glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel-eu Skoplje-panorama Vucic-Taci
sahrana mediji egzit7 sorentino3 Reprezentacija-Srbije novak-monfis

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zakonom protiv širenja govora mržnje na internetu

izvor: rse  foto: rfe                                                                         18.01.2018

it sektor

Govor mržnje na društvenim mrežama sve je prisutniji, a postojeći mehanizmi nisu efikasni u borbi protiv tog pogubnog fenomena. Nakon što su upozorenja o govoru mržnje i prijetnjama na društvenim mrežama u Hrvatskoj postala sve učestalija, najavljena je izrada zakonskog rješenja koje će to sankcionirati.

Hrvatska vlada najavila je da kreće u izradu zakonskog rješenja kojim bi se suzbilo govor mržnje na društvenim mrežama, koji je po općoj ocjeni zagadio dobar dio komunikacije na njima. Postojeća zakonska rješenja ocijenjena su dobrima, a ono što manjka i što se planira riješiti novim zakonom je - smanjiti mogućnost širenja i doseg govora mržnje. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek svjesna je osjetljivosti materije koju bi novi zakon uredio:

Uvijek treba voditi računa o načelu razmjernosti, dakle s jedne strane ograničavati nedopuštena ponašanja, nedopuštenu komunikaciju, ali voditi računa da se poštuje sloboda govora, sloboda izražavanja kao jedno od temeljnih sloboda i prava. I to je ono gdje ćemo morati biti najoprezniji i to je ono o čemu se raspravlja u većini europskih država.“

Lijeva opozicija već je najavila da vlasti tim zakonom u stvari žele ugušiti kritiku na svoj račun.

Sada idete s prijedlogom zakona – kakti – protiv govora mržnje, da bi zabranili i cenzurirali Facebook sadržaje i društvene mreže. To vam neće proći!“. kaže predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić.

Na sličnom tragu i desna opozicija.

Uvijek postoji opasnost da se u ime političke korektnosti pojam govora mržnje zlorabi kao neka vrsta ideološke toljage, sredstva za cenzuru ili ograničavanje slobode izražavanja ili ograničavanja slobode misli uopće“, smatra zastupnik „Neovisni za Hrvatsku“ Zlatko Hasanbegović.

U kojem god smjeru da se krene, ne bi se smjelo prepisivati najnovije njemačko rješenje, poručuju za Radio Slobona Europa iz nevladinog sektora.

I to zato što su zakonodavni kontekst, a još više pravosudna praksa po našem sudu drastično različiti i teško je očekivati da bi rezultati u hrvatskom slučaju bili dobri i da bi taj zakon poslužio svrsi čišćenja nekih zaista neprihvatljivih sadržaja s interneta“, kaže Dražen Hoffmann iz nevladine udruge Gong.

Dobra poznavateljica materije, odvjetnica Vesna Alaburić kaže za RSE kako nije još kontaktirana oko izrade prijedloga zakona, ali da valja obratiti pozornost na pitanje kriterija, odgovornosti i kontrole. Ona ne bi zabranjivala svako prostačenje i žestoke riječi u razgovoru o temama od javnog interesa:

"To bi trebalo ograničiti na one slučajeve gdje se – što se kaže – a prima facie, na prvi pogled radi o diskriminaciji i pozivima na nasilje i mržnje. Također, treba uvažavati i činjenicu da mi i inače komuniciramo koristećii pogrdne izraze i psovke, pa sada samo zbog neke psovke i neke prostačke riječi ne treba zabranjivati i sprječavati širenje takvog sadržaja.“

Nužna je brza sudska kontrola u svim situacijama koje nisu jasne i nedvosmislene, a pogotovo se onima koji kontroliraju neki komunikacijski kanal ne smije potpuno prepustiti formiranje kriterija po kojima će eliminirati neki nepoćudni sadržaj, preporučuje naša sugovornica.

Jer tu, po mom mišljenju, može doći do takvog dar-mara, takve diskriminacije u eliminiranju spornih sadržaja, do eliminiranja sadržaja koji objektivno ima pravo egzistirati u javnom komunikacijskom prostoru da je ukupna šteta od primjene takvog zakona neusporedivo veća od koristi. Jer, najpogubnije što se može dogoditi je da ugušimo slobodu govora, pa onda nemamo mrzilačke sadržaje, ali nemamo ni javnu raspravu u temama od javnog interesa“, smatra ona.

Prema zakonu, „govor mržnje javni je govor koji izražava mržnju ili potiče nasilje prema osobi ili grupi temeljeno na rasi, religiji, spolnoj orijentaciji, nacionalnosti i sl.“ U Hrvatskoj je kažnjiv sa do tri godine zatvora.

slobodnaevropa.org

 

U Kosjeriću i Užicu vazduh opasan po zdravlje

Teslagram, srpska zaštita koju je nemoguće falsifikovati!

Epidemiolog: Epidemija malih boginja verovatno će trajati do marta

Posao za 1.000 istraživača

EU radi na ukidanju rominga između EU i Zapadnog Balkana

U BiH se umire od zagađenosti zraka

Alva – bitkoin iz Sombora

Zajednički izumi vode u budućnost

Epidemiolog Radovanović: MMR vakcina nije uzrok autizma

„Vikipedija“ poziva čitaoce da dopune biografije ličnosti iz SFRJ

Živi svet na Balkanu u opasnosti zbog hidroelektrana

Završetak studije o potencijalima digitalizacije u regionu početkom naredne godine

Sedamdeset godina Instituta za medicinska istraživanja

Životna sredina još nije postala prioritet

Ukupno 93 osobe obolele od malih boginja

Ustavni sud odbacio inicijative protivnika obavezne vakcinacije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button