glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit-london eu-srbija av777
jeremic4 fahro djaci kongres Kuca-Djure-Jaksica novak2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

U porastu broj izbeglica i migranata koji dolaze u Srbiju                

izvor: agencije  foto:                                                                               09.07.2018.

migranti

Broj identifikovanih migranata i izbeglica koji su stigli u Srbiju povećan je za dva i po puta od januara do juna ove godine, saopštila je danas organizacija Save the Children.

Ta organizacija identifikovala je u junu 1.330 migranata i izbeglica koji su stigli u Srbiju, a u januaru 498.

Stvarni broj izbeglica i migranata koji putuju kroz Srbiju svakako je veći, jer ovi podaci ne obuhvataju sve novopridošle izbeglice i migrante, već samo one sa kojima je Save the Children, zajedno sa lokalnim partnerima - Centrom za integraciju mladih, Praksisom i Grupom 484, imao kontakt i pružio im neku vrstu podrške.

Od ukupnog broja ljudi pristiglih u prvoj polovini godine, 26 odsto (1.140) su deca, a nešto više od polovine novopridošle dece su maloletnici koji putuju bez pratnje roditelja ili staratelja.

Izbeglice i migranti već nekoliko godina u kontinuitetu putuju zapadno-balkanskom rutom, a njihov broj i putanje kojima se kreću nastavljaju da se menjaju u zavisnosti od raznih okolnosti. Jedan od uzroka koji utiče na promene u tokovima kretanja migranata su svakako godišnja doba i povoljni vremenski uslovi, ali to nikako nije jedini faktor.

Jelena Besedić iz organizacije Save the Children navela je tim povodom da je prva polovina 2017. godine bila je obeležena manjim brojem dolazaka, te da je u junu 2017. godine identifikovano smo samo 298 novih dolazaka.

Broj je ponovo počeo da se povećava od jeseni prošle godine, nakon kurdskog referenduma o nezavisnosti u Iraku i liberalizacije viznog režima sa Iranom. Taj trend se nastavio i u prvoj polovini 2018. godine, kada može da se prati porast dolazaka iz meseca u mesec. Još jedan važan trend je aktiviranje rute kroz Bosnu i Hercegovinu, kroz koju je od početka godine prošlo oko 7.000 ljudi”, precizirala je Besedić.

Novopridošli migranti, među kojima ima onih koji su nedavno napustili svoje zemlje ugrožene konfliktom i siromaštvom, kao i onih koji su proveli duže vreme u Grčkoj ili Bugarskoj, prolaze kroz Srbiju nadajući se da će preko Bosne nastavili put ka zemljama zapadne Evrope.

Najveći broj izbeglica i migranata kaže da su u Srbiju ušli iz Makedonije, dok je glavna tačka ulaska tokom 2017. bila Bugarska.

To, prema rečima Besedić, ilustruje premeštanje glavnog migrantskog toka ka jugu i aktiviranje ruta koje ne idu kroz Srbiju, već kroz Albaniju i Crnu Goru ka Bosni i Hercegovini.

Iz Srbije u Bosnu stižu i oni koji su mesece, neki i godine proveli u centrima za izbeglice uspostavljenim u Srbiji.

 

 

Nema novih susreta u Briselu

Vučić: Šta god da uradimo, mora referendum, Srbi da odluče

Berlinski proces u Londonu: Bezbednost pre ekonomije

Jeremić: Sporazum o osnivanju Saveza za Srbiju spreman za potpisivanje, ključna tačka Kosovo

Milijardu evra za brzu prugu

Od 600.000 novih radnih mesta na ZB, dve trećine u Srbiji

Iduće nedelje u Londonu Samit ZB u okiviru Berlinskog procesa

Kvadrilaterala u Solunu: Prema Srbiji kao da je već član EU

Potpisan memorandum Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke za podsticanje razvoja preduzetništva

Vučić i Porošenko: Beograd i Kijev za poštovanje teritorijalnog integriteta

Šta planira Kina u Evropi i na Balkanu?

Porošenko sa Vučićem

Etihad ervejz ostaje u Er Srbiji
Vučić sa Hanom o Kosovu: Ne nalazimo se u lakoj situaciji

Zvaničnici EU: Menjanje formata bi poremetilo dijalog Beograd-Priština

UNHCR: Omogućiti da u Srbiji ostanu migranti koji to žele

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button