glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel6 zeljka_6 parlament
otpad jeremic2 MASA-instituti-protiv-ministarstva mediji igor88 Noc-muzeja-1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Skupština RS usvojila zaključke o 'antidejtonskom djelovanju' Ustavnog suda BiH 

izvor: agencije  foto:                                                                                 17.02.2020.

skupstina rs 

Poslanici Skupštine Republike Srpske usvojili su 17. februara na vanrednoj sjednici u Banjaluci sa 72 glasa "za" i dva "protiv" Informaciju u vezi "antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH" i zaključke, među kojima je obustava rada predstavnika RS u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu.

Vanredna sjednica zakazana je zbog nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu prema kojoj se sve poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS, krajem 2019. godine.

U zaključcima Skupština RS obavezuje predstavnike tog bh. entiteta u institucijama Bosne i Hercegovine da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

Šta stoji u zaključcima Skupštine RS

1. NSRS (Narodna Skupština Republike Srpske) potvrđuje privrženost Republike Srpske Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV.

2. NSRS obavezuje predstavnike Republike Srpske u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

3. NSRS zadužuje Vladu Republike Srpske da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

4. NSRS obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

5. NSRS naglašava da je Republika Srpska strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

6. NSRS potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.


Također, Skupština RS zadužuje Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Jedan od zaključaka je i da Republika Srpska - strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BIH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

"Narodna skupština RS potvđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BIH, a koji je ugovor međunarodnog karaktera", navodi se u jednom od zaključaka.

Prenos zasijedanja posebne sjednice Narodne skupštine RS na programu RTRS Plus prekinut je tačno u 22 časa, a prekidu je prethodila višečasovna rasprava u kojoj uglavnom poslanici opozicionih stranaka, iako kažu da će glasati za zaključke, nisu bili zadovoljni predloženim tekstom zaključaka. U jednom momentu je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za govornicom pozvao poslanike vladajuće većine da se više ne javljaju za raspravu, te da puste poslanike opozicije da pričaju.

Dodik: Goodbye BiH, welcome RS exit

Član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik poručio je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) "Goodbye BiH, welcome RS exit", aludirajući na potencijalni izlazak tog bh. entiteta iz Bosne i Hercegovine.

Dio poslanika iz opozicije mišljenja je da se protiv odluke Ustavnog suda BiH trebalo boriti pravnim putem, te da se novim zaključcima samo zamajavaju građani.

„'Good bay Dodik, welcome SNSD exit', prosto se javlja kao nasušna potreba naspram danas svih riječi koje smo čuli“g, rekao je poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković dodajući i „da malo kako vam padne napamet, tako odlučite, pa se predomislite, pa kao da krenete pred izbore, pa poslije izbora se malo vratite i tako u krug.“g

Milorad Dodik je u Skupštini najavio i da će u četvrtak, 20. februara u Istočnom Sarajevu biti održan sastanak sa predstavnicima Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine kako bi bilo dogovoreno daljnje djelovanje.

"Ovdje je potrebno povući ručnu i dobra je stvar što su i politički predstavnici hrvatskog naroda prihvatili da budu dio podrške za odlazak stranih sudija. To je kvalitet koji možemo da iskoristimo, ne da bi bili protiv trećeg, nego da se manifestuje da dva konstitutivna naroda imaju primjedbe", poručio je Dodik.

Prethodno je Dodik u uvodnom izlaganju rekao kako je Ustavni sud prebacio imovinu na Bosnu i Hercegovinu "kojoj to ne pripada".

"To što nije u skladu sa Dejtonom mora da bude dovedeno u sklad sa Dejtonom", rekao je Dodik i dodao da zahvaljuje predstavnicima iz vladajuće koalicije kao i ljudima iz opozicije za političku odgovornost.

Naglasio je da će za šezdeset dana biti bliže "onome što sam na početku rekao, 'Goodbye BiH, welcome RS exit'".

SDS: Priča o samostalnosti RS nije pametna

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović iznio je svoje mišljenje da se može govoriti samo o odgovoru na odluke Ustavnog suda i o tome šta dalje s njim.

