glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izbori99 pristina000 izbori888
nemacka krusik ursula-fon-de-layen bitcoin2 tomane suma

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Povišicom za budžetske korisnike RS juri platu od 500 evra            

izvor: agencije  foto:                                                                                 16.12.2019.

gradjevinac 

Banjaluka – Vlasti Republike Srpske odlučile su da od Nove godine povećaju plate budžetskim korisnicima, koji će od januara imati uvećana primanja za pet do dvadeset odsto. Povećanje životnog standarda će osetiti zaposleni u javnoj upravi, prosveti, kulturi, visokom obrazovanju, policiji i pravosuđu.

Plate neće biti uvećane podjednako. Namera vlasti jeste da oni s najnižim primanjima najviše osete nove mere. Za radnike koji imaju koeficijente do pet, povećanje plate će da iznosi 20 odsto. Zaposlenima s koeficijentima od 5,5 do 10,9 plata će biti uvećana za deset odsto. Radnicima s koeficijentom 11,15 do 19,5 mesečna primanja biće veća za sedam odsto, dok će onima s najvišim primanjima i koeficijentom od 19,25 do 26,23 zapasti povećanje od pet odsto.

Opozicija i sindikat podržavaju rast plata, ali smatraju da je raspodela trebalo da bude biti pravičnija.

„Dvadeset odsto na 500 KM (konvertibilnih maraka) isto je što i pet odsto na 2.000 KM”, kaže Jelena Trivić, poslanica PDP-a.

Ove mere vlade, koje je podržala Skupština Srpske, opteretiće budžet RS za oko 35 miliona evra. Obrazlažući zašto mere smatraju nepravičnim, iz Saveza sindikata RS su naveli kako policajac u ovom entitetu ima platu od 943 KM (482 evra), pa će povećanje od deset odsto za njega iznositi 78 KM (oko 40 evra). Inspektor s visokom stručnom spremom i najnižim koeficijentom zaradi 1230 KM (628 evra), pa može da se nada povećanju od sedam odsto, to jest 36 evra.

„S druge strane, plate od 2.330 KM (1.191 evra) i one iznad tog iznosa povećavaju se za pet odsto, a povećanje će iznositi 114 KM (58 evra)”, kaže Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS.

Ona je za naš list navela kako je povećanje plata od januara naredne godine tek prvi od tri koraka.

„Svake godine plate treba da rastu najmanje deset odsto, s tim da je akcenat na najnižim platama. Prvi deo posla privodimo kraju, svi radnici koji se finansiraju iz budžeta imaće veće plate. Trebalo je pravičnije raspodeliti sredstva”, rekla je Ranka Mišić.

Predstavnici vlasti veruju kako bi ove mere Srpsku trebalo da približe proseku primanja od 500 evra, što je najavljeno kao cilj pre oko godinu dana. Prosečna plata u RS iznosi 910 KM (465 evra), a prosečna penzija 381 KM (194 evra). Vlada RS uvela je podsticajne mere rasterećenja privredi kako bi uticala na rast primanja i u privatnom sektoru i privredi, a koja su znatno ispod republičkog proseka. Ranka Mišić kaže da predstoje pregovori o povećanju najniže plate, te da Sindikat RS smatra da ona treba da iznosi 550 KM (280 evra) kako bi se u narednom koraku došlo do toga da u RS nema plate ispod 300 evra. No, poslodavci smatraju da nema uslova za to da najniža plata u RS bude veća od 250 evra.

Saša Trivić, predsednik Unije poslodavaca RS, kaže da pojedine kategorije u javnom sektoru treba da imaju veće plate, ali da su poslodavci bili protiv neselektivnog rasta primanja, posebno zato što, kako kaže, ima viška zaposlenih koji primanja ostvaruju s budžeta. On dodaje da su poslodavci pristali na povećanje najniže plate (koju u RS prima oko 30.000 radnika) sa trenutnih 230 evra na 250. Govoreći o efektima podsticajnih mera Vlade RS za povećanje primanja u privredi kroz povrat poreza za poslodavce koji uvećaju plate radnicima, Trivićeva za naš list kaže da će se o efektima tih mera više znati u martu naredne godine.

 

 

Skupština RS 16. decembra o budžetu tog entiteta

Dogovor Predsedništva BiH u skladu s vojnom neutralnošću RS

Održana sednica za pripremu izbora novog Saveta ministara BiH: Komisija podržala Tegeltiju

Dodik: RS nema nameru da se pridruži NATO

'Ne' za koncesiju Kinezima u Republici Srpskoj

Grujičić: Nisam proneverio novac za Srebrenicu

Zaključci Skupštine RS (ne)provedivi

Skupština RS: Dodik o krađi nadležnosti, Šarović o Dodikovim greškama

Dodik protiv bonskih ovlaštenja

Manje đaka manje plate u RS

Sarajevo hoće da naseli migrante u srpska mesta/Lokalno stanovništvo: Blokiraćemo puteve i institucije BiH!

Spoljnotrgovinski deficit BiH akutni problem ekonomije

Siva zona finansiranja političkih stranaka u BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button