glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bbf eu-cro skupstina-srbije-dvorana
interpol protest5 migranti8888 handke Novak-Djokovic-0 mitar44

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Mediji: Reciklaža municije i eksploziva ponovo u Srbiji    

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             16.10.2019.

tenk

Pogon za bezbednu i profitabilnu reciklažu municije i eksploziva koji zbog isteka roka trajanja predstavljaju opasnost po okolinu, ponovo je počeo da radi u Kragujevcu a kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, na spisku za reciklažu se nalaze i egzotična oružja iz takazovanog "Libanskog tovara" koja je nabavljala srpska tajna služba '90-ih godina.

Kako se navodi na portalu (www.balkansec.net), u tom centru će biti reciklirane i američke rakete Tou (TOW) i nemačke rakete Kobra iz "Libanskog tovara" oružja koje je iz te bliskoistične države stigao u Bar 1991. godine.

"Te ratne godine srpska tajna služba nabavila je u Bejrutu raznovrsno oružje zapadnog porekla. Na listi za reciklažu iz istog tovara nalazi se i 66 protivoklopnih raketa Tou američke proizvodnje. Prema tvrdnjama beogradskih medija u tovaru su bile i nemačke jurišne puške G3 kakva je korišćena u atentatu na srpskog premijera Zorana Djindjića", dodaje se.

Novi pogon za delaboraciju municije Tehničko-remontnog zavoda Kragujevac izgradjen je sredstvima NATO poverilačkog fonda i Vlade Srbije, a ukupno je uloženo nešto više od 2,5 miliona evra.

Otvoreni su pogoni za izvlačenje eksplozivnog punjenja iz košuljice projektila i za delaboraciju, modernizaciju i održavanje ubojnih sredstava.

Kragujevački pogon bio je mesto nesreće u kojoj su 2017. godine stradala dva oficira i dva civila na službi u zavodu, a obnavljanjem rada ovog pogona u septembru ove godine nastavlja se tradicija stara tri veka.

"Municija i naoružanje koje stručnjaci VS označe kao neupotrebljivu, a može se raditi u pešadijskog municiji, granatama za tenkove i artiljeriju, rakete različitih namena, avio bombe sve se to dovozi u TRZ Kragujevac i rastavlja na sastavne delove. Zatim se, ukoliko je moguće, municija vraća u život ili se upotrebljivi delovi šalju nazad u proizvodnju odnosno odvija se reciklaža municije i eksploziva", dodaje se u tekstu.

Na listi za uništavanje nalazilo se čak 1.400 kasetnih avio bombi BL-755 iz '80-tih godina čiji je rok upotrebe davno istekao (zadržane su odredjene količine), zatim 250 aerosolnih bombi bojevih glava iz doba hladnog rata i 225 protivoklopnih raketa tipa Kobra iz Zapadne Nemačke.

Reč je o projektilima koje je Beograd nabavio za potrebe ratova devedesetih godina prošlog veka i koji nikada nisu upotrebljeni.

Portal dodaje da ulaganje u osavremenjivanje Tehničkog remontnog zavoda Kragujevac može da privuče druge zemlje iz regiona, ali i šire, koje imaju desetine hiljada tona zastarele i neupotrebljive municije i ekploziva koje treba bezbedno uništiti.

 

 

Beogradski bezbednosni forum, tema Evropa i Zapadni Balkan

Kad Evropljani pišu pravila Skupštine Srbije

Novi migrantski val i stara razjedinjenost Evrope

Četrdeset peti protest '1 od 5 miliona': Vrata RTS-a ofarbana u pink boju

Greminger: OEBS u novembru šalje misiju da proceni izborne uslove u Srbiji

Vučić, Zaev i Rama potpisali deklaraciju o slobodnom protoku robe i ljudi

Svetska banka: Srbija teško do rasta od 3,5 odsto, industrija razočaravajuća

Preciznije o odlivu mozgova posle popisa 2021.

Trilaterala Srbija-Turska-BiH i početak gradnje auto-puta

Erdogan: Postizanje dogovora oko kosovskog pitanja od vitalnog značaja za mir na Balkanu

Protest taksista, pitanje za sve nivoe vlasti

Stejt department: Palmer i Grenel blisko će sarađivati kako bi postigli sporazum između Kosova i Srbije

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona” ofarbali u zlatno kocke na Trgu Republike

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button