glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

Sastanak-u-Palati-Srbija skupstina444 zastave srb-ukr
zastava eu ana2222 ustavni sud taboo Vakcina11 unikaha

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nemački bundesver: EU se raspada do 2040. godine 

izvor: vecernje novosti   foto:                                                                               12.11.2017

 eu_posao

 

Dugoročna strategija nemačkog bundesvera uznemirila ovu zemlju i celu Evropu. Najcrnji od šest scenarija predviđa raspad EU i konfrontacije

 

Evropska unija mogla bi sasvim da se raspadne do 2040. godine!

Ovo nije teorija zavere koja se prepričava po kuloarima, nego jedan od zaključaka studije nemačkog Bundesvera. Prvi put u svojoj istoriji, Bundesver je sačinio opsežnu geostrategijsku prognozu na više od sto strana i osim ovog najtežeg, nudi još pet scenarija koji su, kako se ističe, podjednako ostvarljivi.

Nemački vojni establišment završio je ovu studiju u februaru, ali je nosila oznaku "tajno" koja je ovih dana skinuta. Cilj izrade bilo je utvrđivanje okvira u kojima će se kretati nemački Bundesver. Rasplet situacije na međunarodnoj sceni prognoziran je, između ostalog, na osnovu društvenih trendova i postojećih konflikata. Konkretne računice o neophodnoj opremi i pravu meru jačine vojne sile, dokument, međutim, ne donosi.

U najcrnjem od šest scenarija pod naslovom "EU u raspadu i Nemačka u reaktivnom modusu" autori polaze od takozvane "multiple konfrontacije". Projekcija budućnosti opisuje svet u kome međunarodni poredak trpi teške erozije posle čitavih dekada nestabilnosti, sistemi vrednosti pucaju širom planete, a globalizacija je stopirana.

Proširenje EU se napušta do daljeg. Započinje kretanje u obrnutom smeru: mnoge države izlaze iz evropske porodice. Stari kontinent je izgubio svoju globalnu komparativnu prednost, a sukobi prete da se "izliju" na nekoliko različitih nivoa i na više frontova, iznose svoje viđenje budućnosti stratezi Bundesvera.

- Deo sveta koji iskače iz poretka koji je čak haotičan i zato proizvodi konflikte, dramatično je promenjeno bezbednosno-političko okruženje Nemačke i cele Evrope - navodi se u Strategiji.

Uvid u dokumentaciju prvi je imao nemački magazin "Špigl". Prema pisanju ovog medija, uz krah EU predviđa se rat "Zapada protiv Istoka", u okviru kog bi neke istočnoevropske države zamrznule svoje evrointegracije, dok bi druge potpuno odustale i "priključile se istočnom bloku". Kao realnu mogućnost stratezi Bundesvera najavljuju uspon ekstremizma i približavanje više zemalja unutar EU političkom modelu Rusije.

Najbliži scenario govori o takozvanom multipolarnom takmičenju. U takvoj budućnosti, američki globalni poredak je najozbiljnije uzdrman, Kina oslabljena opadanjem tempa globalizacije, dok je - nasuprot njima, Rusija "stabilna usled visokih cena sirovina". Uz to, Nemci nagoveštavaju "nepobitne znake transatlantskog otuđenja".

U okviru mogućeg ratovanja Zapada i Istoka, ponovo bi se uspostavila bipolarnost sveta, mada nova gvozdena zavesa ne bi bila baš sasvim navučena. Ostao bi prostor za trgovinske tokove dvaju suprotstavljenih blokova, ali bi on bio tek ovlašna spona između nepomirljivo različitih prostora, politički i kulturno sve udaljenijih.

Uz navode, koje je iz ove Strategije objavio nemački nedeljnik "Špigl", upozorava se da je dokument nastao pre dve godine, kad nije bilo reči ni o "bregzitu" niti je na američku i svetsku scenu stupio "fenomen Tramp".

Gotovo istovremeno s ovim predviđanjima, u javnost su plasirana i četiri scenarija iz pera Petera Turčina, američkog naučnika ruskog porekla sa Univerziteta u Konektikatu (SAD). Po njemu, prvi ekstremno neverovatan scenario je oporavak velikog projekta evropske integracije. Drugi predviđa da EU nastavlja da šlajfuje kao i do sada, i ne izdvaja se nikakva centrifugalna, niti centripetalna sila.

Treći, po Turčinu najverovatniji sled događaja ne ide, doduše, u pravcu formalnog ukidanja EU, ali će ona sve više gubiti uticaj na svoje članice. Na Brisel će se najmanje obazirati male i srednje države, poput Mađarske i Poljske koje će sve više same formulisati svoje nacionalne strategije. Poslednji scenario predviđa dalje cepanje Unije, uz vrlo verovatno, oružane sukobe.

VOJNE VEŽBE 

Istraživanje stratega Bundesvera pratila je vojna vežba nemačkih snaga, koja je simulirala bezbednosne pretnje po zemlju nakon kolapsa Evrope kakva je sada. Trupe nemačke vojske viđene su nedaleko od Minstera, kako u tenkovima vežbaju odbijanje napada. Vežbe su obuhvatale pešadijski bataljon, podršku iz vazduha i artiljeriju.

novosti.rs

 

Izbeglice u Srbiju donele carsku Rusiju

Bogatstvo u Jadru kraj Loznice: Litijum je srpska nafta

Mimara radio za Amerikance

Pošto Dejtonski sporazum?

Potraga za blagom zlatnog Solotnika

Pomeranje kazaljki kroz istoriju: Od "ratnog" do "božjeg" vremena

Hutovo blato, opet, izgorjelo

Crnogorska mobilna kultura

Carinici za 14 sekundi pronađu svaki skriveni tovar

Alas ponos "srpske NASA"

Mladima su kockarski portali nadohvat ruke

Slovenija od 2030. izbacuje automobile s motorima na benzin i dizel

„Špigl“: Zagreb najdosadniji evropski grad, podseća na nemačku provinciju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button