"Nije pametno da pričamo o referendumu, otcjepljenjima, secesiji i drugim pitanjima. Za te stvari ima vremena, i o tome ćemo da pričamo kada dođe vrijeme. Nemojte da mislite da kod mene ili poslanika ima bilo kakvog straha. Mi iz SDS-a ćemo stati iza zaključaka koje je dala predsjednica RS ali imam drugačiji stav o onim ključnim zaključcima. Neka pitanja teško će se riješiti bez internacionalizacije i diplomatije. Po meni, odgovor Republike Srpske treba biti jak ali racionalan, odmjeren, sofisticiran i sa jasnim ciljevima. Naše mjere trebaju biti osmišljene, sprovodive i vremenski održive. Naše mjere ne trebaju da imaju za cilj samo da pokažu koliko smo nezadovoljni, već da cilj bude da su naši zahtjevi prije svega ostvarivi, što mislim jeste želja sviju nas koji su danas i pozicija i opozicija", naveo je Šarović, koji je upitao i zašto predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija nije iznio svoj stav o odluci Ustavnog suda BiH.

"Zašto se po ovom pitanju nije odmah izjasnio Zoran Tegeltija čije ime je jedino upisano od Srba na listi Ujedinjenih nacija. Njegov glas ima najveću težinu. Njegov glas nije se dobro čuo" , upitao je Šarović.

Poslanik Kluba Srpske demokratske stranke Nebojša Vukanović poruku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika preveo je, kako kaže, sa engleskog jezika kao „suicid, autodestrukcija, ludilo“g.

„A neko će to prevesti kao 'r-sex-it' i mogli bi da nagrabusimo. Imate li imalo razuma vi koji pričate o referendumu i samostalnosti? Hoće li biti samostalna Istočna i Zapadna Republika Srpska? Jeste li vi priznali granicu u Brčkom gdje je presječena Republika Srpska?“, uzvikivao je Vukanović, osvrnuvši se i na komentare pojedinih poslanika koji su govorili o statusu Republike Srpske.

„Ja vas upozoravam da se ne igrate s opasnim igrama. Priča o samostalnosti Republike Srpske je pucanj, ide u Dejton 2. Svaki dobar šahista zna pet poteza unaprijed. Koji je vaš sljedeći potez? Da li vi tražite, provocirate strance da idu u potez Dejton 2, ko će nas štititi? Uništavamo Republiku Srpsku koja je stvorena…cu svaku riječ u Dejtonskom sporazumu je ugrađena po jedna srpska žrtva i po dvije bošnjačke. Vi sjedate u pun autobus bez kočnica i krećete niz provaliju i vi ćete iskočiti na prvoj krivini, ali ćemo mi upasti u provaliju. Dodik ima kuću u Beogradu, Špirić ima u Beču, a gdje ćemo mi? Mi ćemo da izginemo, s vašim suludim igrama. Znate li čime se igrate?“, upitao je Vukanović.

Predlagač informacije, predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović poslanike je podsjetila da je u novembru 2019. godine Narodna skupština razmatrala Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske u BiH.

Dodala je da je na osnovu skupštinskih zaključaka entitetska Vlada izradila Akcioni plan za zaštitu ustavnih nadležnosti Srpske.

"Uz analizu načina prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, utvrdila je mjere za sprečavanje daljeg prenosa nadležnosti, kao i mjere za vraćanje onih ingerencija koje su od Dejtona do danas na različite načine prenesene na nivo BiH", kazala je Cvijanović.

Cvijanović o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu

Cvijanović ističe i da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH kojom se osporava član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, sastavni dio procesa degradiranja postojećeg ustavnopravnog poretka, te urušavanja dejtonskih temelja na kojima počiva BiH.

"Ogromna je šteta koju ovakvi potezi nanose Republici Srpskoj, a samim tim i funkcionisanju BiH i zbog toga smatramo da je potrebno hitno zaustaviti proces antiustavnog djelovanja pojedinih institucija na nivou BiH i vratiti se Ustavu i ustavnim rješenjima", ukazala je Cvijanovićeva.

Napomenula je i da ova odluka još nije objavljena, čime konstatuje da je već dovoljno alarmantno što, prema saopštenju suda, određuje da se "u regulisanju pitanja državne imovine radi o isključivoj nadležnosti BiH".

Bošnjačke stranke nisu pozvane

Na sastanak nisu bili pozvani predstavnici bošnjačkih stranaka.

"Narodna skupština Republike Srpske nema nadležnost da raspravlja o odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine" rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Senad Bratić, poslanik poslaničke grupe Zajedno za BiH u Parlamentu Republike Srpske, uoči posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

"Titular odnosno vlasnik državne imovine na prostoru oba bh. entiteta i Brčko Distrikta je država Bosna i Hercegovina. Ustavni sud BiH nije nikome ništa oduzeo niti nekome dao već je samo ocjenio povredu ustavnosti u jednom djelu Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske. I sada se mi bavimo ovom temom, radom Ustavnog suda BiH, a Narodna skupština Republike Srpske nema nadležnost da to radi", govori Bratić.

