glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

MITROVICA2 Skoplje-panorama kolinda bih
dacic-pg ivanovic1 egzit7 novak-monfis Reprezentacija-Srbije zvezda-himki

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Svi granični sporovi moraju biti rešeni pre članstva u EU

izvor: agencije  foto:                                                                                                    18.01.2018.

eu2_s 

Predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker je u Evropskom parlamentu (EP) stavio do znanja da one zemlje Zapadnog Balkana koje žele da uđu u članstvo Evropske unije prethodno moraju da reše sve granične sporove i ukazao na nerešeni granični spor između Hrvatske i Slovenije, iako su one članice EU. Bugarski premijer Bojko Borisov je poslanicima EP rekao da je Balkan jedno veoma osetljivo područje i da bi se svaka nestabilnost u tom regionu odrazila na stabilnost EU.

Junker i bugarski premijer Bojko Borisov su 17. januara predstavili program bugarskog predsedavanja EU a Borisov je upozorio da je Zapadni Balkan krajnje osetljivo područje, sa kojeg bi se nestabilnost prelila i u EU.

"I vidite šta se juče dogodilo, jedan pucanj je celu situaciju dramatično promenio", rekao je Borisov poslanicima EP, ciljajući na ubistvo političkog prvaka kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Junker je primetio da "zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju da im se otvori istinska evropska perspektiva, mada, naravno, do ulaska u članstvo EU neće moći da dođe do kraja mandata EK i EP, jer uslovi neće biti ispunjeni".

"Cilj jeste da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Unije i one će to moći da ostvare kad se tamo sprovedu reforme i to će se odvijati postepeno ", rekao je Junker u Strazburu i podsetio da članice EU mogu postati samo zemlje u kojima je na snazi vladavina prava.

Bugarski premijer Bojko Borisov je poslanicima EP rekao da "imamo više mogućnosti, ali moramo biti iskreni prema zemljama Zapadnog Balkana i reći im šta će se dogoditi, hoće li biti prijema novih članica u EU ili ne i šta treba činiti", podvukavši da "perspektive za članstvo postoje".

Predsednik EK Junker je rekao da Evropska unija da ima zajedničke projekte sa zemljama tog područja, kad je reč o bezbednosti, imigraciji, transportu, digitalizaciji, energiji i posebno je stavio do znanja da je "sastavni deo i uvreženje vladavine prava, a to je temelj Unije koja je istinski jedna zajednica prava i to je toliko temeljna vrednost da jedino zemlje koje to poštuju mogu da postanu članice EU".

Bugarski premijer Bojko Borisov je poslanicima EP u Strazburu rekao da je "Balkan jedno veoma osetljivo područje i svaka nestabilnost u tom regionu bi se odrazila na stabilnost Evropske unije".

"Mi moramo zajamčiti bezbednost Balkana, jer time obezbeđujemo sigurnost Evrope, pošto bi u protivnom došlo do nesigurnosti, masovnog priliva inostranih naoružanih boraca i jačanja ekstremizma", kazao je Borisov i zapitao se "šta će se desiti ako tim zemljama ne pomognemo".

"Ako mi ne pomognemo tim zemljama, učiniće to drugi, Rusija, Kina, Saudijska Arabija ", istakao je on.

Borisov je istakao da mladi u zapadnobalkanskim zemljama treba da dobiju mogućnost i da je "nedozvoljivo da mladi odande odu i tamo ostane samo staro stanovništvo".

Predsednik EK Junker je naveo da će pre samita Evropska unija-Zapadni Balkan u maju imati niz poseta zemljama tog regiona, od kraja februara do početka marta.

Junker je objasnio da želi "da se na licu mesta osvedoči kako tamo stoje stvari i koja su istinska očekivanja tamošnjih zemalja i da će im preneti i "šta mi, EU očekujemo, da se ulazak u članstvo ne događa preko noći, jednim potezom neke čarobne palice. Treba im reći na najprijateljskiji način da svi granični sporovi moraju biti rešeni pre ulaska u članstvo."

