glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

migranti222 isil skupstina444
krusik radnici888 ds gradnja balkan baraz sakota

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Dogovor Predsedništva BiH u skladu s vojnom neutralnošću RS            

izvor: evn  foto:  vn                                                                               30.11.2019.

NATO,-BiH 

Banjaluka – „Još nismo dobili ovaj program, tako da ne možemo ulaziti u detalje”, odgovorili su federalnim medijima iz sedišta NATO-a nakon što su novinari zatražili pojašnjenje na nedoumice koje već desetak dana vladaju unutar BiH, gde se različito tumači da li nedavni kompromis Predsedništva BiH i usvajanje „Programa reformi” znači nastavak prethodno započetih integracija u tu alijansu.

„Program reformi” je usvojen posle godinu dana političke krize. Izetbegovićeva SDA je kao uslov za uspostavu vlasti zatražila nastavak integracija u NATO, to jest usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) kako bi se aktivirao prošle godine odobreni Akcioni plan za članstvo (MAP) BiH u NATO.

No, Predsedništvo BiH je – nakon što se RS usprotivila aktivaciji MAP-a i daljim koracima na tom planu – nakon dvanaest meseci političkih previranja, usvojilo „Program reformi”, koji je predstavljen kao kompromis, ali je zaključan u sefu Predsedništva BiH.

To je otvorilo mogućnost za različito tumačenje dokumenta koji javnost nije videla. Vlasti u RS dogovor predstavljaju kao „pobedu”, dok je opozicija u RS uverena da se na dvadesetak stranica dokumenta nalazi potvrda nastavka prethodno započetih integracija. Vlasti takve tvrdnje odbacuju i uveravaju da se umesto „kretanja ka članstvu, prešlo na saradnju” s NATO, kakvu ima Srbija. Sarajevski mediji kao ključno pitanje postavljaju to da li će već naredne godine BiH morati usvojiti novi paket, to jest novi program reformi. „Ipak, iz NATO-a se još ne oglašavaju o tome da li će BiH, ukoliko namerava učiniti operativnim MAP, iduće godine morati dostaviti Godišnji nacionalni plan (ANP)”, piše portal „Kliks”.

Za ovu godinu, izvesno je bilo planirano usvajanje ANP-a, ali umesto toga dogovoren je „Program reformi”. Niko još ne zna da li je reč tek o preimenovanju, bez menjanja suštine procesa. „Saradnja s NATO-om ne utiče na potencijalno buduće članstvo NATO-a za BiH. NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost zemlje”, rekli su za „Kliks” iz NATO-a.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov u prvim reakcijama je u četvrtak posle sastanka s rukovodstvom RS pozdravio dogovor političkih partija o formiranju Saveta ministara. „Koliko sam shvatio, pitanja ANP-a i MAP-a trenutno su skinuta s političkog dnevnog reda u BiH”, rekao je Ivancov posle sastanka sa Miloradom Dodikom, članom Predsedništva BiH iz RS. Visoki funkcioner Dodikove partije Nebojša Radmanović izjavio je kako se u usvojenom dokumentu nijednom rečju ne pominje MAP, opisavši dokument kao „mali korak unazad” u saradnji s NATO-om. Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak sumnja u takve tvrdnje i navodi kako će javno čestitati Dodiku ukoliko je uspeo izađe iz procesa integracija, jer će „to značiti da je MAP sahranjen za sva vremena”, što bi, kaže, bila verifikacija odustajanja od članstva BiH u toj alijansi.

Željko Komšić, hrvatski član predsedništva, priznaje kako „dokument nije pretenciozan”, ali da je „strukturisan onako kako se strukturiše ANP”. Dodik novinarima u Banjaluci ponavlja da u dokumentu nema nijedne reči o ANP-u i MAP-u, te dodaje kako dokument koji afirmiše politiku vojne neutralnosti RS nije tajan i ističe da ga ja poslao mnogim ljudima iz opozicije. U izradi dokumenta koji će biti predočen Skupštini RS su, kaže Dodik, korišćena iskustva zemalja koje nisu u NATO a imaju dokumente o saradnji s tom organizacijom.

Srpska protiv migrantskih centara na svojoj teritoriji

Dodik je rekao da Savet za sprovođenje mira (PIK) ne može da donosi odluke u vezi sa migrantskom krizom u BiH i ponovio da u Srpskoj neće biti migrantskih centara. On je podsetio na raniju odluku vlasti u RS da na teritoriji tog entiteta neće biti pravljeni centri za migrante i dodaje da će tako i ostati.

Kako su prethodno izvestili mediji, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić izjavio je da su ih posetili predstavnici britanske ambasade u BiH i da su dobili obećanje da će zemlje članice PIK-a 5. decembra razmatrati pitanje migrantske krize, te da će biti formirani centri na teritoriji FBiH i RS.

 

 

Održana sednica za pripremu izbora novog Saveta ministara BiH: Komisija podržala Tegeltiju

Dodik: RS nema nameru da se pridruži NATO

'Ne' za koncesiju Kinezima u Republici Srpskoj

Grujičić: Nisam proneverio novac za Srebrenicu

Zaključci Skupštine RS (ne)provedivi

Skupština RS: Dodik o krađi nadležnosti, Šarović o Dodikovim greškama

Dodik protiv bonskih ovlaštenja

Manje đaka manje plate u RS

Sarajevo hoće da naseli migrante u srpska mesta/Lokalno stanovništvo: Blokiraćemo puteve i institucije BiH!

Spoljnotrgovinski deficit BiH akutni problem ekonomije

Siva zona finansiranja političkih stranaka u BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button