glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

mladic plakati presuda
psg dodik00 konferencija plenkovic88 ekologija kosarkasi88

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sedamdeset godina Instituta za medicinska istraživanja

izvor: agencije    foto:                                                                            23.11.2017

institut2Trideset prvog maja 1947. godine, Srpska akademija nauka osnovala je Institut za medicinska istraživanja ‒ vodeći nacionalni naučni institut u oblasti biomedicine Univerziteta u Beogradu. U skladu sa tadašnjom politikom, kao organizator i centar naučnoistraživačkog rada u zemlji, Akademija je 1947. i 1948. godine osnovala četiri instituta: Institut za parazitologiju, Institut za fiziologiju rada, Institut za izučavanje ishrane naroda i Institut za patološku fiziologiju.

Osnivači i upravnici tih instituta bili su akademici profesori Čedomir Simić, Ilija Đuričić, Stefan Đelineo i Ksenofon Šahović.

Godine 1954. ta četiri instituta objedinjena su u jedinstveni Institut za medicinska istraživanja, i to u odvojenim zgradama Srpske akademije nauka, Medicinskog i Veterinarskog fakulteta i Instituta za lekovito bilje, u kojima se, najvećim delom, nalaze i danas.

Danas se u Institutu obavljaju osnovna i primenjena istraživanja u oblasti biomedicine, s ciljem da se znanja i dalje razvijaju i primenjuju u naučnoistraživačkoj delatnosti, obrazovanju i razvijenoj međunarodnoj saradnji. Institut ima impresivne naučne rezultate.

Više od 140 doktorskih disertacija i više od stotinu magistarskih teza

Rađeno je na 130 nacionalnih naučnoistraživačkih projekata, a više od polovine ostvareno je u poslednjih 20 godina. Institut je učestvovao i na 65 međunarodnih projekata, a čak 59 potiče iz poslednje dve decenije. Kao rezultat  rada na svim tim projektima proisteklo je ukupno 2.700 naučnih radova, od čega blizu 900 u poslednjih 20 godina, a od toga oko 700 u međunarodnim časopisima. Takođe, Institut ima i dva realizovana međunarodna patenta, kao i jedan objavljeni domaći patent. Ne manje važno ‒ kao rezultat rada Instituta proisteklo je i više od 140 doktorskih disertacija i više od stotinu magistarskih teza.

U Institutu je danas zaposlen 91 saradnik, a gotovo 80 su istraživači različitog obrazovnog profila medicinskih i prirodnih nauka, organizovani u deset istraživačkih grupa. Od posebnog značaja je što dve tradicionalne grupe Instituta ‒ grupa za parazitologiju i grupa za ishranu i metabolizam ‒ od 2010. godine imaju status Centra izuzetnih vrednosti.

Te grupe su pre dve godine reakreditovane pod nazivima Centar za zoonoze prenošene hranom i vektorima i Centar za istraživanja ishrane i metabolizma. Saradnici Instituta uključeni su u program transplantacije matičnih ćelija hematopoeze koji se obavlja u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić".

U Institutu za medicinska istraživanja radilo se i na razvojnim i primenjenim istraživanjima u saradnji sa privrednim organizacijama, kompanijama farmaceutske i prehrambene industrije, za čije potrebe su se vršila pretklinička ispitivanja bioloških karakteristika i efekata novih prehrambenih i farmaceutskih preparata. Osim sa farmaceutskom i srodnim industrijama, Institut je učestvovao i u studiji izvodljivosti tj. studiji uticaja na životnu sredinu magistralnog gasovoda „Južni tok".

 

 

Životna sredina još nije postala prioritet

Ukupno 93 osobe obolele od malih boginja

Ustavni sud odbacio inicijative protivnika obavezne vakcinacije

Dvoje pacijanata zbog malih boginja u ozbiljnom stanju/Prijavljena epidemija malih boginja u Beogradu

Prestonička opština Stari grad poslednja u Srbiji po broju vakcinisane dece

Srbija: Registrovan 41 slučaj malih boginja

Održana EDU Sinergija ‒ digitalna transformacija obrazovanja u Srbiji

Tim iz Slovenije razvio prvu sigurnu kripto valutu

Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju u GAK Narodni front

U Srbiji 4.000-5.000 deponija smeća

Standardi EU na polju ekologije mogli bi biti dostignuti za dvadesetak godina

Srbija na začelju po korišćenju otpada kao goriva/ Joksimović: Dugoročna energetska sigurnost prioritet za Srbiju

Male boginje i u srpskim enklavama, pojačan nadzor u Srbiji

EBRD i IFC odobrili zajam za gradnju vetroparka Čibuk

Nacionalni Portal otvorenih podataka startovao sa radom

Kineski Alibaba u ratu sa američkim Amazonom — osvojio Srbiju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button