 

"Vidimo mutnu postojeću situaciju između Hrvatske i Slovenije, među kojima i dalje postoji sukob oko utvrđivanja granica, pa ću ponoviti da se svi granični sporovi moraju rešiti pre učlanjenja", rekao je on i istakao da "ono što je na snazi pre ulaska u članstvo, na snazi je i posle učlanjenja u EU".

Borisov je ponovio da "stanovnici Zapadnog Balkana veruju da će ući u članstvo EU, osećaju se kao Evropljani i oni to jesu", kao i da su "neke zemlje kandidati za članstvo ostvarile veliki napredak, a druge nisu".

Bugarski premijer je rekao i da je potpisivanje sporazuma Bugarska-Makedojnija o dobrosusedstvu dokaz da rešenja za sve mogu naći kroz dijalog i izrazio nadu da će se rešiti i spor između Atine i Skoplja oko imena Makedonije, kako bi Makedonija mogla krenuti putem članstva u EU i NATO.

Borisov je poslanicima Evropskog parlamenta izneo i stav da, uprkos neslaganjima među članicama EU i sankcijama prema Rusiji, "treba srediti odnose s našim najvećim susedom" i dodao da bugarsko predsedništvo Unije već ulaže napore u tom cilju. 

Bugarska ključna za usmeravanje evropskog puta Zapadnog Balkana

Predsednik EP Antonio Tajani izjavio je danas da Bugarska može da ima ključnu ulogu u podršci i usmeravanju evropskog puta svojih suseda na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju.

Tajani je,  na zajedničkoj konferenciji za štampu da premijerom Bugarske, rekao da je sada proširenje konkretna perspektiva za one zemlje koje pokazuju da će biti spremne za to u narednim godinama.

"Krajem januara ću posetiti Srbiju kako bih pokazao posvećenost Evropskog parlamenta po ovom pitanju", rekao je on.

Predsednik EP je naveo da Bugarska više nije "nova članica", već da sada vodi EU i izrazio je nadu da će se ta zemlja priključiti Šengenu i evrozoni.

"Bugarska je prošla dug put u proteklim godinama. Ona je 10 godina od pristupanja EU motor razvoja i stabilnosti u regionu, zahvaljujući i svojoj geostrateškoj poziciji", rekao je Tajani.

 

 

Tužilaštvo Srbije pokrenulo istragu povodom ubistva Ivanovića

Fridom haus: Srbija jedina u regionu beleži silazni trend, demokratija u svetu u krizi

Svetski mediji o ubistvu Ivanovića: Pojačaće tenzije/Vučić: Ubistvo Ivanovića teroristički akt, Srbija da učestvuje u istrazi/Đurić: Prekidamo dijalog, delegacija se vraća u zemlju

Abe u Beogradu predložio saradnju Japana sa Zapadnim Balkanom

Izbori za Skupštinu grada Beograda 4. marta

Šinzo Abe u poseti Srbiji

Vulin: U Srbiji trenutno oko 4.000 migranata/Mektić: Albanija ne zaustavlja migrante

Brisel: U fokusu pregovora ZSO i energetika/Analitičari: Pritisak na Prištinu da formira ZSO

Šta donosi strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan?

Vučić: Zoran Radojičić prvi na listi SNS-a u Beogradu

Dačić: Bez pobede SPS i SNS u Beogradu nema stabilnosti Srbije

Brnabić: Uključiću se u kampanju za beogradske izbore

Opozicija predala zahteve RTS-u i REM-u kojima traži poštovanje medijskih zakona i standarda

SNS: Izbori samo u Beogradu

Manifest političkog radikalizma

Brnabić o Kosovu, EU, Tribunalu, Srebrenici, medijima

EU: 2025. novo proširenje

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button