glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ep0 balkan-eu granica11
novac av-altmajer migrati44444 unesco cz-bar par-mu

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Srbija potpisuje Sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom   

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             25.10.2019.

evroa unija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić potpisaće danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) koju predvodi Ruska Federacija.

Ovim sporazumom će, kako je najavljeno, biti proširena lista proizvoda iz Srbije koji mogu da se izvoze na teritoriji EAEU bez carine, povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja i širi zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU zameniće postojeće sporazume o slobodnoj trgovini koje je Srbija imala sa Rusijom (od 2000. godine), Belorusijom (od 2009. godine) i Kazahstanom (od 2010. godine).

Sa Jermenijom i Kirgistanom Srbija nije imala Sporazum o slobodnoj trgovini.

Oko 95,5 odsto proizvoda proizvedenih u Srbiji moći će da se uvozi u zemlje EAEU bez plaćanja carine, navodilo je ranije ministarstvo trgovine.

Robna razmena Srbije i država članica Evroazijske ekonomske unije prošle godine je imala vrednost 3,4 milijarde dolara, pri čemu je izvoz bio 1,1 milijardu, a uvoz 2,3 milijarde.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana januara 2015. godine i zamenila je i proširila postojeću Carinsku uniju.

Članice EAUE su Ruska Federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan sa ukupnim BDP-om od 1,9 triliona američkih dolara i tržištem od 183,8 miliona ljudi.

Evroazijska ekonomska unija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić će se tokom svoje posete Moskvi sastati i sa premijerom Belorusije Sergejem Rumasom i predsednikom Evroazijske razvojne banke Andrejem Beljanovim, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Potpisivanju sporazuma prisustvovaće i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić je ranije rekao da je dogovoreno da srpski proizvođači neograničeno na tržište Evroazijske unije mogu da izvoze sve vrste voćnih rakija, kao i sve vrste ovčijeg i kozijeg sira.

Srbija će u zemlje unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, 87.500 litara vinjaka i 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira.

Sporazume o slobodnoj trgovini EAEU do sada je potpisala sa Vijetnamom, Iranom i Singapurom, a u toku su pregovori sa Egiptom i Izraelom.

Pregovori o potpisivanju sporazuma Srbije sa EAEU i njenim članicama trajali su od 2016. godine.

Prilikom posete Beogradu 19. oktobra, predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izrazio je nadu da će se poseta Ane Brnabić Moskvi 25. oktobra, završiti upravo potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini.

EU pažljivo prati pregovore sa EAEU

Rusija kao predvodnik evroazijskog saveza, nalazi se pod sankcijama u Evropskoj uniji i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koje su joj uvedene zbog ruske aneksije Krima 2014. godine.

Ulaskom u Evropsku uniju Srbija će morati da uskladi svoju spoljnu sa onom koja važi za sve države članice.

Na to je uoči najavljenog potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini podsetila portparolka EU Maja Kocijančič koja je za portal Euraktiv rekla da Evropska komisija pažljivo prati pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i EAEU i da očekuje da se Beograd uskladi sa spoljnom politikom EU.

"Od Srbije se očekuje da se postepeno usklađuje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU", rekla je Kocijančič 22. oktobra.

"Pažljivo pratimo situaciju i razmatramo ta pitanja u našim redovnim političkim i trgovinskim razgovorima sa srpskim vlastima", dodala je portparolka EU.

Zvaničnica EU je za Euraktiv Srbija i briselski Euraktiv rekla da Srbija može da sklapa sporazume sa drugim zemljama ili organizacijama pre nego što postane članica EU.

"U kontekstu pristupnih pregovora, Srbija se obavezala da se na dan pristupanja EU povuče iz svih bilateralnih spoljnotrgovinskih sporazuma. Izlazak Srbije iz ugovora o slobodnoj trgovini sa trećim stranama nije novi uslov već opšte pravilo koje važi za sve zemlje kandidate koji žele da se priključe EU", rekla je Kocijančič.

Ona je dodala da je EU najznačajniji trgovinski partner Srbije jer međusobna trgovina čini 63 odsto ukupne trgovine Srbije uz vrlo dobru dinamiku rasta.

Takođe, i predsednik spoljnopolitičkog komiteta u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister, krajem avgusta je u razgovoru za RSE poručio da "ukoliko potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, Srbija mora da precizira i klauzulu o otkazivanju sporazuma sa ovim savezom, nakon što pristupi Evropskoj uniji".

 

 

Evropski parlament sumnja u „posvećenost Beograda evropskoj perspektivi”

Srbija nudi Folksvagenu bolje uslove nego druge zemlje zajedno

Hibridni rat dezinformacijama nad Balkanom

VOA: Predstavnički dom Kongresa SAD jednoglasno usvojio rezoluciju o braći Bitići

Altmajer: Srbija u regionu prednjači kao dobar primer

Iz budžeta Srbije za pet godina utajeno 462 miliona evra

Zapadni Balkan, EU i treći igrači

Medvedev u Beogradu: Rusija otvorena za dijalog sa EU, odnosi sa Srbijom kao primer

BIRODI: Za 45 odsto gradjana Srbije članstvo u EU najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet

'Odustajanje od pregovora loš signal za Zapadni Balkan'

Za nezavisnost KiM samo 12,4 odsto građana

Mediji: Reciklaža municije i eksploziva ponovo u Srbiji

Beogradski bezbednosni forum, tema Evropa i Zapadni Balkan

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button