glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel-eu Skoplje-panorama kolinda bih
sahrana mediji egzit7 sorentino3 Reprezentacija-Srbije novak-monfis

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić traži da se u istragu ubistva Ivanovića uključe srpski organi/EU pozdravila spremnost Vučića i Tačija za nastavak dijaloga

izvor: agencije  foto:                                                                                                    18.01.2018.

Vucic-Taci 

Vučić traži da se u istragu ubistva Ivanovića uključe srpski organi/Tači: Priština spremna da sarađuje

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom privremenih institucija Prištine Hašimom Tačijem. Tokom razgovora, predsednik Srbije je zatražio da se u istragu ubistva Olivera Ivanovića uključe srpski organi. Tači saopštio da su prištinski organi spremni da sarađuju "u skladu s važećim zakonima".

Dvojica sagovornika saglasila su se da je dijalog Srba i Albanaca, kao i zajednički rad na smirivanju i stabilizaciji prilika na Kosovu i Metohiji, od ključnog značaja za obe strane, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Takođe, Vučić i Tači razgovarali su o ubistvu Olivera Ivanovića, i zajednički izrazili žaljenje i složili se da je otkrivanje i privođenje pravdi počinilaca tog krivičnog dela od ključnog značaja za očuvanje mira i poverenja među ljudima.

Predsednik Vučić je, još jednom, zatražio od Tačija da prihvate učešće srpskih državnih organa u provođenju istrage o ubistvu Ivanovića, kako bi taj zločin u najkraćem mogućem roku bio razrešen.

Oglasio se i Hašim Tači koji je naveo da je u razgovoru sa Aleksandrom Vučićem pružio uveravanja da su prištinski organi spremni da, u skladu s važećim zakonima, sarađuju i prihvate svaku pomoć koja bi mogla dovesti do razrešenja slučaja.

Tači je na Fejsbuku napisao da je pružio uveravanja predsedniku Srbije Vučiću da nadležne sudske i policijske vlasti sprovode intenzivnu istragu kako bi pronašle i privele pravdi one koji su počinili ubistvo Ivanovića.

"Obojica predsednika su naglasila potrebu da se nadležnim telima da dovoljno vremena kako bi svoj rad obavile na profesionalan i nezavisan način. Predsednici su naglasili da je od ključne važnosti da se otkriju izvršioci ubistva", dodao je Tači.

On je takođe napisao da je sa Vučićem razgovarao o različitim pitanjima od zajedničkog interesa, fokusirajući se na neophodnosti nastavka dijaloga o normalizaciji međusobnih odnosa, kao i jačanje mira u regionu i evroatlantske integracije.

EU pozdravila spremnost Vučića i Tačija za nastavak dijaloga

Evropska unija (EU) je pozdravila spremnost predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, izjavila je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Frederike Mogerini, Maja Kocijančič.

Prema navodima Maje Kocijančič, spremnost Srbije i Kosova za nastavak dijaloga je potvrđena jučerašnjim telefonskim razgovorom dvojice predsednika.

Portparolka EU je potvrdila da se radi na zakazivanju novog sastanka na tehničkom nivou koji je otkazan u utorak zbog ubistva Olivera Ivanovića.

"Puna implementacija svih sporazuma koje su doneli u dijalog je obaveza koju su preuzele obe strane i to je odlučujuće za brzinu kojom će one napredovati na evropskom putu", izjavila je Kocijančič.

Novi sastanak bi trebao da obeleži formalan nastavak dijaloga na tehničkom nivou posle više od godinu dana zastoja.

Ova runda je bila zakazana za 16. januar, međutim nakon ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića, susret je otkazan.

Prema rečima portparolke Kocijančič, do otkazanja je došlo kako bi se strane posvetile okolnostima ubistva Olivera Ivanovića.

 

 

Oliver Ivanović sahranjen u Beogradu

Provladini mediji protiv nezavisnih novinara vode kampanje blaćenja

Svi granični sporovi moraju biti rešeni pre članstva u EU

Tužilaštvo Srbije pokrenulo istragu povodom ubistva Ivanovića

Fridom haus: Srbija jedina u regionu beleži silazni trend, demokratija u svetu u krizi

Svetski mediji o ubistvu Ivanovića: Pojačaće tenzije/Vučić: Ubistvo Ivanovića teroristički akt, Srbija da učestvuje u istrazi/Đurić: Prekidamo dijalog, delegacija se vraća u zemlju

Abe u Beogradu predložio saradnju Japana sa Zapadnim Balkanom

Izbori za Skupštinu grada Beograda 4. marta

Šinzo Abe u poseti Srbiji

Vulin: U Srbiji trenutno oko 4.000 migranata/Mektić: Albanija ne zaustavlja migrante

Brisel: U fokusu pregovora ZSO i energetika/Analitičari: Pritisak na Prištinu da formira ZSO

Šta donosi strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan?

Vučić: Zoran Radojičić prvi na listi SNS-a u Beogradu

Dačić: Bez pobede SPS i SNS u Beogradu nema stabilnosti Srbije

Brnabić: Uključiću se u kampanju za beogradske izbore

Opozicija predala zahteve RTS-u i REM-u kojima traži poštovanje medijskih zakona i standarda

SNS: Izbori samo u Beogradu

Manifest političkog radikalizma

Brnabić o Kosovu, EU, Tribunalu, Srebrenici, medijima

EU: 2025. novo proširenje

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button