glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izbori888 smak turski-tok-vucic-putin-erdogan
posao crkva bosanski grb cenzus lajovic_2 crna-gora-srbija-rukomet

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Mora se razgovarati o dokumentima britanske vlade o Srebrenici/Srebrenica nije jedina tema o kojoj bi se mogla saznati puna istina iz arhiva    

izvor: agencije  foto:                                                                                 09.01.2020.

dodik-1 

BANjALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se mora razgovarati o dokumentu britanske Vlade, koji potvrđuje da nije postojala namera političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske za zauzimanje Srebrenice i činjenje zločina.

„Bez obzira što mnogi na nekim drugim, trećim ili petim stranama, za razliku od nas, misle da je to nešto periferno, mi mislimo da je to deo suštine”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, prenosi Beta.

Kako su preneli banjalučki mediji, to je „deo odgovora na satanizaciju srpskog naroda koja je učinjena, kao i na lažnu konstrukciju optužnice protiv političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske”.

„Sada čujemo da su zvaničnici britanske vlasti tog vremena veoma jasno procenili da to nije u osnovi”, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, to znači da je „optužnica na labavim temeljima i neodrživa”.

Napad Srba na Srebrenicu isprovociran je od bosanske strane, a Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira, navedeno je u deklasifikovanim dokumentima Vlade Britanije, koji su objavljeni na sajtu Nacionalnog arhiva te zemlje.

„Nedavni napadi armije bosanskih Srba na Srebrenicu su izazvani konstantnim bh. napadima u prethodna tri meseca na njihove rute snabdevanja južno od enklave. Napadi ove armije su gotovo sigurno pokrenuti od strane lokalnog komandira i mi ne mislimo da su deo plana iz Pala da se pregazi enklava”, istaknuto je u dokumentu.

Srebrenica nije jedina tema o kojoj bi se mogla saznati puna istina iz arhiva

dacic

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da nema formalne inicijative za formiranje zajedničke komisije Srbije i Republike Srpske povodom informacija o ratu u BiH objavljenih nakon skidanja oznake tajnosti sa britanskih dokumenata, ali da Srebrenica nije jedina tema o kojoj bi se mogla saznati puna istina iz arhiva, prenosi Beta.

„Dosta je tema o kojima će se saznati puna istina čitajući arhive”, rekao je Dačić novinarima u Beogradu. On je precizirao da misli na slučajeve poput zločina na sarajevskoj pijaci Markale, na to šta se dešavalo pre i posle hrvatske vojno-policijske operacije Oluja, a kada je reč o Kosovu, na aktivnosti vezano za izveštaje raznih bezebdnosnih službi o događajima koji su prethodili bombardovanju.

„Treba pažljivo čitati... i preduzimati određene političke akcije, ali nema formalne inicijative (za osnivanje komisije)”, rekao je.

Banjalučke Nezavisne novine objavile su 4. januara sadržaj deklasifikovanog dokumenta britanskog ministarstva odbrane od 11. jula 1995. u kome se navodi da je napad Srba na Srebrenicu isprovocirala BH strana i da Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira.

 

 

Iz godine u godinu sve veći izdaci za život četvoročlane porodice u RS

Skupština RS na zahtev Dodika o Programu bh. reformi

Povišicom za budžetske korisnike RS juri platu od 500 evra

Skupština RS 16. decembra o budžetu tog entiteta

Dogovor Predsedništva BiH u skladu s vojnom neutralnošću RS

Održana sednica za pripremu izbora novog Saveta ministara BiH: Komisija podržala Tegeltiju

Dodik: RS nema nameru da se pridruži NATO

'Ne' za koncesiju Kinezima u Republici Srpskoj

Grujičić: Nisam proneverio novac za Srebrenicu

Zaključci Skupštine RS (ne)provedivi

Skupština RS: Dodik o krađi nadležnosti, Šarović o Dodikovim greškama

Dodik protiv bonskih ovlaštenja

Manje đaka manje plate u RS

Sarajevo hoće da naseli migrante u srpska mesta/Lokalno stanovništvo: Blokiraćemo puteve i institucije BiH!

Spoljnotrgovinski deficit BiH akutni problem ekonomije

Siva zona finansiranja političkih stranaka u BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button