glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izbori111 novac6 bbf2
interpol gradjani migranti8888 PECIVO bili sajam666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 BIRODI: Za 45 odsto gradjana Srbije članstvo u EU najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet    

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             21.10.2019.

eu1

Za 45,5 odsto gradjana Srbije je kao najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet članstvo u EU, dok 17,6 odsto gradjana smatra da Srbija treba da bude članica Evroazijske unije, a nešto više od jedne trećine anketiranih da Srbije ne treba da bude član ni EU, ni NATO, ni Evroazijske unije, rezultati su istraživanja Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Kako se navodi u saopštenju, samo dva odsto anketiranih je podržavalo da Srbija treba da bude član EU i NATO-a, a medju ispitanicima koji imaju osnovno i niže obrazovanje članstvo u EU je najzastupljeniji prioritet spoljnje politike, ali oni isto tako statistički značajno podržavaju članstvo Srbije u Evroazijskoj uniji (23,5 odsto).

Članstvo Srbije u EU je najzastupljeniji spoljno-politički prioritet kod ispitanika koji imaju srednje obrazovanje, dok za razliku od njih isptanici koji imaju više i visko obrazovanje smatraju da Srbija treba da ostane van istočnih i zapadnih integracija, naveo je BIRODI.

"Posmatajući po delovima Srbije, članstvo Srbije u EU ima najveću, statistički značajnu, podršku medju gradjanima koji žive u istočnoj i južnoj Srbiji. S druge strane u ovom delu Srbije je statistički značajno manja podrška politici nesvrstavanja Srbije. Gradjani Beograda statistički značajnije su za 'nesvrstavanje' Srbije, ali i najmanje podržavaju članstvo Srbije u Evroazijskoj zajednici", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su stanovnici Šumadije i Zapadne Srbije više od drugih delova Srbije za, kako se navodi, članstvo Srbije u istočnom savezu, a da su stanovnici Vojvodine prisiutna podrška članstvu Srbije u EU.

"U pogledu informisanja, medju onim ispitanicima koji gledaju dnevnik RTS dominira stav da Srbija treba da bude član EU. Isti stav prema EU imaju gledaoci dnevnicima na TV Happy i TV Prva. Ispitanici koji se informišu preko dnevnika TV Pinka statistički značajno manje podržavaju članstvo Srbije u EU, odnosno statistički značajnije više podržavaju da Srbije ne bude član ni EU ni Evroazijske zajednice. Ovaj nalaz važi i za gledaoce nekadašnje TV B92, odnosno sadašnje TV O2", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da anketirani, koji se informišu preko TV N1 više od ostalih prefereiraju članstvo Srbije u EU i NATO, uz statistički značajno manje podržavanje da Srbija bude deo Evroazijske zajednice.

"Posmatrajući po izbornom ponašanju, sedam od deset ispitanika koji su u maju 2019. Bili neodlučni je za članstvo Srbije u EU. Medju glasačima Srpske napredne stranke taj procenat je 45,1 odsto uz 29 odsto onih koji su za neutralnost i četvrtinu za Evroazijsku zajednicu. Relativno sličan odnos je kod Socijalističke partije Srbije. Sličnu vidjenje spoljne politike Srbije imaju glasači Pokreta Slobodnih gradjana", navodi se u saopštenju

Dodaje se glasači Saveza za Srbiju dele na one koji su za članstvo u EU, njih 53,5 odsto i one koji su za nesvrstavanje (38,6 odsto).

Istraživanje BIRODI-ja je sprovedeno telefonomod 22. do 25 aprila i od 2. do 5. maja na reprezentativnom uzorku od 1006 gradjana Srbije bez Kosova.

 

 

'Odustajanje od pregovora loš signal za Zapadni Balkan'

Za nezavisnost KiM samo 12,4 odsto građana

Mediji: Reciklaža municije i eksploziva ponovo u Srbiji

Beogradski bezbednosni forum, tema Evropa i Zapadni Balkan

Kad Evropljani pišu pravila Skupštine Srbije

Novi migrantski val i stara razjedinjenost Evrope

Četrdeset peti protest '1 od 5 miliona': Vrata RTS-a ofarbana u pink boju

Greminger: OEBS u novembru šalje misiju da proceni izborne uslove u Srbiji

Vučić, Zaev i Rama potpisali deklaraciju o slobodnom protoku robe i ljudi

Svetska banka: Srbija teško do rasta od 3,5 odsto, industrija razočaravajuća

Preciznije o odlivu mozgova posle popisa 2021.

Trilaterala Srbija-Turska-BiH i početak gradnje auto-puta

Erdogan: Postizanje dogovora oko kosovskog pitanja od vitalnog značaja za mir na Balkanu

Protest taksista, pitanje za sve nivoe vlasti

Stejt department: Palmer i Grenel blisko će sarađivati kako bi postigli sporazum između Kosova i Srbije

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona” ofarbali u zlatno kocke na Trgu Republike

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button