glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

savet ministara bih kolinda-zoki1 oebs
nemacka krusik agrokor44 zvezda-olimp milojevic1 Kokan-Mladenovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Skupština RS na zahtev Dodika o Programu bh. reformi      

izvor: agencije  foto:                                                                                 23.12.2019.

skupstina rs44 

Poslanici Skupštine Republike Srpske raspravljaće o dokumentu Program reformi BiH, na posebnoj sjednici zakazanoj za danas, 23. decembar, na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Dodik je zahtev za održavanjem posebne sjednice uputio u srijedu, 18. decembra, a dan kasnije Program reformi u BiH je usvojen na sjednici Predsjedništva BiH.

U opozicionim strankama ističu kako će se ključna rasprava voditi oko rečenice napisane na strani 5. Programa reformi u kojoj se, kako je citirao novinarima šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke Miladin Stanić, navodi:

„Ovaj dokument podnosi se bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu (prim.aut. članstvu u NATO), a za čije usvajanje će biti potrebna dodatna odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.“

Stanić je, nakon sjednice Kolegijuma Skupštine Republike Srpske (petak, 20. decembra) ustvrdio kako je Program reformi „zapravo ANP" ili njegova skraćena verzija.

Podsjetimo, slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je slanje uslov za BiH put u NATO.

„Dakle on (Program reformi) unaprijed ne određuje sudbinu ulaska Bosne i Hercegovine u NATO. Ali, nijedan dokumenat, niti Bosne i Hercegovine, niti bilo koje druge zemlje, nije prejudicirao ulazak Sjeverne Makedonije, Crne Gore i tako dalje u NATO. O ulasku u NATO Bosne i Hercegovine će odlučivati NATO savez, a ne Bosna i Hercegovina. I ovdje još dodatno kaže da će biti potrebna dodatna odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH. Dakle, Republike Srpske više ni u fus notama nema oko odlučivanja o ulasku u NATO. Republika Srpska je isključena iz svih varijanti, i građani, i boračke organizacije i Parlament RS nemaju više pravo ni na veto ni na zaštitu vitalnih interesa. Sudbina o ulasku u NATO se kroji i dalje na nivou Bosne i Hercegovine“, rekao je Stanić.

Odgovor iz vlasti

Sa druge strane u vladajućim strankama ističu da će na posebnoj sjednici Skupštine Republike Srpske biti predstavljen tekst Programa reformi BiH, te da će se vidjeti koliko se tekst tog dokumenta razlikuje ranije pripremljenog teksta ANP.

„Smatramo da je on u skladu s Rezolucijom o vojnoj neutralnosti (prim. aut. Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske), da nije izvan onoga što je zahtjev te rezolucije, a to je da nema integracionih procesa u pogledu članstva, jer i sam dokument govori o tome da se ne prejudicira članstvo. I sasvim je dovoljno jasno ukazano na činjenicu da integracioni procesi nisu dio tog dokumenta“, rekao je novinarima član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta te stranke, održane u petak (20. decembra) u Banjaluci.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na vanrednoj sjednici 19. novembra usvojilo je Program reformi BiH. Dokument bi trebalo da bude upućen u sjednište NATO-a tek nakon što bude potvrđen Savjet ministara BiH. Kako nije objelodanjen sadržaj dokumenta, tako su u opoziciji u Republici Srpskoj prvo zatražili objavljivanje Programa reformi, te održavanje i posebne sjednice entitetskog parlamenta prije slanja dokumenta u NATO.

Zašto se traži objavljivanje dokumenta?

U petak (20. decembra) je u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine predana i peticija „Imam pravo da znam“g sa oko 40 hiljada potpisa građana, koju je širom Republike Srpske provela Srpska demokratska stranka, kojom se zahtijeva objava teksta Programa reformi BiH.

„Tražim da se taj dokument objavi, stavi na uvid u javnost imajući u vidu da je Republika Srpska, njena ključna nadležna tijela da su o ovom pitanju bezbjedonosnog svrstavanja Bosne i Hercegovine zauzela ranije stav. Da li mislite da je u redu da se taj dokument drži daleko od javnosti? Da li vi želite šta se u tom dokumentu nalazi, ili vjerujete na riječ nekom koji će da kaže 'pa to nema veze, to je tek tako nešto tamo, mi smo to nešto uradili'. Pa ako je tako bezveze, zašto se onda krije“, upitao je lider Srpske demokratske stranke Mirko Šarović u obraćanju novinarima 18. decembra.

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, 18. oktobra 2017. godine, usvojena je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a u kojoj se između ostalog navodi:

„Republika Srpska je opredjeljena da svaki budući status koordiniše sa Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma. U skladu s tim Narodna skupština Republike Srpske donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.“

Garancija za put u NATO?

Opozicione partije smatraju da je Dodik stavljanjem potpisa na Program reformi BiH prekršio usvojenu Rezoluciju.

„Sušina ovog dokumenta je da je on potpuno dovoljan da NATO donese odluku da Bosna i Hercegovina već iduće godine bude član NATO. Svi strani ambasadori u Bosni i Hercegovini, izuzev iskonstruisane priče ruskog ambasadora, govore da ovaj dokument vodi BiH u NATO. Dodik je djelima i nedjelima na prostoru RS bio ucijenjen da ovo uradi“, istakao je Miladin Stanić, u petak.

Infografika: Hronologija puta BiH ka NATO-u

Više od godinu dana nije bila formirana vlast na nivou Bosne i Hercegovine niti imenovan predsjedavajući Savjeta ministara BiH zbog odbijanja lidera SNSD-a Milorada Dodika da pristane na slanje ANP, odnosno Godišnjeg nacionalnog plana kojim se aktivira MAP, odnosno Akcioni plan za članstvo u NATO.

Kompromis je pronađen u Programu reformi BiH, za koji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović ističu da Program reformi BiH sadrži bitne elemente kao i ANP, samo se drugačije zove, te da je usvojenim dokumentom deblokiran dalji proces integracija u NATO savez.

Godišnji nacionalni program, odnosno ANP, koji se šalje NATO-u, priprema svaka zemlja, koja želi postati članica i riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji se odnosi na postignuća i planirane reforme u više oblasti između ostalog političkih, sigurnosnih, pravnih i odbrambenih.

U tom dokumentu također, svaka zemlja članica navodi u kojim oblastima i predviđenim reformama joj je potrebna pomoć, kako bi one bile ispunjene.

 

 

Povišicom za budžetske korisnike RS juri platu od 500 evra

Skupština RS 16. decembra o budžetu tog entiteta

Dogovor Predsedništva BiH u skladu s vojnom neutralnošću RS

Održana sednica za pripremu izbora novog Saveta ministara BiH: Komisija podržala Tegeltiju

Dodik: RS nema nameru da se pridruži NATO

'Ne' za koncesiju Kinezima u Republici Srpskoj

Grujičić: Nisam proneverio novac za Srebrenicu

Zaključci Skupštine RS (ne)provedivi

Skupština RS: Dodik o krađi nadležnosti, Šarović o Dodikovim greškama

Dodik protiv bonskih ovlaštenja

Manje đaka manje plate u RS

Sarajevo hoće da naseli migrante u srpska mesta/Lokalno stanovništvo: Blokiraćemo puteve i institucije BiH!

Spoljnotrgovinski deficit BiH akutni problem ekonomije

Siva zona finansiranja političkih stranaka u BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button