glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ep0 korupcija Brnabic-EAU
izbori1 bascarsija radanovic antibiotici kapija par-mu

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Sud u Strazburu presudio protiv BiH jer izbori u Mostaru nisu održani 11 godina

izvor: agencije  foto:                                                                                             29.10.2019.

MOSTAR 

MOSTAR – Evropski sud u Strazburu doneo je presudu protiv BiH zbog neodržavanja izbora u Mostaru i naložio vlastima da u roku od šest meseci od pravosnažnosti promeni zakonodavstvo.

Presuda je doneta po tužbi Mostarke Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u gradu na Neretvi.

U presudi, Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio da je postojalo kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, preneo je sarajevski portal Kliks.

Nalaže se BiH da izmeni relevantno zakonodavstvo, najkasnije u roku od šest meseci od pravosnažnosti ove presude.

Slučaj se odnosio na pravnu prazninu kojom je onemogućeno podnosiocu zahteva, lokalnoj političarki koja živi Mostaru, da glasa ili se kandiduje na izborima.

Sud je utvrdio da je ta pravna praznina stvorena neuspehom vlasti da sprovedu Odluku Ustavnog suda BiH iz 2010.

U presudi se navodi da je nesprovođenje presude Ustavnog suda dovelo do toga da su poslednji izbori održani 2008. te da od 2012. aktuelni gradonačelnik Ljubo Bešlić nema potreban demokratski legitimitet.

„Takva situacija je nespojiva s vladavinom zakona. Sud stoga nije mogao da prihvati opravdanje vlasti za dugotrajno odgađanje izvršenja presude, odnosno poteškoće u sprovođenju odluke. Tužena država je stoga prekršila svoju obavezu da preduzme mere da zaštiti podnosioca predstavke od diskriminatornog postupanja po osnovu njenog mesta prebivališta i da održi demokratske izbore u Mostaru”, kaže se u obrazloženju presude, prenosi Tanjug.

Takođe, navodi se da država nije ispunila svoju obavezu da preduzme mere zaštite Irme Baralije.

Mostarci su poslednji put svoju lokalnu vlast birali 2008. godine. Ustavni sud BiH je u novembru 2010. godine zatražio delimičnu promenu Statuta Mostara koji je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Pedi Ešdaun, kao i izmene Izbornog zakona BiH, ocenjujući ih neustavnim.

 

 

Rok do novembra: Da migranti postanu državni problem ili zatvaranje kampova

Strah i vlasti i migranata od zime u Bihaću

Posljedice godine dana zastoja u BiH

Evrointegracije BiH padaju u zaborav

BiH konačno kontroliše svoje nebo!

Migranti u strahu od jeseni, volonteri na izmaku snaga

Istekao rok za formiranje vlasti: BiH između Vašingtona i Moskve

Bez dogovora o mandataru BiH, Dodik najavljuje izlazak iz sporazuma

Poslodavci traže način da zaustave odlazak radnika iz BiH

Komemoracija u Srebrenici

Slučaj Aluminij: Šta nakon gašenja?

Počeo samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope u Sarajevu

BiH prijeti humanitarna kriza zbog migranta

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button