glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

Brisel 2 hag-slike sud1
udzbenici Sednica-PSG Drasko-Redjep Vikipedija hidro world cup

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Epidemiolog Radovanović: MMR vakcina nije uzrok autizma

izvor: agencije    foto:                                                                            03.12.2017

vakcineEpidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da država ne bi smela da podlegne pritiscima antivakcinacijskog lobija i proglasi vakcinaciju neobaveznom.

Radovanović je za današnje izdanje "Politike" rekao da svugde u svetu postoji pritisak da se vakcinacija sprovede i kao primer naveo da u Nemačkoj obdanište mora da plati kaznu od 2.500 evra ukoliko je primilo nevakcinisano dete, dok se u Australiji gubi pravo na dečiji dodatak ako se dete ne vakciniše.

On je istakao da deca koja nisu vakcinisan mogu da ugroze drugu. 

"Neka deca ne mogu da prime vakcinu zbog oslabljenog imunološkog sistema i mogućih komplikacija, recimo, deca koja boluju od leukemije oslobodjena su vakcinacije i društvo ima obevezu da ih zaštiti. Takodje postoje i oni kod kojih se vakcina ne primi", naveo je Radovanović.

On je kazao da su oni koji prime jednu dozu vakcine MMR zaštićeni 10 do 15 godina, dok oni koji prime i drugu dozu vakcine imaju višedecenijsku zaštitu, verovatno i doživotnu.

Radovanović je rekao i da je najvažnije pitanje ko je roditeljima rekao da su autizam i MMR vakcina povezani.

Prema njegovim rečima, postoje razne zablude koje se plasiraju, a na nastanak autizma utiču faktori sredine u ranoj trudnoći, kao i nasledni faktori.

On je kazao da su u Japanu odustali od vakcinacije protiv malih boginja, ali da je učestalost javljanja autizma ostala ista.

"I to je jedan od mnogobrojnih dokaza da autizam nema veze sa MMR vakcinom", kazao je Radovanović.

On je rekao i da deca iz Srbije primaju istu vakcinu kao deca sa Zapada i da je tehnički nemoguće napraviti posebnu vakcinu za Zapad i Istok.

"To se pravi u istoj fabrici u istoj posudi. Niko ne razdvaja vakcine za male Srbe i male Engleze", istakao je Radovanović povodom sumnji u kvalitet vakcine koja se daje u Srbiji.

Upitan o slučajevima oboljevanja od dečije paralize zbog polio vakcine, on je kazao da je reč bila o Torlakovoj vakcini koja je "zaista bila malo jača i postojao je veći rizik da dete oboli od te bolesti".

"Uoči uvodjenja te vakcine 1960. godine, u Jugoslaviji je od dečije paralize bolovalo 1.860 dece. Danas je ova bolest gotovo iskorenjena. Osim toga, sada se koristi mrtva vakcina koja nema taj efekat. Ipak mislim da bi ovakvim slučajevima država trebalo da uvede kompenzacioni fond, kako bi ti ljudi dobili barem neku odštetu", kazao je Radovanović.

 

 

„Vikipedija“ poziva čitaoce da dopune biografije ličnosti iz SFRJ

Živi svet na Balkanu u opasnosti zbog hidroelektrana

Završetak studije o potencijalima digitalizacije u regionu početkom naredne godine

Sedamdeset godina Instituta za medicinska istraživanja

Životna sredina još nije postala prioritet

Ukupno 93 osobe obolele od malih boginja

Ustavni sud odbacio inicijative protivnika obavezne vakcinacije

Dvoje pacijanata zbog malih boginja u ozbiljnom stanju/Prijavljena epidemija malih boginja u Beogradu

Prestonička opština Stari grad poslednja u Srbiji po broju vakcinisane dece

Srbija: Registrovan 41 slučaj malih boginja

Održana EDU Sinergija ‒ digitalna transformacija obrazovanja u Srbiji

Tim iz Slovenije razvio prvu sigurnu kripto valutu

Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju u GAK Narodni front

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button