glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit-london eu-srbija migranti
jeremic4 fahro djaci kongres Kuca-Djure-Jaksica novak2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Angažovani film u fokusu palićkog festivala    

izvor: agencije  foto:                                                                                                      10.07.2018

palic

Dukić je, na današnjoj konferenciji za novinare, rekao da je ovogodišnji Glavni program raznovrstan u pogledu tema i kinematografija koje se predstavljaju, među kojima su i one koje su manje poznate srpskoj publici.

On posebno skreće pažnju na to ostvarenja koja će biti prikazana pokazuju da evropski reditelji osećaju odgovornost da govore o važnim temama sa kojima se danas suočavaju društva – od migrantske, preko socijalne, do krize vrednosti u liberalnom kapitalizmu.

U takmičarskoj selekciji biće prikazani filmovi Styx Volframa Fišera (Nemačka), Devojka Lukasa Donta (Belgija), Kristal Darje Zuk (Belorusija), Nekretnine Aksela Petersena (Švedska), Godina majmuna Vladimira Blazevskog (Makedonija), Karmen i Lola Arantske Ećevarie (Španija), U ratu Stefana Briza (Francuska), Granica Alija Abasija (Švedska/Danska), Uteja – 22. jul Erika Popea (Norveška), Krtica Rasmusa Klostera Broa (Danska), Genesis Arpada Bogdana (Mađarska), Tranzit Kristijana Pecolda (Nemačka).

U žiriju su mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, francuski glumac Ibrahim Koma, Ieva Norviliene (Udruženje producenata Litvanije), reditelj Marinus Grothof (Holandija) i srpska glumica Nataša Ninković.

Nagrade će dodeliti i žiri FIPRESCI u sastavu: Nina Sputniskaja (Rusija), Masimo Leći (Italija), Tonči Valentić (Hrvatska).

Na otvaranju će van konkurencije biti prikazan italijanski film Srećan kao Lazaro Aliće Rorvaher, nagrađen za najbolji scenario u Kanu, dok će na zatvarnju publika gledati, takođe van konkurencije, dobitnika Zlatnog medveda ovogodišnjeg Berlinala, Ne dodiruj me rumunske rediteljke Adine Pintilie.

Programski direktor festivala Miroslav Mogorović, koji je zajedno sa Nilom Jangom, odabrao 14 filmova za drugi takmičarski program „Paralele i sudari“, rekao je da su nastojali da se ove godine okrenu mladim autorima, da prikažu ono što je novo, vibrantno i snažno u evropskom filmu.

Odlučili su da uvedu i dokumentarni film, kao najživlji segment evropske kinematografije, a prikazaće i kratkometražne filmove, te će tako celokupan program festivala, podeljen u 12 selekcija, obuhvatiti 70 dugometražnih i više od 30 kratkometražnih ostvarenja.

Najbolji film u programu „Paralele i sudari“ izabraće žiri Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana, u sastavu: Kjara Izabela Spanjoli Gabardi (Italija), Maja Bogojević (Crna Gora) i Pavlina Jeleva (Bugarska).

Mladi duh Evrope“ obuhvatiće 30 filmova, u fokusu će biti crnomorski region, a tu je i selekcija „Novi mađarski film“, „Eko dokumentarci“ i „Velikani evropske kinematografije“, koji je uvod za program koji, prema rečima Mogorovića, planiraju da uvedu kako bi publici predstavili filmove autora koji su svojim imenom i delom prevazišli okvire takmičarskog programa palićkog festivala.

Dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“, glumci Rade Šerbedžija i Brajan Koks, dolaze na Palić 15. jula, kada će Šerbedžija održati i koncert u Subotici.

Direktor festivala Radoslav Zelenović i izvršni producent Ilija Tatić naglašavaju da je zamišljeno da program bude sveobuhvatan pa je predviđena predstava „Kad bi Sombor bio Holivud“, promocije knjiga „Dodir večnosti“ Nebojše Popovića, koju je dopunio Ivan Aranđelović, i „Sjaj u očima“ Bojana Bosiljčića, sastanak predstavnika festivala evropskog filma iz drugih država, okrugli sto posvećen jezeru Palić, radionica filmske kritike, izložba posvećena Mileni Dravić, postavka plakata festivala...

Zelenović je rekao da neće biti specijalno obeleženo 25 godina festivala i 15 godina od kada je on postao festival evropskog filma, te će i ceremonija otvaranja biti svedena, i festival će kao i svake godine biti susretište autora i publike, a film koji kritički govori o vremenu u kome živimo u prvom planu.

 

 

Prvi put u Beogradu: Kongres međunarodne federacije za pozorišna istraživanja

Završen 47. "SOFEST": "Izgrednici" najbolji film

Tesla dani tokom jula

Otvoren SOFEST: Vojkanu Borisavljeviću priznanje za životno delo

Susret Istoka i Zapada kroz strip

Novi direktor CEBEF: Znam da vodim velike sisteme

Muzej vraćen narodu

Svečano otvaranje Narodnog muzeja: Novi sjaj remek-dela

BITEF: Svet uoči apokalipse

Narodno pozorište: Od Grčke do Švedske

Sabljar (Dža ili bu): Istinom protiv cenzure

Moć braće Sokolović

Vesić: Narodni muzej se otvara 28. juna

Ijan Makjuan: Kiš je moja Srbija

Dva puta Frljić

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button