glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 izbori111 eu1
novac av- medvedev migrati44444 djeca bih filip0 bg jazz fest

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Altmajer: Srbija u regionu prednjači kao dobar primer   

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             22.10.2019.

Altmajer

Peter Altmajer je izjavio da Srbija ostvaruje snažan napredak u oblastima privrede i izgradnje pravne države i istakao da nastavak pomirenja između zemalja Balkana i intenziviranje regionalne saradnje predstavljaju neka od ključnih pitanja procesa pristupanja Evrpskoj uniji.

 

"Proces proširenja ubuduće će se u još većoj meri orijentisani prema faktičkom napretku u oblastima borbe protiv kriminala i borbe protiv korupcije. Ali razgovori obuhvataju i oblast dobre vladavine", rekao je Altmajer u intervjuu za Politiku uoči današnje posete Srbiji.

Upitan da li Nemačka računa na doprinos koji evropske zemlje koje nisu članice EU mogu da pruže kako bi pozicija kontinenta kao celine bila ojačana, Altmajer kaže da mora da se osposobi naša ekonomija za digitalizaciju.

"U ovom globalnom svetu u kojem velika konkurencija potiče iz Kine ili iz SAD, to je moguće samo putem saradnje sa drugim zemljama i to, kako unutar EU, tako i sa partnerskim zemljama izvan EU. Sa snažnijim usmeravanjem privredne politike na tehnologije budućnosti, za koje se zalaže predsednica Vlade Ana Brnabić, Srbija u regionu prednjači kao dobar primer", rekao je on.

Govoreći o riziku da region Zapadnog Balkana potpadne pod sferu nekih drugih globalnih igrača, Altmajer je ocenio da EU mora da postane vidljivija u regionu i da intenzivira već postojeće instrumente saradnje između EU i država kandidata.

"Približavanje EU pritom za države kandidate ne znači i raskidanje političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa sa drugim državama", rekao je sagovornik Politike.

Kako je zaključio, priključenje zemalja ovog regiona EU moraju da iskoriste obe strane i dodao da je razočaran zbog odluke Evropskog saveta u pogledu Severne Makedonije i Albanije.

"U interesu je svih nas da celokupan Zapadni Balkan bude uključen u EU", rekao je Altmajer uoči posete Beogradu.

 

 

Iz budžeta Srbije za pet godina utajeno 462 miliona evra

Zapadni Balkan, EU i treći igrači

Medvedev u Beogradu: Rusija otvorena za dijalog sa EU, odnosi sa Srbijom kao primer

BIRODI: Za 45 odsto gradjana Srbije članstvo u EU najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet

'Odustajanje od pregovora loš signal za Zapadni Balkan'

Za nezavisnost KiM samo 12,4 odsto građana

Mediji: Reciklaža municije i eksploziva ponovo u Srbiji

Beogradski bezbednosni forum, tema Evropa i Zapadni Balkan

Kad Evropljani pišu pravila Skupštine Srbije

Novi migrantski val i stara razjedinjenost Evrope

Četrdeset peti protest '1 od 5 miliona': Vrata RTS-a ofarbana u pink boju

Greminger: OEBS u novembru šalje misiju da proceni izborne uslove u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button