glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit-london anti-evropa av777
jeremic4 fahro saric kongres Kuca-Djure-Jaksica ALEKSIC11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nema novih susreta u Briselu                

izvor: agencije  foto:                                                                               09.07.2018.

eu-srbija

Ništa od ubrzanja dijaloga, bar zasad. Iako su u kabinetu visoke predstavnice učesnicima razgovora na najvišem nivou između Beograda i Prištine saopštili da nameravaju da daju novu dinamiku susretima, trenutno nema novih poziva iz Brisela.

Prema saznanjima "Novosti", postojao je plan da se novi susret između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih institucija iz Prištine Hašima Tačija održi u roku od dve nedelje od prethodnog, što se uklapalo u najavu intenziviranja dijaloga u ovoj fazi. Taj okvirni rok je istekao u nedelju, ali se iz evropske prestonice nisu oglasili. Saznajemo iz pouzdanih izvora, takođe, da dijalog nije planiran ove sedmice. Ni posrednica Angelina Ajhorst još nije krenula u šatl diplomatiju.

Prema našim saznanjima, EU namerava da ubrza dijalog, tako da što pre izdejstvuje sprovođenje dva ključna sporazuma, o ZSO i energetici, a zatim da se, od septembra krene u skiciranje famoznog pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji.

Problem je, međutim, u Prištini, koja bi "ublaženu" verziju ZSO da ubaci direktno u konačni sporazum, jer se pribojavaju da bi, u suprotnom, kasnije morali da "daju" još nešto.

- Kosovo je dalo mandat Upravljačkom timu za izradu statuta ZSO i ovaj rad je u toku. EU je u bliskom kontaktu sa obe strane o svim neophodnim koracima u pogledu implementacije ovog i svih drugih sporazuma postignutih u dijalogu - poručila je, za "Novosti", portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

NE ZOVU NA KONSULTACIJE OKO ZSO

Iz Brisela, čak, ne zovu na konsultacije ni Upravljački tim za izradu nacrta statuta zajednice srpskih opština, iako je do isteka roka, koji je EU sama postavila, ostalo još manje od mesec dana.

Inače, čvrst cilj EU je da se do marta sledeće godine potpiše pravno obavezujući sporazum jer će tada početi predizborna kampanja za Evropski parlament.

 

 

Vučić: Šta god da uradimo, mora referendum, Srbi da odluče

Berlinski proces u Londonu: Bezbednost pre ekonomije

Jeremić: Sporazum o osnivanju Saveza za Srbiju spreman za potpisivanje, ključna tačka Kosovo

Milijardu evra za brzu prugu

Od 600.000 novih radnih mesta na ZB, dve trećine u Srbiji

Iduće nedelje u Londonu Samit ZB u okiviru Berlinskog procesa

Kvadrilaterala u Solunu: Prema Srbiji kao da je već član EU

Potpisan memorandum Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke za podsticanje razvoja preduzetništva

Vučić i Porošenko: Beograd i Kijev za poštovanje teritorijalnog integriteta

Šta planira Kina u Evropi i na Balkanu?

Porošenko sa Vučićem

Etihad ervejz ostaje u Er Srbiji
Vučić sa Hanom o Kosovu: Ne nalazimo se u lakoj situaciji

Zvaničnici EU: Menjanje formata bi poremetilo dijalog Beograd-Priština

UNHCR: Omogućiti da u Srbiji ostanu migranti koji to žele

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button