glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit-london anti-evropa av777
jeremic4 fahro saric kongres NIKOLA ALEKSIC11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srušena kuća Đure Jakšića       

izvor: evn  foto:  vn                                                                                          09.07.2018.

 Kuca-Djure-Jaksica

 

Kuća Đure Jakšića u Kragujevcu više ne postoji. Objekat u Karađorđevoj ulici u centru grada, koji je decenijama propadao bez ičije brige, proteklog vikenda uklonile su građevinske mašine.

Reč je, inače, o kući u kojoj je tokom službovanja u Šumadiji, krajem 19. veka, živeo poznati srpski pesnik i slikar. Na tom mestu će, kako je ranije najavljivano iz gradske uprave, biti podignut objekat namenjen kulturi.

Polemike oko toga da li objekat treba rušiti ili uraditi repliku kuće i tako sačuvati uspomenu na velikog pesnika i slikara trajale su godinama, gotovo koliko i naglo propadanje i urušavanje ovog objekta. Brojni građani bili su za to da se kuća nekako očuva, čak je i organizovano potpisivanje peticije.

Pre nekoliko godina predlagano je da se proglasi za spomenik kulture, ali je taj predlog odbijen uz obrazloženje da nema dovoljno umetničkih i istorijskih vrednosti.

Ranija gradska vlast je još početkom 2013. godine donela odluku o rušenju Đurine kuće, ali su se tada tome usprotivila brojna udruženja građana. Najviše ih je iritirala nezvanična informacija da će se na tom prostoru graditi poslovni objekti. S obzirom na to da nadležni u gradu nisu mogli da se odupru snažnom otporu rušenju, odlučeno je da se privremeno kuća ogradi metalnim rešetkama, kako se ne bi srušila na prolaznike.

 

Na mestu nekadašnjeg doma Đure Jakšića, kako je ranije najavljivano iz gradske uprave, biće podignut novi objekat po uzoru na šumadijske kuće iz 19. veka, gde će se održavati književne večeri, izložbe i druge kulturne manifestacije. Za tu namenu u budžetu je opredeljeno oko 15 miliona dinara.

LIPARSKI DANI

U rešavanju ovog problema pre nekoliko godina najupornije je bilo Udruženje građana "Liparski dani" iz sela Donja Sabanta, koje se najglasnije zalagalo za to da se očuva spomen i uspomena na velikog pesnika i slikara, njegov boravak u Šumadiji, posebno na Liparu, gde su nastali i čuveni stihovi. Ovo udruženje se u međuvremenu raspalo i ugasilo.

novosti.rs

 

„Egzit“, najveće zvezde imaju najskromnije zahteve!

Srpski čvarci i mast u Briselu

Studenica nije usamljeno blago tog kraja

Srbija godišnje u proseku ostane bez 36.000 stanovnika

Javni servisi zapadnog Balkana potpisali Memorandum o razumijevanju

Spektakl "Šetnja sa dinosaurusima" stiže u Beograd

Hidroelektrane prijete rijekama na Balkanu?

Cene u Srbiji upola manje od proseka EU

Broj izbeglica i raseljenih u svetu dostigao 68,5 miliona

Koliko je Deklaracija o zajedničkom jeziku postigla svoj cilj?

Rusi još računaju koliko će da ih košta organizacija Mundijala

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button