao iz dijaloga zahtevajući da se povuče odluka o taksi od 100 odsto na uvoznu robu iz Srbije i BiH, koju je uvela kosovska vlada na čelu sa, sada već odlazećim premijerom, Ramušem Haradinajem.

 

 

Nemačka i Francuska razmatraju nova pravila: Partnerstvo sa Srbijom umesto pristupanja EU?

'Korupcija guši srpski BDP'

Potpisan sporazum Srbije i Evroazijske unije o slobodnoj trgovini

Palmer: EU šalje lošu poruku Beogradu i Prištini

Srbija potpisuje Sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom

Evropski parlament sumnja u „posvećenost Beograda evropskoj perspektivi”

Srbija nudi Folksvagenu bolje uslove nego druge zemlje zajedno

Hibridni rat dezinformacijama nad Balkanom

VOA: Predstavnički dom Kongresa SAD jednoglasno usvojio rezoluciju o braći Bitići

Altmajer: Srbija u regionu prednjači kao dobar primer

Iz budžeta Srbije za pet godina utajeno 462 miliona evra

Zapadni Balkan, EU i treći igrači

Medvedev u Beogradu: Rusija otvorena za dijalog sa EU, odnosi sa Srbijom kao primer

BIRODI: Za 45 odsto gradjana Srbije članstvo u EU najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet

'Odustajanje od pregovora loš signal za Zapadni Balkan'

Za nezavisnost KiM samo 12,4 odsto građana

Mediji: Reciklaža municije i eksploziva ponovo u Srbiji

Beogradski bezbednosni forum, tema Evropa i Zapadni Balkan

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button