Kaže da će poslanici njihove poslaničke grupe učestvovati u raspravi o predloženoj informaciji kako bi ponovili ranije stavove.

"Želimo da upozorimo i da iznesemo svoje stavove da je ovo greška što nisu i predstavnici Bošnjaka učestvovali u ovome kolegijumu i pripremi današnje sjednice jer smatramo da po bilo kojoj političkoj temi možemo dati svoj doprinos", ističe Bratić.

Dodaje i da strane sudije u Ustavnom sudu BiH treba da ostanu, kao i da bez obzira na zaključke to predstavlja politički pritisak na Ustavni sud BiH.

Odluka o bojkotu

Predstavnici RS-a u institucijama Bosne i Hercegovine odlučili su 12. februara da obustavljaju svoj rad u odlučivanju u bilo kom pitanju iz nadležnosti bosanskohercegovačkih organa, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Ustavni sud BiH se sastoji od devet članova, od kojih tri bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacije sa Predsjedništvom BiH. To troje sudija ne mogu biti državljani BiH ili bilo koje susjedne države.

Povod za ovu odluku o obustavljanju rada i sazivanju posebne sjednice Narodne skupštine RS-a je odluka Ustavnog suda BiH koji je na dvodnevnoj sjednici održanoj 6. i 7. februara proglasio neustavnim dijelove Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske.

Ovom odlukom poljoprivredno zemljište u RS-u se smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne ovog entiteta, kako je to izglasala Skupština RS-a, krajem 2019. godine.

Ustavni sud je odluku donio po apelaciji sedam delegata Vijeća naroda RS-a iz reda Bošnjaka i Hrvata.

Saglasnost i razmirice koalicionih partnera

Milorad Dodik je izjavio 14. februara u Banjaluci da je "pređena crvena linija" u Bosni i Hercegovini te da podržava rad Narodne skupštine RS-a u vezi sa najavljenom posebnom sjednicom.

Dodik je najavio da će u saradnji sa Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZ BiH), odnosno njenim liderom Draganom Čovićem, predložiti novi zakon na nivou Parlamenta Bosne i Hercegovine koji će, kako je rekao, regulisati pitanje zamjene stranih sudija i redefinisati način odlučivanja u Ustavnom sudu BiH.

Dragan Čović, lider HDZ-a, partije koja je koalicioni partner Dodikovog SNSD-a na nivou Bosne i Hercegovine, istakao 13. februara u Sarajevu da se i on i njegova partija zalažu za odlazak stranih sudija, dok se tome protivi treći koalicioni partner na nivou BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i njen lider Bakir Izetbegović.

Šta kažu međunarodni predstavnici?

Zbog nove političke krize u Bosni i Hercegovini oglasio se i ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattlera), koji je 13. februara pozvao bh. političare da se suzdrže od aktivnosti koje stvaraju podjele.

Iz Ambasade Sjedinjenih Država u BiH u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o odluci predstavnika RS-a da obustave rad u odlučivanju iz nadležnosti organa BiH, su kazali da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i da ih sve strane u BiH moraju poštovati.

Za Kancelariju visokog predstavnika u BiH (OHR) Valentina Incka (Inzko), "svi potezi koji bi doveli do paralize institucija Bosne i Hercegovine i spriječili njihov rad predstavljali bi veliki korak u pogrešnom smjeru", rečeno je RSE.

 

 

Predstavnici RS bojkotuju zajedničke institucije BiH

Dodik: Ustavni sud BiH izvršio državni udar na teritorijalnu organizaciju BiH

SNSD želi mesto potpredsednika Federacije BiH!

RS sve više stari: Daleko više umrlih nego rođenih

Međusobne optužbe Sarajeva i Banjaluke

Mora se razgovarati o dokumentima britanske vlade o Srebrenici

Iz godine u godinu sve veći izdaci za život četvoročlane porodice u RS

Skupština RS na zahtev Dodika o Programu bh. reformi

Povišicom za budžetske korisnike RS juri platu od 500 evra

Skupština RS 16. decembra o budžetu tog entiteta

Dogovor Predsedništva BiH u skladu s vojnom neutralnošću RS

Održana sednica za pripremu izbora novog Saveta ministara BiH: Komisija podržala Tegeltiju

Dodik: RS nema nameru da se pridruži NATO

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button