glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

Brisel 2 hag-slike sud1
udzbenici Sednica-PSG Drasko-Redjep vakcine hidro world cup

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zajednički izumi vode u budućnost

izvor: evn   foto: vn                                                                           03.12.2017

saradnja

Sveža riba, povrće, voće ili druge kvarljive namirnice, zahvaljujući “pametnom” nadzoru koji su zajednički osmislili naučnici iz Novog Sada i Pekinga, sada mogu bezbedno da stignu na odredište. Tim prof. dr Stevana Stankovskog sa Fakulteta tehničkih nauka i njegove kolege sa Kineskog univerziteta za poljoprivredu (China Agriculture University), jednog od tri najbolja na svetu u ovoj oblasti, zajednički su realizovali projekat.

- Profesor sa kineskog univerziteta video je naše radove, posetio nas i dogovorili smo se o zajedničkom projektu - kaže prof. Stankovski za “Novosti”. - Bavili smo se uslovima transporta žive ribe do prodajnih mesta, pratili temperaturu i količinu kiseonika u vodi. Mi smo razvili i hardver i softver za ovaj projekat, koji je deo naučne saradnje dveju država. Čak su tri kineska studenta bila kod nas na doktorskim studijama.

Ovo je samo jedan od realizovanih i planiranih projekata između srpskih i kineskih univerziteta i instituta. Uskoro se očekuju rezultati konkursa koji su ministarstva dveju država raspisala za zajedničke naučne projekte.

- Sa Kinom imamo dve vrste bilateralnih ugovora. Jedan su uobičajeni ugovori u kojima države samo pokrivaju troškove putovanja i boravka istraživača, ali ne i njihove plate. Do sada smo imali dva poziva sa 15 i 17 realizovanih projekata - objašnjava prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete. - Kina je jedina država sa kojom imamo i specijalni ugovor o finansiranju, koji podrazumeva i plate istraživača. Obe države izdvojiće po milion evra za finansiranje pet projekata, i svaki će dobiti po 400.000 evra. Zajednički ćemo, na sastanku u Pekingu sledećeg meseca, odabrati najbolje. Prijavljeno je 46 radova.

Univerzitet u Beogradu i Univerzitet u Novom Sadu potpisali su ugovore o saradnji sa velikim brojem kineskih visokoškolskih institucija, pa je sada moguća i razmena studenata - Kinezi dolaze u Srbiji, a naši studenti idu u Kinu, gde provode po jedan semestar.

- Univerzitet u Novom Sadu potpisao je ugovore sa više od 10 prestižnih kineskih univerziteta. Sada je jedan naš student ostao da radi tamo, u Šangaju - objašnjava prof. dr Bojan Lalić, profesor na Fakultetu tehničkih nauka i direktor Instituta “Pojas i put”. - Naš univerzitet proglašen je za naredne dve godine za sekretarijat konzorcijuma institucija visokog obrazovanje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. To je jedna od najvažnijih stvari koju imamo u celoj saradnji sa Kinom.

Naš sagovornik objašnjava da se za poslednjih pet godina, u saradnji Kine sa 16 država našeg regiona, upravo Srbija pokazala kao ona sa najviše rezultata. Prof. Lalić priprema sa kineskim kolegama i projekat primene virtuelne realnosti u obrazovanju, za bolje i efikasnije obuke zaposlenih.

SASTANAK U ŠANGAJU

Na šangajskom Điao Tong univerzitetu, gde je nastala čuvena Šangajska lista rangiranja svetskih univerziteta, nedavno je održan prvi samit “Jedan pojas, jedan put” alijanse fakulteta u oblasti tehnoloških inovacija. Srpski tim, ispred Univerziteta u Beogradu, predvodio je prof. dr Branko Kovačević, predsednik Saveta Univerziteta, a sa njim je bio i prof. dr Đorđe Janaćković, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta.

- Kineske kolege, kao i mi, veoma su zainteresovane za postojeću i buduću saradnju, a na naš univerzitet i fakultet već za desetak dana dolazi kineska delegacija povodom mogućnosti realizacije zajedničkih projekata iz oblasti biomaterijala i obnovljivih izvora energije - ističe prof. Janaćković.

novosti.rs

 

Epidemiolog Radovanović: MMR vakcina nije uzrok autizma

„Vikipedija“ poziva čitaoce da dopune biografije ličnosti iz SFRJ

Živi svet na Balkanu u opasnosti zbog hidroelektrana

Završetak studije o potencijalima digitalizacije u regionu početkom naredne godine

Sedamdeset godina Instituta za medicinska istraživanja

Životna sredina još nije postala prioritet

Ukupno 93 osobe obolele od malih boginja

Ustavni sud odbacio inicijative protivnika obavezne vakcinacije

Dvoje pacijanata zbog malih boginja u ozbiljnom stanju/Prijavljena epidemija malih boginja u Beogradu

Prestonička opština Stari grad poslednja u Srbiji po broju vakcinisane dece

Srbija: Registrovan 41 slučaj malih boginja

Održana EDU Sinergija ‒ digitalna transformacija obrazovanja u Srbiji

Tim iz Slovenije razvio prvu sigurnu kripto valutu

Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju u GAK Narodni front

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button