glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

talas eu-cro skupstina-srbije-dvorana
optuznice protest5 grafika handke Novak-Djokovic-0 mitar44

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Beogradski bezbednosni forum, tema Evropa i Zapadni Balkan   

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             16.10.2019.

bbf

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić izjavila je danas na otvaranju Beogradskog bezbednosnog foruma da su teme ovogodišnjeg skupa Evropa i Zapadni Balkan i uticaj krize liberalnog poretka na regionalnu sigurnost.

Ranije smo govorili o regionalnoj bezbednosnoj dinamici, migrantskoj krizi, 100 godina od rata. Danas imamo krizu vrednosti i normi, krizu liberalnog poretka i implikacije na regionalnu sigurnost, rekla je Stojanović-Gajić u pozdravnom govoru akademskog dela BSF.

Ona je rekla da je akademski deo BSF kao prilika za dijalog političara s akademcima i novinarima postao trejdmark konferencije.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andre Oricio rekao je da je OEBS specifična organizacija koja nema članice već učesnice i radi na bazi partnerstva svih sa ciljem da se sprovedu reforme, ali i da u polarizovanoj situaciji "nekada samo OEBS može da pomogne".

"To je najmekša od mekih moći, ali ona koja ide dublje u suštinu vladavine prava od svih drugih", dodao je.

On je rekao da svaka zemlja ima svoj model povezivanja sa susedima, svoje potrebe, njeni građani imaju potrebe,i da zakoni treba da se bave tim potrebama jer, kako je naveo "ne može se samo prepisivati tuđe".

Deveti Beogradski bezbednosni forum pod nazivom "U potrazi za pravdom u svetu podela" održava se u beogradskom hotelu Hajat i traje do 18. oktobra.

Učesnici panela, prema najavama organizatora, pokušaće da odgovore na brojna važna pitanja, a jedno od njih je da li međunarodna zajednica može da doprinese smanjenju razlika i da pronađe jedinstven pristup očuvanju svojih osnovnih vrednosti, u vreme sve veće globalne konkurencije i konfrontacije između Zapada i Istoka, Severa i Juga, ali i unutar društava.

Na skupu će se tragati i za načinima rešavanja dugotrajnih zamrznutih konflikata, razmatrati uloga regionalnih aktera u procesu prevazilaženja razlika u njihovim društvima, kao i bezbednost pojedinca posle pojave novih pretnji.

Biće reči i o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, stavovima građana o potencijalnom sporazumu dve strane, održivosti koncepta vojne neutralnosti, situaciji u Evropskoj uniji 15 godina posle velikog proširenja, ekološkoj bezbednosti u svetlu aktuelnih klimatskih promena, i ulozi žena u izgradnji mira na Balkanu.

Na panelima će pored drugih učestvovati bivša šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper.

Među učesnicima su i direktorka nemačkog ministarstva spoljnih poslova za Jugoistočnu Evropu i Tursku Suzane Šic, direktor francuskog ministarstva spoljnih poslova za kontinentalnu Evropu Frederik Mondoloni, zamenik ministra spoljnih poslova Češke Martin Povejšil, načelnik Generalštaba Vojske Austrije Robert Briger, ruski novinar Aleksej Kovalev i kosovska novinarka Una Hajdari.

Učestvovaće i ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan, načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, potpredsednici Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić i Vladimir Međak, i drugi predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva i akademske zajednice.

Beogradski bezbednosni forum je rezultat inicijative Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Održava se od 2011. i svake godine okuplja više od 100 govornika i 700 učesnika.

 

 

Kad Evropljani pišu pravila Skupštine Srbije

Novi migrantski val i stara razjedinjenost Evrope

Četrdeset peti protest '1 od 5 miliona': Vrata RTS-a ofarbana u pink boju

Greminger: OEBS u novembru šalje misiju da proceni izborne uslove u Srbiji

Vučić, Zaev i Rama potpisali deklaraciju o slobodnom protoku robe i ljudi

Svetska banka: Srbija teško do rasta od 3,5 odsto, industrija razočaravajuća

Preciznije o odlivu mozgova posle popisa 2021.

Trilaterala Srbija-Turska-BiH i početak gradnje auto-puta

Erdogan: Postizanje dogovora oko kosovskog pitanja od vitalnog značaja za mir na Balkanu

Protest taksista, pitanje za sve nivoe vlasti

Stejt department: Palmer i Grenel blisko će sarađivati kako bi postigli sporazum između Kosova i Srbije

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona” ofarbali u zlatno kocke na Trgu Republike

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button